Показали волинське село на столітніх світлинах. РЕТРОФОТО

Показали волинське село на столітніх світлинах. РЕТРОФОТО
У колекції Австрійської національної бібліотеки можна відшукати чудові фотоматеріали, які ілюструють волинську історію.

Історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко підготувала підбірку фотографій 1916-1917 років. Усі вони були зроблені, згідно з описом, у селі Калусів на Волині, - пише ІА Волинські новини.

Зараз такого села на мапі Волинської області немає. Проте є село Гряди, і саме про нього йтиметься далі. Адже це один і той же населений пункт. Зараз село входить до складу Володимир-Волинського району, проте зовсім недавно перебувало у складі Іваничівського.

Найперше нашу увагу привертають світлини храму. На кадрі бачимо новий дерев’яний храм Казанської ікони Божої Матері, зведений у 1904 році. У часи Першої світової війни святиня мала всього десять років.


Варто зауважити, що це не перший православний храм у селі. Раніше, у 1870 році, там вже було зведено церкву, яка проіснувала 130 років. Проте її розібрали і вирішили збудувати нову.

Досить цінними для історії села є фотографії, на яких бачимо поміщицьку садибу. Ймовірно, її власниками була родина Стецьких або Підгороденських.


Також на світлинах бачимо військових австро-угорської армії, які виконують якусь роботу.


«Представники австро-угорської тріангуляційної комісії на фоні садиби в селі Калусів (Гряди), 1916 р. Тріангуляційна комісія здійснювала геодезичні виміри для складання воєнних карт в роки


Більше ретросвітлин села Калусів та сусідніх можна віднайти в спільноті Історія Нововолинської громади, де волиняни діляться раритетами із родинних альбомів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.