«Рок-н-рол не може померти, бо це ‒ стиль життя», ‒ луцький музикант

«Рок-н-рол не може померти, бо це ‒ стиль життя», ‒ луцький музикант
На жаль, все менше людей у нашому місті цікавиться чимось та неформатним та андерграундним, незважаючи на те, що мають для цього «розв’язані» руки та набір можливостей.

Чи, може, рокери 80-90-тих тому настільки щиро і захоплювалися музикою, бо заборонений плід - солодкий? Одним словом, про стан речей у світі луцького року минулого покоління і нинішнього ми спілкувалися із людиною, яка не тільки слідкує за музичним розвитком цього міста, а й сама докладає до нього руки вже не перший рік, - Віталієм Єгановим, музикантом, композитором, лідером гурту «Джигура», а також – автором пісень та музики гурту «Yeganov Project» (проект Віталія Єганова).

- Ти не один рік спостерігаєш за розвитком рок-музики в Луцьку? Як оціниш сучасний стан?


Та ніяк. Музиканти є, і груп багато, але їх стан досить таки блідий. І це не лише в Луцьку, це у всій Україні так. Я ж спілкуюсь зі старими друзями у всій Україні.

В нас хто – Бумбокс і Океан Ельзи справді заробляють гроші. Причина у тому, що рок музика – це неформат кругом. Формат це, наприклад, «Поющіє труси» (сміється)
Добре, що хоч є ще радіостанції такі як «FM Галичина», радіо «Луцьк», радіо «Трек», Радіо «Рокс», класний є канал A-One, який без проблем бере таку музику в ефір.

А так рок-музика практично «придушується» кругом. У Польщі, наприклад, немає таких проблем.

- Луцьк чимось виділяється з загального процесу? Може, відстає чи випереджає?

Він принаймні не відстає – це точно. Скільки луцьких музикантів можна зараз згадати на теренах слави? Тартак, Бумбокс, ті самі Невідоме Задоволення. Щодо клубів, де можна виступати наживо, то у Луцьку краще навіть, ніж у Рівному.

Просто дивує, що весільні колективи типу «ТІК», Вєрка Сердючка мають шалений рейтинг. А рейтинг і впливає на виховання людей. Немає культури музики.

- На твоїх очах виросли кілька поколінь луцьких рок-музикантів. Яке покоління було найкращим? Яке найгіршим?

Ну виділити, звичайно, не можу, бо у кожному поколінні були свої «красоти». У моєму, наприклад, багато людей хотіло грати, але тоді були такі проблеми, як один інструмент на три колективи, все позичалося, все було по-дружньому. А зараз людям легше, і все якісніше, звичайно. Але це не означає, що хтось за весь цей час грав краще чи гірше.

- В чому головна відмінність сучасних рокерів від тих, хто був на початку 90-х?


Відмінність? По-перше, з’явились нові стилі, яких тоді не було. По-друге, є можливість якісно записати свою музику навіть в себе вдома. Раніше що ж було? Бобіни, касети, яка там може бути якість? Плюс зараз є можливість свою творчість викласти в Інтернет, якось просунути і показати людям в інших містах. Раніше ж все переписували з носія на носій.

- Кого б ти міг виокремити з луцьких рокерів? Хто був найталановитішим чи найздібнішим? Може хтось міг стати суперстар, але не зміг?

Як барабанщик, то це Телєжинський Віталій, дуже універсальний, який грає «мох і болото» (різні стилі), а ще Сергій Бугайов (Flyzza).

Гітаристи – це Вадим Захарченко (Ювелір, Freedom, Outcry) і Сергій Гончаренко (Flyzza, Double Jam). Як басиста... хм ... це був супербасист Ігор Боцеровський (Resus Blues) і, звичайно ж, покійний Володимир Каструба, а з молодших – так це Славік Короткий.

Як вокаліст.. то це Толік Вітинський (Freedom), Олег Дмитрук (Outcry). Клавішник, і не тільки, а ще й звукорежисер, аранжувальник, Олександр Кузьмич.

