Три українські фільми можуть стати претендентами на «Оскар-2013»

Три українські фільми можуть стати претендентами на «Оскар-2013»
Відразу три українські фільми 2013 року можуть стати номінантами на найпрестижнішу кінопремію "Оскар" в "Кращий фільм іноземною мовою".

Це стрічки "Вічне повернення" Кіри Муратової, "Параджанов" Сержа Аведікяна та Олени Фетісової і "Хайтарма" Ахтема Сейтаблаєва, - пише Gazeta.ua.

До відбору їх прийняв Український Оскарівський комітет, створений при Асоціації продюсерів України.

"Вічне повернення" Кіри Муратової - це кінопроби. Одна й та сама сцена знімалася кілька разів за участю різних пар акторів: Ренати Литвинової і Сергія Маковецького, Олега Табакова та Алли Демидової, Наталії Бузько та Віталія Лінецького, а також із Георгієм Делієвим, Утою Кільтер та іншими.

Це історія чоловіка та жінки, які не зустрічалися багато років. Одного разу Він приїжджає в Її місто, щоб запитати поради, бо любить двох жінок і не знає, що з цим робити.



"Параджанов" розповідає про життя видатного режисера, коли йому вже виповнилося 40 років. На екрані його втілив французький режисер Серж Аведікян, він же виступив і співавтором фільму разом з Оленою Фетисовою. В Україні фільм уперше показали на цьогорічному Одеському кінофестивалі - тут він отримав головний приз як кращий український фільм. Проте кінокритики досить холодно відгукувалися про стрічку - мовляв, вона не говорить нічого про істинний масштаб особистості Сергія Параджанова, а ті, хто хоч трохи знайомий із творчістю Параджанова, – і так знають половину сюжетів, обіграних у фільмі.



"Хайтарма" - перша художня стрічка про депортацію кримських татар 1944-го. Зняв фільм і виконав головну роль Ахтем Сеїтаблаєв. Реальні події, на яких основано стрічку, показали через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана.

Він був героєм Радянського Союзу. Воював в особливому полку асів-винищувачів. Льотчик повертається у свій будинок під час війни, а держава на його очах виселяє родину. Звинувачує весь його народ у співпраці з нацистами. Через цю історію показали трагедію всіх кримських татар.

Назва "Хайтарма" означає старий кримськотатарський танець. У ньому чоловік і жінка обертаються навколо себе. Він приносить силу й символізує єднання з небом та землею. Перекладається "хайтарма" як повернення до початку. Сценою танцю і починається фільм.



12 вересня Український Оскарівський комітет оголосить хто стане номінантом від України на премію "Оскар". 86 церемонія вручення премії "Оскар-2013" відбудеться 2 березня 2014 року в Лос-Анджелесі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не справедливо! Хайтарма должна была победить. Эта картина сильнее чем Параджанов!Все куплено!
Відповісти
Останні новини
Три українські фільми можуть стати претендентами на «Оскар-2013»
04 вересень, 2013, 08:01