Волинський лікар пояснив, чому утворюються камені в нирках

Волинський лікар пояснив, чому утворюються камені в нирках
Причини виникнення каміння у нирках ще вивчає наука, однак медики уже дійшли певних висновків.

Про це йшлося у програмі «Телемедицина» на 12 каналі 1 листопада.

За словами завідувача відділення нефрології Волинської обласної клінічної лікарні Віктора Дорецького, імовірні причини, які раніше розглядалися, – підвищена жорсткість води, специфіка клімату.

«Утворення каменів пов’язували із наявністю жорсткої води. Вона, до речі, на Волині має підвищену жорсткість, у ній багато заліза. Але в колишньому Радянському Союзі найбільша частота сечокам’яної хвороби була якраз у республіках Середньої Азії. Це можна пояснити тим, що там спека, різкоконтинентальний клімат, організм втрачає багато рідини з потом і видихуваним повітрям, і сеча стає дуже концентрована.

Процес утворення каменів можна порівняти з варенням, до якого додають цукор, тобто це насичений або гіпернасичений розчин. Основна теорія, що пояснює утворення каменів, – це теорія так званої білкової матриці. Якщо якась порошинка попадає у перенасичений розчин, там починається кристалізація, яка лавиноподібно наростає. Щось подібне відбувається і в нирках», – стверджує лікар.

Він каже, що у результаті багатьох досліджень вдалося встановити, що немає жодного каменя без мікробного тіла.

«Треба згадати про нашого волинського вченого Федора Васильовича Зузука, який досліджував мінералогію каменів, які утворюються при сечокам’яній хворобі, і згідно з його висновками не було каменя без мікробного тіла», – наголосив Віктор Дорецький.

«Для утворення каменів потрібні декілька факторів: інфекційний, тобто запальний процес у нирках, наявність мікробного тіла, насичений або перенасичений розчин у вигляді концентрованої сечі і можливі порушення відтоку сечі», – розповів лікар-нефролог.

За його словами, методів лікування каміння у нирках кілька. Це – препарати, які розчиняють це каміння за умови, що воно зовсім невелике, літотрипсія (руйнування каменів впливом ультразвуку), хірургічне втручання.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.