Як обійти газову пастку у квартирах і що для цього роблять луцькі забудовники*

Як обійти газову пастку у квартирах і що для цього роблять луцькі забудовники*
Газова криза у всій Європі та курс на енергозбереження і екологічність потроху вносять корективи у тему обігріву житла.

Поки неможливо констатувати, що електрика і «зелені» технології домінують у цьому процесі в Україні та у Луцьку зокрема, але власники квартир, якщо це можливо, нерідко шукають альтернативу газовому опаленню. Більше того, деякі забудовники в Україні вже повністю відмовляються від газу у своїх проектах.

Головним аргументом при відмові від газового опалення забудовники і власники приватних будинків називають, звісно, постійне зростання вартості газу і нестабільну ситуацію на цьому ринку, але серед причин – і інші чинники. Інформаційне агентство ВолиньPost намагалося з’ясувати, які.

Альтернативою газовому опаленню, яка, безумовно, допоможе оптимізувати витрати, є твердопаливні котли. Утім, їхнє використання можливе у приватних будинках, але – не у міських багатоповерхівках.
Натомість у квартирах багатоповерхових будинків від газу можна відмовитися, наприклад, на користь теплового насоса чи системи електроопалення.

Лучанин Микола Гусар понад рік тому встановив у своїй квартирі на вулиці Шевченка електричний котел Protherm. Каже, коли вже пережив з ним одну зиму, може констатувати, що рішення було правильним.

«У нас квартира – на 105 «квадратів». Минулої зими при такій площі найбільше я платив за електрику приблизно 2200-2300 гривень. Котел запрограмований. Він сам вмикається і вимикається. У нас ще встановлений лічильник день – ніч. У квартирі вдень – завжди 22 градуси, вночі – 24.

Перед тим, як встановити електрокотел, ми роздумували над тепловим насосом, але для того, аби його купити та встановити, потрібно було приблизно 8 тисяч доларів. Це надто дорого. Електрокотел обійшовся недорого, легкий в монтажі і експлуатації.



Мешканці нашого ж будинку минулої зими лише за опалення квартири від котельні 1300–1500 гривень при площі 50 вадратів, тоді як у нас і за опалення, і за всю електрику – 2300–2500 при 105 «квадратах» площі. Тому поки я вибором електрокотла дуже задоволений», – каже лучанин.

Поки у Луцьку відмова від газового опалення, рішення і витрати, які з цим пов’язані лягають здебільшого на плечі власників квартир, але чимало людей усе одно зважуються на цей крок.

Натомість поки лише один з усіх забудовників у Луцьку заявив про повну відмову від газу у своєму проекті. Це – компанія «Континіум Девелопмент», яка зводить комплекс клубного типу «StyleUp» на вулиці Рівненській (навпроти «Модерн Експо»).



У компанії запевняють: такий крок – не лише через бажання оптимізувати витрати своїх мешканців на «комуналку». Це для «Континіум Девелопмент» – частина філософії компанії, у якій переконані, що кожен їхній проєкт має на меті робите середовище кращим, а не будь-яким чином впливати на нього негативно.

Тут називають декілька факторів на користь такого вибору. Серед основних – екологічність та енергозбереження як два критерії, властиві для житла справді європейського рівня, яким себе позиціонує «StyleUp».



Окрім того, бачать плюси і для мешканців – безпечність, менша ціна, ніж за газ, простота в обслуговувані, стильне оформлення завдяки сучасному дизайну котлів.

Власники квартир самі можуть обрати – облаштувати лише «теплу підлогу» чи встановити також радіатори.

Телеведучий Богдан Коваль, який купив квартиру у першій черзі ЖК «StyleUp», зауважує, що у спальнях вони із дружиною вирішили облаштувати радіатори. Оскільки існують європейські стандарти, які не рекомендують встановлювати «теплу підлогу» на тій площі житла, де мешканці перебуватимуть найдовше. У інших приміщеннях квартири вже змонтували «теплу підлогу».



«Електрочне опалення – один з аргументів, чому ми обрали квартиру саме тут. Якщо ситуація на енергоринку суттєво не зміниться, то електричне опалення таки буде для нас дешевшим, ніж газове. Більше того, мені дуже важливо, що забудовник думає і про те, як не нашкодити довкіллю.

Я дуже детально вже ознайомився з характеристиками котла, розпитав у фахівців. Котел Protherm, який нам вже встановили має високий коефіцієнт корисної дії, автоматично вимикається при відсутності електроенергії, має захист від перегріву. Ці котли практично безшумні й можна самому регулювати температурний режим в квартирі», - каже Богдан Коваль.

Фахівці також додають, що електричний котел не потребує додаткового обслуговування та періодичних перевірок, тож, на відміну від експлуатації газового котла, димоходу чи вентиляції, на цьому також можна заощадити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарна реклама
Відповісти