Волинські аграрії прогнозують значне здорожчання сільськогосподарської продукції: пояснили причину

Волинські аграрії прогнозують значне здорожчання сільськогосподарської продукції: пояснили причину
Волинські аграрії струбовані захмарною ціною на газ та прогнозують значне подорожчання мінеральних добрив, а відтак і сільськогосподарської продукції.

Про це розповів голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, інформують на сайті ради.

«Зараз маємо ціну 1200 доларів за тисячу кубометрів газу, не враховуючи транспортування. Багато аграріїв звертаються до Луцької районної ради, висловлюючи своє занепокоєння тим, що здорожчання газу призведе до росту ціни на мінеральні добрива. Приміром, аміачна селітра коштуватиме близько 60 тисяч гривень за тонну, ав на один гектар поля потрібно 500 кг селітри. Додайте ще вартість гербіцидів, засобів захисту рослин, нафтопродуктів, які теж зростуть в ціні. Відповідно зросте ціна на кінцеву продукцію, а це вдарить по кишенях простих українців.

Крім того, аграрії струбовані тим, що стануть неконкурентноспроможними на світовому ринку. Оскільки левова частика сільськогоподарської сировини експортується закордон. Якщо українська продукція на світовому ринку буде на 50% дорожчою у порівнянні з іншою, її ніхто не купуватиме», - розповів голова райради.

Олександр Омельчук також наголосив, що аграрний сектор займає 40% від усіх валютних надходжень до України від експорту.

«В результаті постраждає армія, освіта, уся бюджетна сфера, загалом українці, які не зможуть купувати наддорогу сільськогосподарську продукцію: хліб по 50-60 гривень, гречку по 120-150 гривень, цукор за 120… Аграрії вимагають у терміновому порядку націоналізувати газові свердловини, почати добувати власний газ та зупинити соціальну напругу серед населення», - зауважив очільник Луцької районної ради.

Як зауважив голова політичної партії «За майбутнє» Ігор Палиця, запаси газу треба було робити влітку, а не чекати тієї плачевної ситуації, що склалася.

«Якщо уряд не знає, як втримати ціни на газ, ми повинні використовувати ефективні рішення, які пропонують у регіонах. Зокрема, провести перевірку приватизації облгазів;

повернути незаконно приватизовані газові мережі, майно та обладнання в державну або комунальну власність; встановити економічно обґрунтовані тарифи», - сказав на своїй фейсбук-сторінці Ігор Палиця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Злодії правлять країною ,то що ще можна чекати від цього бидла .
Відповісти
Останні новини
Волинські аграрії прогнозують значне здорожчання сільськогосподарської продукції: пояснили причину
01 листопад, 2021, 12:13