На Волині у гуртожитку досі не увімкнули опалення. ВІДЕО

На Волині у гуртожитку досі не увімкнули опалення. ВІДЕО
У Ковелі до гуртожитку на вулиці Чубинського, в якому мешкає близько 30 сімей, досі не пустили тепло.

Про це пише 12 канал.

Гуртожиток перебуває на балансі Ковельського центру професійно-технічної освіти. За словами мешканців, на початку жовтня їм повідомили, що будівлю не опалюватимуть, мовляв, держава припинила фінансування закладу.

Люди – шоковані. Адже на носі зима, і з кожним днем температурні показники опускаються. Будівля цегляна, тож усередині часом ще прохолодніше, ніж на вулиці.

Дехто вмикає обігрівачі. Проте такі методи відгукнуться врешті шаленими цифрами у платіжках. Та й якщо кімнату бодай трохи вдається зігріти обігрівачем, то на кухні й у ванній від холоду, кажуть ковельчани, пробирає до кісток.

Чому їм не дали часу, аби врегулювати проблему, – не розуміють. Очільник навчального закладу, до якого й належить гуртожиток, запевняє: попередив мешканців, щойно сам дізнався.

«У зв’язку з тим, що потреби у використанні багатьох приміщень не було, було прийнято рішення законсервувати. Були законсервовані навчальні корпуси по вулиці Івасюка… В цьому приміщенні навчальний процес не здійснюється, учні не проживають і для навчального закладу він нам не потрібен», – розповів директор ДНЗ «Ковельський центр професійно-технічної освіти» Сергій Антонюк.

Заклад фінансується з бюджету обласної ради, і для гуртожитку у них, мовляв, ні копійки. Нібито держава не передбачила. Та от сім’ї тут проживають більше десятка, а дехто й 30 років, тому виселити їх не можливо.

Як так сталося, що у житлове приміщення для студентів заселили свого часу інших людей, очільник ПТУ не розуміє. Та й вдіяти з цим нічого не може. Усі тут заручники ситуації. До того ж будівля в поганому стані і навіть має припис від ДСНС через відсутність пожежної сигналізації, блискавкозахисту та багатьох інших деталей.

«Є недоліки з електрообладнанням, тому що гуртожиток розрахований тільки на побутові кімнати, де є вмикання елементарних приладів, а не для того, щоб включати холодильники, мікрохвильові печі, пральні машинки… У нас немає кошторисних призначень для того, щоб ми утримували майно. Тому ми не маємо можливості зараз оплачувати енергоносії», – каже Сергій Антонюк.

Остання надія мешканців гуртожитку – ковельські урядники. Ті піти назустріч зголосилися. Та фінансувати державне приміщення не мають права, а в комунальну власність передати об’єкт – процедура не з легких. Тож шукали альтернативу.

«Зараз не час з’ясовувати, хто тут коли заселився. Тут живуть люди, ковельчани, ми за них відповідаємо. Ми повинні зробити все, щоб вони перезимували з теплом», – сказав міський голова Ігор Чайка.

Як виявилося, для гуртожитку є окрема котельня. Питання лиш у тому, хто за це платитиме. Тож на місце запросили представників «Ковельтепла», аби ті оглянули стан мереж у будинку.

До кінця тижня бригада «Ковельтепла» готова приїхати і провести у приміщенні усі необхідні роботи, аби теплопостачання мали лиш обрані кімнати. Адже заселені тут тільки 2-й та 4-й поверх.

Підтримав ініціативу ковельчан і голова обласної ради Григорій Недопад. Дзвонили до нього усі гуртом. Він узяв у ковельчан обіцянку, що саме мешканці гуртожитку візьмуть усі витрати на себе і обіцяють не боргувати. Про свою згоду жителі мають сформувати відповідний лист.

Наразі, запевняють ковельські урядники, це єдиний оптимальний вихід.

Що ж робити з гуртожитком далі та хто піклуватиметься про мешканців – вирішуватимуть уже наступного року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.