Луцька лікарка розповіла, чи варто щеплювати дітей проти COVID-19

Луцька лікарка розповіла, чи варто щеплювати дітей проти COVID-19
В Україні почали щеплювати проти COVID-19 дітей від 12 років.

Про це пише Інформаційне агенство Волинські новини.

«Напевно, жоден фахівець не зможе назвати характерних симптомів ковіду. Хвороба уже поліморфна у симптомах. Але варто пам’ятати про диференційовану діагностику ГРВІ та COVID-19, – наголошує директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська. – Ковід може починатися і з симптомів захворювання верхніх дихальних шляхів, і з розладів кишково-шлункового тракту. У моїй практиці перша дитина, якій було підтверджено коронавірус шляхом ПЛР, звернулася саме зі скаргами на розлад шлунково-кишкового тракту».

Оксана Лєщинська зауважує: щеплення – це один з найдієвіших способів захисту дитини від небезпечних недуг, у тому числі й COVID-19. В Україні така вакцинація є не обов’язковою, а рекомендованою для дітей від 12 років.

«Перше, що може запобігти інфекційному процесу, – це вчасне проведення профілактичних щеплень. Не авральне. Щеплення не працює сьогодні на сьогодні, – наголошує вона. – Мусить відбутися зворотна реакція в організмі людини, аби сформувався імунітет, клітини, які захистять нас у разі сутички з інфекційним агентом».

У рекомендаціях щодо вакцинації проти COVID-19 немає нічого такого, що відрізнялось би від інших щеплень.

«Мама має вирішити, що це щеплення потрібне дитині, звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію, та прийти до нього з дитиною. У присутності мами її оглянуть, потім треба підписати ту саму інформовану згоду, яку батьки підписують перед усіма щепленнями. Далі ведуть дитину в кабінет щеплень чи центр вакцинації, де їй роблять щеплення у присутності мами», – розповідає педіатр.

Крім того, нагадує лікар, не варто забувати й про рутинну вакцинацію відповідно до Національного календаря щеплень.

«Хочу нагадати, що у віці від 12 до 18 років ми робимо всього-на-всього два планові щеплення: проти поліомієліту та дифтерії й правцю. Тобто про жодне імунологічне навантаження не йдеться», – запевняє вона.

Зі слів медика, щеплення проти COVID-19 дітям роблять не раніше, як через два тижні після планового, а з інактивованим грипом – у різні кінцівки в один день.

Окрім того, зазначає Оксана Лєщинська, для дітей з інвалідністю така вакцинація не протипоказана, навпаки – дітей з груп ризику рекомендують щеплювати першочергово. ДЦП, розлади аутичного спектру, різні неврологічні захворювання тощо – не покази для медвідводу.

Приводом для тимчасового протипоказу до щеплення може бути гостра респіраторна інфекція, алергічний дерматит чи апендицит у дитини. Вакцинувати можна після того, як пролікували ту чи ту недугу.

Постійні протипокази мають діти із серйозними тривалими або пожиттєвими захворюваннями. Вони мають мед відводи від будь-яких щеплень, у тому числі й проти COVID-19.

Приводом для медвідводу від вакцинації проти COVID-19 може бути алергія на якийсь із компонентів вакцини або міокардит, пов’язаний із проведенням першої дози ковідної вакцинації (у такому разі потрібні роз’яснення лікаря, як далі чинити).

Якщо у дитини онкопатологія, рішення про доцільність вакцинації ухвалюють разом з дитячим онкологом, який її лікує.

«Перелік випадків, коли не можна дитину з онкологією щеплювати, дуже малий. Здебільшого їх рекомендують вакцинувати, адже протиракова терапія дуже агресивна, вона не тільки вбиває ракові клітини, а й знижує імунітет», – наголошує Оксана Лєщинська.

Щеплювати дітей від 12 років проти COVID-19 в Україні рекомендують вакциною Pfizer з інтервалом 21-28 днів. За інструкціями, інших дозволів для дітей немає. Зі слів лікарки, зазвичай вони переносять її добре, можливе хіба незначне підвищення температури. Крім того, щеплення можна проводити через 28 днів після перших проявів симптомів коронавірусної інфекції. Рекомендують це зробити до 180 днів.

«Антитіл багато не буває, – зазначає медик. – Утім наголошу: щеплені люди не мають нехтувати засобами захисту. Треба носити маски та змінювати їх щодві-три години, використовувати антисептики тощо».

Оксана Лєщинська акцентує: наразі суттєво збільшилася кількість батьків, які хочуть вакцинувати своїх дітей. Тому працюють над тим, аби облаштувати для них пункт вакцинації в дитячій поліклініці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже хороша людина і лікар. Я лише раз зіткнулася з нею і маю чудові враження. Не хабарниця і дуже уважна до людей.
Відповісти
Останні новини
Луцька лікарка розповіла, чи варто щеплювати дітей проти COVID-19
11 листопад, 2021, 17:06