Волинська лікарка розповіла, чому не можна «вправляти диски»

Волинська лікарка розповіла, чому не можна «вправляти диски»
Завідувачка неврологічним відділенням КНП «Нововлинська центральна міська лікарня», лікар-невропатолог Ольга Доманська розвінчала міфи про «вправляння дисків».

Про це йдеться на сторінці медзакладу.

За словами лікарки, дуже часто до неї та її колег звертаються пацієнти з проханням вправити диски. Або ж з наслідками після вправляння дисків: таких пацієнтів привозить «швидка» і їх доводиться скеровувати в нейрохірургічне відділення.

Також невропатолог розповіла кілька фактів про будову хребта, міжхребцеві диски, тощо.

- Будова хребта повністю виключає можливість «правління дисків», адже такого терміну, як "вилітання дисків" - не існує!

"Якщо певні спеціалісти пропонували або пропонують Вам поставити диск на місце, будьте обачливими", - застерігає Ольга Доманська та додала, що міжхребцеві диски дуже міцно пов'язані з хребтом, фактично є одним цілим із ним, тому не можуть просто зміститися чи вилетіти. Відповідно, їх не можна вставити на місце чи вправити.

- Міжхребцеві диски - це еластичні хрящові "прокладки" між хребцями. Кожен з них складається із зовнішнього фіброзного кільця, що безпосередньо зв’язує хребці та внутрішнього пульпозного ядра, яке по консистенції нагадує щільний гель.

Спереду і ззаду диски покриті потужними поздовжніми зв'язками.
Зміщуватися можуть окремі фрагменти внутрішнього ядра диска через тріщини у фіброзному кільці, які виникають внаслідок дегенеративно-дистрофічних процесів хребта, а саме гриж дисків.

Неможливо якимось чином здійснити вправлення цих фрагментів назад.
Тож практикам "вправляння вилетівших дисків" ні в якому разі довіряти не варто!

Лікарка розповіла, що коли є грижа диску, в залежності від розмірів, проводиться оперативне чи консервативне, санаторно-курортне лікування.
Періодичне виникнення хрускоту чи клацання в хребті при фізичних навантаженнях чи різкому необережному русі аж ніяк не повязане з вилітанням дисків.

В рідині, яка знаходиться в міжхребцевих суглобах, міститься розчинений азот. При різкому натисканні на хребці чи русі в суглобах може відбутись швидке зниження тиску, розчинений азот переходить в газоподібний стан, що і супроводжується характерним звуком.

Чому ж настає полегшення після мануальної терапії та масажу?

Тому що зникає м'язевий спазм. Так, масаж корисний при остеохондрозах, коли є мязевий спазм. Але категорично протипоказаний, коли є протрузії та грижі дисків, тому що може спровокувати ще більше загострення хвороби і може закінчитись оперативним лікуванням.

Отож, коли виникає біль в спині, перш за все потрібно обстежитися та звернутись до невролога, враховуючи що біль в спині може бути причиною багатьох хворіб.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Воно то так,але ви пробували з дуже сильним болем в спині записатись до невролога в поліклініку? Запис на 1,5 міс вперед, а болить воно вже
Відповісти
Лучанка- прямо в ціль,таку медицину зробили в Україні, просто жах!!!!
Відповісти
Останні новини
Волинська лікарка розповіла, чому не можна «вправляти диски»
17 листопад, 2021, 08:35