Опублікували перший фракційний звіт депутатів Луцької міської ради

Опублікували перший фракційний звіт депутатів Луцької міської ради
Депутати Луцької міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» прозітували про перший рік своєї каденції. Впродовж року обранці ініціювали важливі рішення, брали участь в обговорення питань, які мають стратегічне значення для Луцька, регулярно підтримували контакт із лучанами, працювали на увірених їм округах.

Про це пише ІА Конкурент.

Восени 2020 року відбулися місцеві вибори. Тоді 10% виборців Луцької міської територіальної громади віддали свої голоси за Громадянський Рух «СВІДОМІ».

За результатами виборів депутатами Луцької міської ради стали 6 представників Громадянського Руху «СВІДОМІ», які сформували однойменну фракцію, яка стала третьою за чисельністю політичною силою у міськраді. Очолив «СВІДОМИХ» молодий політик Тарас Шкітер, його заступниками стали Алла Надточій та Михайло Наход.

Кожен з депутатів закріплений за певним округом та відповідає за конкретний напрямок роботи:

ОКРУГ №1 (Вересневе, частина району ЛПЗ, Малий Омеляник, район вулиці Володимирської, села колишньої Заборольської ОТГ) – Андрій Маруняк. Основні напрямки роботи: генеральне планування, будівництво та архітектура.

ОКРУГ №2 (Старе місто, Кічкарівка, Красне, Гнідава, частина району ЛПЗ та вул. Львівської, села колишньої Княгининівської ОТГ, с. Іванчиці, с. Озденіж) – Михайло Наход. Основні напрямки роботи: стратегічне планування розвитку громади; громадський транспорт; екологія, збір/вивезення/перероблення сміття; робота комунальних підприємств.

ОКРУГ №3 (центр міста) – Тарас Шкітер. Основні напрямки роботи: бюджет та фінанси міста, залучення інвестицій та робота з інвесторами.

ОКРУГ №4 (район вул. Дубнівської, Рівненської та проспекту Відродження, Теремно, частина 33-го кварталу) – Валентин Хаймик. Основні напрямки роботи: земельні відносини та житлово-комунальне господарство.

ОКРУГ №5 (55-й мікрорайон, частина 33-го та 40-го кварталів) – Андрій Лучик. Основні напрямки роботи: комунальне майно, інформаційна політика та міжнародне співробітництво.

ОКРУГ №6 (Вишків, частина 33-го та 40-го кварталів, села колишніх Жидичинської ОТГ та Прилуцької сільської ради) – Алла Надточій. Основні напрямки роботи: гуманітарна сфера міста (освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, культура) та житлово-комунальне господарство.

Перед стартом роботи депутатів, засновник Громадянського Руху «СВІДОМІ» Андрій Покровський озвучив пріоритети роботи:

-Розробка комплексної транспортної схеми міста Луцька, щоб розвантажити наші дороги і зрозуміти де потрібно будувати нові автошляхи, розв’язки чи мости.
-Реконструкція та розширення проспекту Волі як головної вулиці – обличчя нашого міста.
-Пошук земельних ділянок для будівництва нових дитячих садочків та шкіл, в тому числі приватних.
-Затвердження п'ятирічних графіків черговості ремонтів прибудинкових територій та вулиць і розміщення їх у публічному доступі.
-Відкрита та прозора розробка Стратегії розвитку Луцької громади.

Три проєкти рішень, сотня запитів і звернень, майже п’ять сотень зустрічей: активність «СВІДОМИХ» у цифрах

Фракція «Громадянський Рух «СВІДОМІ» вирішила концептуально підійти до питання розподілення коштів депутатського фонду. Тож обранці громади об’єднали всі гроші з депутатських фондів та запропонували лучанам самостійно вирішувати, як витратити 600 тисяч гривень.

Жителі міста активно зверталися до громадської приймальні «СВІДОМИХ». Як виявилося, більшість із них хотіли, аби за «депутатські» гроші у Луцьку встановили більше дитячих та спортивних майданчиків.

У результаті у дворах та закладах освіти міста з’явилися нові майданчики на загальну суму понад 326 тисяч гривень. Окрім того, за кошти депутатського фонду здійснили ремонт актової зали ЗДО №22, ремонт кабінету психолога та логопеда ЗДО №17 та низку інших робіт на суму 103 тисячі гривень.

Також, на прохання місцевих мешканців, встановили лежачі поліцейські у дворах на вулицях Львівській та Кравчука. Загалом з ОСББ у Луцьку «СВІДОМІ» налагодили тісну співпрацю. Зокрема, голова ОСББ за адресою Київський майдан, 3 Ольга Волосовець поділилася своїми враженнями від «СВІДОМИХ».

