Хто, куди і як вивозить опале листя з Луцька. ВІДЕО

Хто, куди  і як вивозить опале листя з Луцька. ВІДЕО
Останні два тижні комунальні служби обласного центру прибирають опале листя з автошляхів, парків та дворів багатоповерхівок. Територію міста від сміття і опалого листя прибирають три організації, які виграли тендери.

Про це розповів Суспільному начальник відділу міського департаменту ЖКГ Іван Козак.

Спалювати опале листя в місті, як і в Україні, заборонено, каже комунальник. Усе зібране ніхто не компостує, листя вивозять на сміттєвий полігон.

Хто і як прибирає місто
За прибирання у відпочинкових зонах міста відповідають працівники комунального підприємства "Парки і сквери". Листя на дитячому майданчику, що у парку 40-го мікрорайону Луцька змітає з доріжок на газон працівниця Наталія Ярошенко.

"Вісім гектарів треба поприбирати. Замітаю і знову, знову те ж саме. Складаю в спеціальні такі мішки, десь будуть вивозити. Палити не можна нічого такого не можна". – розповідає прибиральниця.

У Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки листя прибирають лише з алей і тротуарів. На газонах не згрібають, розповів телефоном майстер комунального підприємства "Парки і сквери" Олексій Литвин.

На вулиці Львівській у Луцьку купи листя вантажать ряднами у машину працівники Луцькспецкомунтрансу.

Листя збирають понад два тижні, каже працівник підприємства Ярослав Ралець: "вітер роздуває. Приходиться по два-три рази згортати. Вручну скоріше виходить, ніж тим пилососом, бо він забивається".

"За день на двох вулицях протяжністю майже чотири кілометри зібрали. Працюють з 9-ї ранку до обіду", – каже майстриня з прибирання міських доріг Марія Саханюк.

Зі слів заступника директора "Луцькспецкомунтранс" Сергія Андрієвського, комунальне підприємство прибирає частину території міста від опалого листя: "це вулиця Дубнівська, Володимирська, Рівненська, Потебні, Червоного Хреста, на цій території ми прибираємо санітарне прибирання у нас відбувається. Це йде ручне і автоматизоване".

Стратегічний об'єкт і ціна прибирання
Усе зібране в обласному центрі листя вивозять на сміттєвий полігон у Брище, що за 14 кілометрів від Луцька.

Об’ємів і скільки на це витрачають пального не рахують, каже заступник директора "Луцькспецкомунтранс".

На полігоні сміттєвоз зважують. Цей заважив на 4 тони 700 кілограм.

Вивантаження опалого листя на полігоні у Брищі Суспільному побачити не вдалося. Телефоном директор "Луцькспецкомунтранс" Володимир Марценюку розповів: знімати на території сміттєзвалища не можна без спеціального дозволу, бо це – стратегічний об’єкт.

Про вартість прибирання міста від опалого листя Суспільне запитало в начальника відділу департаменту житлово-комунального господарства Луцька Івана Козака. З його слів, вартість збору і вивезення листя невідома.

"Окремо на вивезення і прибирання листя на території міста гроші не можуть бути виділені. Бо цієї статистики, ніхто статистичних даних не веде. Це є періодичність, якою ніхто ніколи не займається. Такої потреби ніколи не виникало", – зазначив чиновник.

Іван Козак озвучив загальну суму грошей на вивезення усього сміття. 2019-го року це було майже 20 мільйонів гривень, а торік орієнтовно 23 мільйони. Скільки грошей на вивезення сміття виділили цього року Іван Козачук не озвучив.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.