Волинянка переказала шахраям «з банку» 16 тисяч гривень

Волинянка переказала шахраям «з банку» 16 тисяч гривень
16 тисяч гривень втратила вчора, 10 листопада, зі своєї банківської картки 62-річна жителька Нововолинська з власної необережності. Такою сумою заволодів невідомий шахрай, зателефонувавши потерпілій і надавши їй недостовірну інформацію про нібито збільшення кредитного ліміту.

Про це повідомляє пресслужба поліції Волині.

І такі історії трапляються чи не щодня.

«Головна проблема в тому, що потерпілі свідомо надають невідомим особам, які їм телефонують, як свої персональні дані, так і дані своїх банківських карток. Однак варто задуматись над цим: адже зрозуміло, що співробітник банку і так має доступ до цих даних. Таким чином, увійшовши в довіру до людей, шахраї виманюють десятки тисяч гривень. Аби цьому запобігти, варто звернутись до банку за офіційною електронною адресою або офіційним номером телефону для уточнення ситуації. У жодному разі не повідомляти даних щодо ваших банківських карт та рахунків стороннім людям», - рекомендує начальник Управління карного розшуку Руслан Гамольчук.

А позавчора надійшла заява від 29-річного лучанина, який також став жертвою шахраїв на понад 7 тисяч гривень. Під приводом продажу товару на відомому інтернет-ресурсі «продавець» запропонував лучанину заповнити певну форму, посилання на яку надіслав в смс-повідомленні. Той перейшов за посиланням – і з його картки зникло понад 7 тисяч гривень.

«Нині поширеним є шахрайство, що полягає у створенні сайтів-двійників. Сторінка, яку ви відвідуєте, візуально виглядає як справжня: має ту ж кольорову гаму, містить приблизно ту ж саму інформацію, що й офіційний сайт, однак у гіперпосиланні вказані зайві букви або цифри. Оплативши товари чи вказавши власні персональні дані на сайті-двійнику, ви потрапляєте у пастку шахраїв. Необхідні вам товари чи послуги ви не зможете отримати, а ваші персональні дані можуть бути використані проти вас. Тому перед введенням своїх даних переконайтеся, що ви точно перебуваєте на офіційному сайті», - розповідає начальник відділу протидії кіберзлочинам Андрій Ніколаєв.

Руслан Гамольчук каже, що, відповідно до частини першої статті 190 Кримінального кодексу України, шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Частиною третьою статті 190 Кримінального кодексу України передбачається, що шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Поліцейські радять: завжди повідомляти на лінію 102, якщо ви стали жертвою шахраїв.

Потрібно зібрати інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Далі звернутись до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая, а також зателефонувати в банк, через який було здійснено платіжні операції, та повідомити, що переказ здійснено на картку шахрая.

Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності варто звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Звичайно, ці процедури забирають чимало часу, але діяти потрібно в будь-якому разі.

За інформацією управління інформаційно-аналітичної підтримки, від початку року у поліції Волині зареєстровано 1018 шахрайств, з них 75 – інтернет-шахрайства. До суду направлено 393 справи, збитки по яких – понад 2 мільйони гривень. У результаті розгляду справ понад 300 тисяч гривень уже відшкодовано.

Поліція рекомендує: ніколи не втрачайте пильність, нічого не робіть імпульсивно і зберігайте розум холодним.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинянка переказала шахраям «з банку» 16 тисяч гривень
11 листопад, 2021, 15:59