«Ми дуже задоволені депутатами від «Громадянського руху «СВІДОМІ». Давно вже з ними співпрацюємо і зверталися до них багато разів. Приємно, що нам завжди йшли на зустріч, дослухалися до всіх наших проблем. «СВІДОМІ» завжди тримають руку на пульсі проблем нашого ОСББ і багато у чому нам допомогли. Ось і зараз завдяки депутатам у нашому дворі встановлюють дитячий майданчик», – розповіла Ольга Волосовець.

«СВІДОМІ» придбали проєкор й інше обладнання на суму понад 90 тисяч гривень. Проєктор був призначений для діяльності молодіжного центру Plays for teens у Луцьку.

«Депутати від «Громадянського руху «СВІДОМІ» подарували нашому молодіжному центру проєктор. Для нашого розвитку це було необхідним, адже ми проводимо чимало заходів. Тож такий подарунок від «СВІДОМИХ» став вагомим внеском у розвиток нашого молодіжного центру. Ми вдячні за таку підтримку і будемо підтримувати контакти з «Громадянським рухом «СВІДОМІ» і надалі», – прокоментувала лідерка молодіжного центру Place for teens Катерина Опейда.

Окрім активної роботи з виборцями, впродовж року «СВІДОМІ» також ефективно працювали й в міській раді. Зокрема, депутати фракції напрацювали три проєкти рішень, які розглянула і підтримала Луцькрада.

До прикладу, депутати від фракції розробили проєкт рішення «Про звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо недопущення збільшення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Волиньгаз».

«СВІДОМІ» наголошували, що таке підвищення ціни призведе до негативних фінансових та соціальних наслідків для жителів Луцької міської територіальної громади, особливо в сьогоднішніх умовах пандемії COVID-19. Тож фракція «СВІДОМИХ» у Луцькраді підготувала такий проєкт рішення, щоб не допустити зростання тарифу на доставку газу.

Другий проєкт рішення стосувався Національної академії державного управління. Ідея виникла тому, що Академія при Президентові України та її регіональні інститути є основним державним навчальним закладом, який готує кадри для органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Серед випускників освітнього закладу є й працівники Луцької міської ради. Але у листопаді 2020 Академію вирішили передати до Міністерства освіти України, а надалі – перетворити в підрозділ Київського університету імені Тараса Шевченка. «СВІДОМІ» виступили проти такої ініціативи і підготували проєкт рішення щоло звернення до центральних органів державної влади із пропозицією зупинити таку передачу Академії. Депутати міської ради підтримали проєкт звернення.

Третій проєкт рішення, який отримав безліч позитивних відгуків від лучан, стосується Концепції розвитку велосипедної інфраструктури Луцької міської територіальної громади на 2021-2030 роки. Концепція розвитку велосипедної інфраструктури передбачає облаштування велодоріжок, встановлення пунктів технічного обслуговування та прокату велосипедів та електросамокатів. Загалом схема передбачає три гілки магістральних шляхів, три об'їзні шляхи та шість рекреаційних доріжок.

Крім того, в рамках концепції планується облаштувати центральне велосипедне кільце, яке включатиме заплаву річки Стир, Центральний парк, вулиці Ярощука, Шопена, Перемоги, Яровицю та Набережну. Як наголошують «СВІДОМІ», для Луцька, зважаючи на невеликий розмір міста, розвиток велосипедної інфраструктури вкрай необхідний.

Реконструкція проспекту Волі, з'їзд монархів та облаштування Сапалаївки: «СВІДОМІ» знають, що хвилює громаду

У березні депутати «Громадянського руху «СВІДОМІ» висловили свою позицію щодо реконструкції проспекту Волі у Луцьку.

«Ми позитивно оцінюємо наміри розпочати цей процес, але наполягаємо на доопрацюванні проєкту. Разом із фахівцями ми підготували та подали міському голові фахові пропозиції», – зазначав тоді Тарас Шкітер.

«СВІДОМІ» пропонували розширити проспект Волі до трьох смуг руху та облаштувати одну відокремлену смугу руху для громадського транспорту, якою могли б рухатися також велосипеди та електросамокати. Також пропонувалося реконструювати пішохідні зони з обох боків проспекту Волі.

Окрім того, фахівці радили розширити вулицю Глушець аби обмежити рух транзитного транспорту проспектом Волі, та облаштувати на проспекті «острівці безпеки» та «кишені» на усіх зупинках громадського транспорту. Також планувалося визначитися із місцями для спорудження платних багаторівневих паркінгів за межами проспекту Волі, але в пішохідній доступності від нього.

