Археологічні роботи у першому кафедральному костелі Луцька будуть тимчасово припинені

Археологічні роботи у першому кафедральному костелі Луцька будуть тимчасово припинені
Фундамент і підземелля першого кафедрального костелу Святої Трійці, які археологи розкопали напередодні, законсервують до наступного року.

Про це розповів Суспільному вікарій Кафедрального собору Святих апостолів Петра і Павла Роман Власюк.

Археологічні роботи будуть припинені, поки на них шукатимуть фінансування, — каже священник Роман Власюк. Додає: археологічні дослідження на вулиці Кафедральній, 17-19 ініціювала Луцька дієцезія Римсько-католицької церкви в Україні. Територію планували облагородити.

Про те, що тут раніше був храм – знали, про підземелля — здогадувалися, тому запросили археологів на розкопки, — розповідає отець Роман Власюк.

Дзвіниця, яка знаходиться навпроти костелу Петра і Павла, належить не до нього. Вона залишилася від Кафедрального собору Святої Трійці, археологічні розкопки якого нині тривають, — розповідає археолог Віктор Баюк. Він припускає, що при будівництві костелу Петра і Павла будівельники та архітектори орієнтувалися на аналог, який на середину XVII століття ще існував — кафедральний собор Святої Трійці.

Краєзнавець Сергій Годлевський каже, що ймовірно, новознайдені підземелля з’єднані з підземеллями костелу, а костел із підземеллями єзуїтської колегіати, а це вже протяжністю — тисяча метрів. З його слів, таким чином, Луцьк може стати родзинкою Західної України з найдовшими підземеллями.

6 листопада, знахідку будуть консервувати. Для подальшого її вивчення потрібні гроші, їх наразі немає, — каже Віктор Баюк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Археологічні роботи у першому кафедральному костелі Луцька будуть тимчасово припинені
06 листопад, 2021, 19:36