Українці відсталі, бо працюють за копійки, - МОП

Українці відсталі, бо працюють за копійки, - МОП
У рейтингу Міжнародної організації праці (МОП) Україна за рівнем продуктивності знаходиться на 88-у місці із 121 можливих - найвідсталішими є лише 19 африканських країн та кілька не дуже розвинутих азіатських країн.

Про це інформує ТСН із посиланням на «Кореспондент».

Причиною цих негативних тенденцій, на думку експертів, є застаріле обладнання на підприємствах, небажання компаній-монополістів інвестувати кошти у модернізацію та відсутність здорової конкуренції.

«У монополістів немає причин вкладатися у нові технології, оскільки та сама робота може бути виконана більшою кількістю працівників з низькою зарплатою»,- пояснив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Однією із найвідсталіших галузей промисловості України є металургія. Саме ця галузь є підконтрольною кільком мультимільйонерам і приносить в економіку найбільшу валютну виручку. Одночасно із цим, технологічне оснащення сектора є чи не найгіршим. Так, у розвинутих країнах, один працівник за рік виплавляє 575 тонн сталі, а в Україні - 198.

Тобто, для виплавки кожної тони сталі потрібно у чотири рази більше робочих рук. Відповідно до цього складається і розмір зарплати.

Схожа ситуація і в аграрному секторі.

«У Європі фермерством займається лише 2% громадян, які годують решту 98%. В Україні ж на полях працюють 10% громадян. Тобто, за кордоном 1 трактор робить те, що у нас три»,- розповів виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Іще однією причиною низької продуктивності праці в Україні є тотальна зарегульованість бізнесу. Те, наскільки повільно чиновники видають різні дозволи та довідки, може зірвати будь-які виробничі плани. Для прикладу, щоб оформити в Україні дозвіл на будівництво, компанії необхідно витратити більше року. Тоді як у Швейцарії аналогічні документи можна отримати за кілька днів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.