Лучани можуть поскаржитися на продавців на ринках за розповсюдження безкоштовних пакетів

Лучани можуть поскаржитися на продавців на ринках за розповсюдження безкоштовних пакетів
На ринках, як і в магазинах та супермаркетах, заборонене безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів, окрім надтонких та біорозкладних.

Про це йшлося у програмі «Актуально» на 12 каналі 17 грудня.

«На ринках пластикові пакети однозначно мають бути платними. За безоплатне розповсюдження є штрафні санкції, прописані законом. І вони немалі», – наголосила начальниця відділу управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Інна Гайворонська.

Утім, погоджується посадовиця, на ринку проблематично зафіксувати факт безоплатного розповсюдження пластикового пакета, адже здебільшого тут немає розрахункового документа, на відміну від супермаркету чи магазину.

«На ринку такий факт можна встановити тільки за скаргою споживача. Тому що закон визначив, хто здійснює контроль, але Кабінет Міністрів не затвердив порядку проведення такого контролю. Хоча закон описав важелі впливу, складання актів, розміри штрафних санкцій. Але, згідно із сьогоднішнім законодавством, ми можемо реагувати виключно на скарги, тобто проводити позапланові перевірки за скаргами споживачів чи інших осіб, які бачать, що відбувається порушення закону», – наголосила Інна Гайворонська.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Пакети-«маєчки» тепер не безплатні: скільки вони коштують у супермаркетах Луцька

Вона зазначила, що на безкоштовне розповсюдження пластикових упакувань слід скаржитися в управління Держпродспоживслужби.

«Тоді ми на основі цієї скарги і фіксуємо цей факт актом, і відповідно виноситься постанова про накладення адміністративно-господарської санкції на суб’єкта господарювання. Розмір штрафу становить від 1700 до 3 400 гривень. І потім, якщо буде повторне порушення протягом 3-х років, штрафні санкції стартують від 3 400 до 8 500 гривень. І це тільки за один випадок», – зауважила посадовиця.

«Це серйозні адміністративні санкції, і бізнесу треба задуматися, тому що альтернативи не буде. Закон дуже чітко прописав, що заборонено безкоштовно розповсюджувати пластикові пакети, окрім біорозкладних, які мають бути промарковані належним чином, і надтонких, які використовуються виключно для свіжої риби, м’яса і сипучих», – наголосила Інна Гайворонська.

За її словами, за перший тиждень дії обмежень скарг на безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів ще не було – ні письмових, ні на гарячу лінію.

Заносити скарги можна за адресою: м. Луцьк, вул. Поліська Січ, 10. Телефон гарячої лінії 772404.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Результатами подібного закону в цивілізованих країнах Європи були примусити ритейлерів, ті ж великі торгівельні мережі, запропонувати своїм клієнтам, замість шкідливих для довкілля пластикових одноразових пакетів, БЕЗОПЛАТНУ екологічну упаковку, з картону, паперу, біо-пластику тощо. Наслідком "реформи" в Україні стало те що супермаркети просто приплюсували той же неекологічний пластик до чеку простого споживача, упаковки іншої в них нема. Хочеш бери за свої гроші, хочеш в руках неси. То треба не людей і дрібних торговців кошмарити, а накладати штрафи на мережі, з їх надприбутками, за відсутність поряд з товаром безкоштовної еко-упаковки.
Відповісти
Маразм по Ураїнськи
Відповісти
Сьогодні безкоштовно дихала повітрям, це просто жах! Розберіться будь ласка.
Відповісти
Paketykofobiya rozroslasia v masshtabakh krayiny - potribna terapiya!
Відповісти
Останні новини
Лучани можуть поскаржитися на продавців на ринках за розповсюдження безкоштовних пакетів
21 грудень, 2021, 18:16