А наприкінці жовтня «СВІДОМІ» презентували власну концепцію облаштування набережної вздовж Сапалаївки у Луцьку, яку замовив та оплатив за власні кошти засновник Руху Андрій Покровський.

Концепція набрала безліч схвальних відгуків від лучан. Адже наразі вздовж Сапалаївки у Луцьку можна натрапити хіба що на «зони відпочинку» асоціальних елементів, які зловживають алкоголем та наркотиками. В результаті втілення проєкту прибережну зону Сапалаївки вдасться перетворити у набережну європейського рівня з облаштованими місцями відпочинку для дітей, підлітків та молоді, сучасними й комфортними велопішохідними доріжками.

В обговоренні проєкту у міській раді взяли участь експерти: екологи, архітектори, містобудівники, велосипедисти тощо. Загалом, концепція отримала схвальні відгуки від фахівців. Тож у разі її реалізації, у Луцьку може з'явитися набережна європейського зразка.

До слова, «СВІДОМІ» не лише орієнтовані на європейське майбутнє Луцької громади, а й пам'ятають про величне європейське минуле древнього Лучеська. На початку жовтня у Луцькому замку відбулося засідання організаційного комітету з підготовки відзначення 600-річня з’їзду європейських монархів у Луцьку.

«Ми в «Громадянському Русі «СВІДОМІ» завжди наголошували на тому, що місту варто уже готуватися до відзначення цієї пам’ятної дати. Проведено багато історичних досліджень, які говорять про те, що у 1429 році у Луцьку відбувся захід європейського рівня. Тому зараз ми повинні працювати над тим, щоб дати новий поштовх для розвитку нашого міста. Луцьк потрібно повернути на світову і європейську карту», – прокоментував засідання організаційного комітету Михайло Наход.

Окрім того, за рік депутати від Громадянського Руху «СВІДОМІ» стали ініціаторами проведення декількох днів депутата. Під час яких розглядалися питання роботи системи CityCard, функціонування центрального басейну у Луцьку, передачі музею-скансену в Рокинях, першого року роботи управлінських компаній.

Впродовж року «СВІДОМІ» провели понад 20 зустрічей у населених пунктах громади. Зокрема обранці зустрічалися із жителями Княгининка, Іванчиць, Городка, Букова, Клепачева, Прилуцька, Кульчина, Заборолі, Липлян, Озерця, Луцька та інших населених пунктів Луцької міської територіальної громади. Під час зустрічей люди ділилися проблемами, які їх турбують.
Зустріч з виборцями в селі Городок
Зустріч з виборцями в селі Городок
Зустріч з виборцями в селі Городок
Зустріч з виборцями в селі Городок
Зустріч з виборцями в селі Липляни
Зустріч з виборцями в селі Липляни
Зустріч з виборцями в селі Липляни
Зустріч з виборцями в селі Липляни


Зустріч з виборцями в селі Кульчин
Зустріч з виборцями в селі Кульчин
Підняття найбільшого державного прапору в області
Підняття найбільшого державного прапору в області
Візит на Брищенський полігон
Візит на Брищенський полігон
Третій молитовний сніданок Волині
Третій молитовний сніданок Волині
Відкриття сучасного ситуаційного центру Національної поліції Волині
Відкриття сучасного ситуаційного центру Національної поліції Волині
Зустріч з Волинською Торгово-промисловою палатою
Зустріч з Волинською Торгово-промисловою палатою
Відкриття спортивного майданчика
Відкриття спортивного майданчика
Дев’ятий Національний Молитовний Сніданок України
Дев’ятий Національний Молитовний Сніданок України
День міста Луцька
День міста Луцька

Окрім своєї профільної комісії, депутати фракції відвідували круглі столи, засідання робочих груп, відкриті слухання та інші заходи, що були ініційовані Луцькою міською радою та її партнерами впродовж року. Неодноразово «СВІДОМІ» відвідували комунальні підприємства та заклади, які забезпечують життєдіяльність міста, зокрема очисні споруди та водогін «Луцькводоканалу», сміттєвий полігон біля села Брище, «Луцьктепло» та інші.

Офіс Громадянського Руху «СВІДОМІ» працює постійно за адресою: просп. Волі, 49А, рекреаційна зона CITY PARK, приміщення № 8.

У зв’язку з введенням «червоної зони карантину» прийом громадян здійснюватиметься за попереднім записом щоденно у робочі дні: ПН – ПТ 10:00 – 17:00, за телефонами 068 215 7075, 099 215 5075.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Опублікували перший фракційний звіт депутатів Луцької міської ради
12 листопад, 2021, 11:31