В Україні почали зростати ціни на цибулю

В Україні почали зростати ціни на цибулю
Подорожчання стартувало з кінця жовтня, але найбільш помітно ціни підвищилися в перші дні листопада. Кілограм цибулі в опті подорожчав за тиждень на гривню до 5-8,5 грн. У роздробі цибулею торгують по 7-9 грн/кг на ринках та по 8-10 грн/кг у супермаркетах. Це рекорд нинішнього сезону.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Причина подорожчання – не дуже гарний урожай. Як зазначили аналітики East fruit, через це Україна вже розпочала імпорт цибулі з Казахстану та Узбекістану.

"Ціни на цибулю в Україні вперше переступили позначку в 10 грн/кг цього сезону, якщо говорити про продаж продукції, включаючи ПДВ... Широкий ціновий діапазон пояснюється присутністю на ринку як якісної цибулі, так і великих обсягів продукції середньої та низької якості" – пояснили фахівці.

На цьому тлі виробники якісної цибулі (вона може зберігатися довго) вирішили "притримати" свій продукт. Вони виставлять його на продаж, коли ціни піднімуться ще вище. Це може статися вже за кілька місяців.

"Саме недостатня пропозиція місцевої якісної цибулі вже з початку другої половини сезону може бути основною причиною планомірного зростання цін на цибулю в Україні", – зазначив керівник проєкту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорєв.

Втім, говорити про дефіцит цибулі в Україні поки що передчасно, кажуть фахівці. Тим не менш, порівняно з минулорічними цінами, цибуля в опті цього сезону вже продається в 2,5 рази дорожче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти подорожчали та подешевшали на Волині

Восени 2021 року в Україні почала дорожчати ще низка продуктів. І йдеться не лише про сезонне зростання цін на овочі та фрукти:

Середня ціна на цукор злетіла вдвічі – з 14,94 до 28,69 грн за кг. Антимонопольний комітет (АМКУ) у таких діях продавців побачив ознаки порушень та проводить власне розслідування.

Істотно подорожчало і м'ясо. Так, порівняно з кінцем 2020 року, восени 2021-го ціни на куряче філе, яловичину та свинину зросли на 25,5%, 18,8% та 7,4% відповідно. Дешевше ніж за 100 грн кілограм м'яса тепер не купити.

Зросла і вартість рису. Наразі його продають у середньому по 35-40 грн/кг. Хоча ще кілька місяців тому він коштував близько 27 грн./кг. Причина – високі ціни на енергоносії, зокрема, на газ.

Складною залишається ситуація з соняшниковою олією. Незважаючи на добрий урожай соняшнику, літр олії у роздробі все одно коштує в середньому дорожче за 66 грн, і ціна може піднятися ще на 2-3%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.