- Найулюбленіше місце проведення часу Віталія Єганова в Луцьку?

«Майдан».

- Де були найкрутіші рок-концерти в Луцьку?


Ніде. В Луцьку рок-концерти майже не роблять.

Єдиний концерт був рок-концерт колись, це коли приїжджав гурт «Мастер», десь у 80-х. А все інше концертами назвати неможливо. Це просто невеличкі спроби, сейшни.

А от нещодавно виступав гурт «Океан Ельзи».

Найприкольніший з місцевих концертів був сейшн у кінотеатрі «Промінь», який зробила Волинська обласна філармонія для групи King Size, в якій я тоді, до речі, працював як клавішник. Було це в кінці 90-х. Ну ще у драмтеатрі Квартира FM робила благодійний концерт на збір коштів для сліпих (2010).

А все інше – це просто виступи у клубах, вони класні, гурти достойно виступають, але це є клубні виступи. А щоб на стадіоні чи кіноконцертні зали, то … у Луцьку з цим не густо. Непогано відбувся ювілей гурту Flyzza, це був оупен-ейр, де виступали Ot Vinta, Resus Blues, Коралі…

- Рок-н-рол помер?


Це неможливо. Рок-н-рол не може померти, а причина тому проста. Це не є напрямок у музиці, зараз це вже стиль життя. Я пробував його кинути, музику, виїжджав у інші міста. Наприклад, Кузнецовськ, де я нікого взагалі не знав. І через два тижні вже грав у місцевому гурті «Дика трава», з яким ми виїхали спочатку у Москву, а потім у Київ.

- 10 найкрутіших рок-гуртів планети.

AC/DC
Def Leppard
Bon Jovi
Dream Theatre
Dire Straits
Queen
Pantera
Парк Горького
Whitesnake
Брати Гадюкіни

- 5 найкрутіших луцьких гуртів.

Freedom, Ріплей, старий склад гурту King Size, Ювелір, ФІОЛЕТ.

- Що зараз слухає Віталій Єганов?

Слухаю, але слухаю все підряд рендомом.

- Коли лучани та гості міста, можливо, побачать наживо Yeganov Project?

У «Кораблику». 29-го вересня ми граємо там концерт. А також – на автомотофестивалі Automotowestern 6-го жовтня.

Розмовляли Анатолій КОТЛЮК та Аліна ОЛЬХОВИЧ



Довідка

Музична формація Yeganov Project (проект Віталія Єганова) переродилась із луцького гурту Джигура (2008-2012) наприкінці 2012-гороку. Досвідчені волинські музиканти грають у стилі класичного хард-року з домішками ритм-н-блюзу.

Учасники гурту – люди зі значним музичним досвідом за плечима, які встигли пограти у багатьох луцьких і не луцьких музичних формаціях. Автором текстів та музики є Віталій Єганов. Більшість із пісень перейшла у спадок від «Джигури». Наразі працюють над новим матеріалом, який планують презентувати наприкінці цього року.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я ЖИВ, ЖИВУ І БУДУ ЖИТИ!!! РОК-Н-РОЛ,ЦЕ МОЛОТІСТЬ!!!
Відповісти
А как же "Червона рута" и "Водограй", это ведь гордость национальной культуры, а на деле попса)))))))
Відповісти
Дядьку
на вулиці 21 ст
харош жити 90-ми
Відповісти
Дабстеп и голая Никита... Лучше 90-е чем такое говно!
Відповісти
однакове лайно, я слухаю дроун, фюнерал....ось де сенс
Відповісти
все на світі лайно, ти фаталіст не виключення.
Відповісти
В Луцьку були круті тематичні готичні вечірки з важкими гуртами. Майдан колись був неформатом
Відповісти
Останні новини
«Рок-н-рол не може померти, бо це ‒ стиль життя», ‒ луцький музикант
05 вересень, 2013, 09:13