В Україні частину пенсій збільшать на 800 грн

В Україні частину пенсій збільшать на 800 грн
В Україні з 1 грудня перерахують максимальну, мінімальну пенсії. Крім того, збільшать також гарантований розмір виплати для тих, хто виконав низку вимог. Найбільша надбавка складе 800 грн.

Це випливає із затвердженого бюджету ПФУ, пише "Обозреватель".

Так, перерахунок відбудеться завдяки підвищенню прожиткового мінімуму та мінімалки. Мінімальна пенсія в Україні не може бути меншою за прожитковий мінімум для пенсіонера.

Як перерахують:

-Мінімальна пенсія – із 1854 до 1934 грн.

-Максимальна пенсія – з 18 540 до 19 340 грн.

-Надбавка за кожний рік понад норму стажу – з 18,54 до 19,34 грн.

-Гарантована пенсія (досяг 65-річчя та має повний стаж) – з 2400 до 2600 грн.

Так, збільшення 800 грн отримає той, хто і зараз отримує максимальну виплату. Це ті українці, які вийшли на заслужений відпочинок за особливими правилами, або мали білу зарплату, яка в рази вища за середню. Варто зазначити, що розмір пенсій залежить лише від двох показників: зарплати та стажу.

Ті українці, які сплачують внески із мінімальної зарплати, можуть розраховувати на мінімальний розмір пенсії. Наразі це 1854 грн, а з 1 грудня – 1934 грн. Тобто збільшення складе всього 80 грн.

Збільшаться також і надбавки за стаж понад норму (30 років для жінок та 35 років для чоловіків). За кожний додатковий рік офіційної роботи вони отримуватимуть 1% прожиткового мінімуму.

Що чекає на пенсіонерів наступного року?

Дефіцит Пенсійного фонду 2022-го досягне рекордної позначки 200,6 млрд грн. Є ціла низка причин для цього, але головні – відсутність виразної політики щодо детінізації зарплат, відмова підвищувати мінімальну зарплату до рівня її реальної позначки, складна ситуація в економіці (зокрема й через повільну вакцинацію).

Поки що в уряді зосередилися на обіцянках запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи, але він стосуватиметься лише майбутніх пенсіонерів. Крім того, у разі внесків із мінімальної зарплати розмір "накопиченої" пенсії буде ще нижчим, ніж за чинної системи.

А ті 11 мільйонів пенсіонерів, які зараз живуть на виплату з ПФУ, змушені залишатимуться за межею бідності. І хоча прожитковий мінімум, зокрема для пенсіонерів, Кабмін Шмигаля і обіцяв підвищити до реального рівня, на проєкт бюджету-2022 це не вплинуло.

Мінімальна пенсія до липня 2022-го буде на рівні 1934 грн, у липні збільшиться до 2027 грн, а в грудні – до 2093 грн. Тобто найменш забезпеченим українцям за рік додадуть лише 159 грн. І це при тому, що вже зараз, згідно з розрахунками Мінсоцу, пенсіонеру на базові потреби (без урахування мобільного зв'язку, інтернету та різноманітного харчування) на місяць потрібно 3692 грн.

Це означає, що більшість українців на заслуженому відпочинку 2022-го приречені на бідність. Якщо їх не забезпечують родичі, які працюють. І йдеться про тих пенсіонерів, які все життя справно сплачували внески до Пенсійного фонду та отримували середню по країні зарплату.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: пенсія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Їм пох на пересічного УКРАЇНЦЯ, ти паче ПЕНСІОНЕРА, вони штат набрати на держслужбу не можуть бо 30000 грн це дуже мала зарплата для ,, спеціаліста,, . І ті яким мало будуть розраховувати прожитковий мінімум НАМ !!! Цікаво вони комуналку хоч раз в житті платили??? Нонсенс дати людині менше ніж самі вони нарахували, щоб та людина не вмерла а МІНІМАЛЬНО вижила!!!!
Відповісти
хто був з голоює сракою той з нею і останеться
Відповісти
Це знущання над звичайними пенсіонерами, тільки про свою сраку думають ...!
Відповісти
Багатим підняти, бідним подихати.
Відповісти