Як на Волині піаряться на дитсадках. ФОТО

Як на Волині піаряться на дитсадках. ФОТО
На Волині, попри заяви про початок будівництва трьох дитячих садків, зводити почали лише один.

А завершення будівництва планували в 2013-2014 роках, - пише Четверта влада.

Уже майже рік минув відтоді, як волинські високопосадовці заклали капсули на будівництво двох дитячих садків у селищі Торчин Луцького району та у місті Ківерці. Ще один дитсадок у селищі міського типу Турійськ мали реконструювати та добудувати двоповерхову частину.

Лише останній і має можливість бути добудованим цього року. На інших двох, очевидно, попіаряться і перед наступними виборами.

«Садок» у Торчині: від виборів до виборів


16 жовтня минулого року голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук власноруч заклав капсулу у фундамент новобудови у Торчині і запевнив, що роботи мають розпочатися уже з січня 2013 року. Садок має бути введений в експлуатацію з 2014-го року. Саме приміщення садка буде розраховане на 150 місць, а загальна кошторисна вартість становить 14 мільйонів гривень.



Фото прес-служби Волинської ОДА


Однак не сталося так, як обіцялося. Територія ново буду вже навіть позаростати зеленню встигла, і лише нещодавно на будівництво виділили перший мільйон.



Місце будівництва у Торчині. Фото 31.07.2013 р.


«Будівництво на початковому етапі. Заклали частину фундаменту основну, витратили більше мільйона гривень. Зробили підвальні приміщення і зараз їх накривають. Там частину ще фундаменту мають зробити основного вже без підвалу. Ото власне всі роботи які маємо зробити виходячи із тих коштів, що дали. Трохи більше мільйона гривень», - каже селищний голова Торчина Юрій Кревський.

За словами мера, із місцевого бюджету мають покрити 3 відсотки вартості будівництва. Тому зараз працюють над тим, щоб виділити близько 30 тисяч гривень із бюджету Торчина.

Юрій Кревський зазначає, що будівельні роботи розпочалися навесні.

«Весною там виділили, здається, 200 чи 300 тисяч і вже підрядник там певні роботи робив. Воду провели, дерева повикорчовували і т.д., і лінію електропередач, здається, переставили. А вже от виділено більше мільйона і почали копати котлован. Частину фундаменту ж заклали ще на відкриття, бо ж приїжджав Борис Петрович відкривав», - каже посадовець.

За словами селищного голови, приміщення буде мати два поверхи і зведуть його поблизу старого садочка, де місцева влада виділила земельну ділянку. Це має бути повноцінний садок із усіма належними вимогами. Розрахований він буде на 160 місць.

«Зараз у нас в групах в середньому по 32 дитини утримується, а за нормами там не більше 18 дітей. А новий садок буде такий, що там і до 200-300 дітей можна утримувати. В нас зараз 120 дітей ходить в садок і десь біля 50-60 на черзі», - мовив Кревський.

Коли завершать будівництво йому важко сказати.

«Це від нас не залежить. Сподіваємося, що можливо, от вибори наступного року і може щось активніше виділять», - зауважив він.

Садок у Ківерцях: залишилося почати і закінчити

Подібна ситуація і в місті Ківерці. Тут капсулу заклали перед самісінькими минулорічними виборами у Верховну Раду – 26 жовтня. Підтримати голову ОДА у закладенні капсули приїхав навіть нардеп Адам Мартинюк та кілька обранців обласної ради.


Фото прес-служби Волинської ОДА


Садок у Ківерцях дійсно перебуває не у найкращому стані. Нинішні його приміщення зведені ще у 40-х роках минулого сторіччя і проводилися тут лише поточні ремонти. Щоб гарантувати виборцям будівництво садка на той момент уже виділили 300 тисяч гривень із бюджету райцентру.

Торік на урочистостях Борис Клімчук обіцяв: «Об’єкт почнемо будувати ще в цьому році та якомога скоріше. Ще важливіше – якісніше. Сьогодні влада працює чітко, злагоджено та системно. Ми – не обіцяємо, а – робимо». Загальна кошторисна вартість об’єкту має скласти 5,2 мільйона гривень, а ввести його в експлуатацію мають… у 2013 році.

Однак і тут за майже рік нічого не змінилося: на місці будівництва - лише частина фундаменту, у яку заклали капсулу.


На місці будівництва дитсадка у Ківерцях. Фото 08.08.2013 р.

Міський голова Ківерець Володимир Жгутов зустрів журналіста Четвертої влади словами: «якщо ви будете писати якусь фігню, то я нічого говорити не буду». Однак, він таки розповів на якому етапі зараз «будівництво» дитсадка.

- За нашою інформацією садок має відкритися ще цього року, - кажемо.

- Це не об’єктивна інформація. Він має відкритися тоді, коли збудується. Як ти думаєш, за скільки будується садочок? Чи будинок? – у відповідь питає міський голова райцентру.

- Я не будівельник, не можу на такі питання відповідати.

- Ну, от звичайну хату, щоб ти вселився за скільки можна збудувати?

- Ну, умовно за рік.

- Так, за рік. Якщо зараз ще нічого не збудовано, як ти вважаєш, воно збудується цього року? Ти ж сам знаєш відповідь.

- Коли ж тоді розпочнеться будівництво?

- Коли було закладено капсулу в минулому році, то почалася процедура тендеру. Розпочало її управління капітального будівництва. Є фірма яка виграла тендер – Олицький агробуд. Замовник – управління капітального будівництва облдержадміністрації. Ми цього року на сесії виділили 300 тисяч гривень на співфінансування. Ці гроші мають йти субвенцією в обласний бюджет. Інші кошти мають бути з обласного чи державного бюджету. Яка це має бути сума на цей рік, я сказати не можу.

- Але ж минулого року ви теж виділяли 300 тисяч із міського бюджету.

- Так, але є певна бюрократична процедура. Поки субвенція дійшла до обласного бюджету, кінець року, свої проблеми, нам гроші повернули. Бо закінчується рік і реально не мали б можливості зробити ці роботи. Цього року ми виділили таку ж суму. Чому така довга процедура? Бо ці гроші мають пройти транзитом через районну сесію і тоді через обласну. І тоді вони цільово виділяються на будівництво садка. Це залежить від того, наскільки швидко відбудуться сесії районної і обласної рад. Якщо це все відбудеться, то цього року я сподіваюся щоб був закладений хоча б фундамент. Якщо він буде закладений, то скільки я буду міським головою, я все буду робити, і гроші з міського бюджету по можливості виділяти і так десь добиватися щоб це будівництво завершилося.

Володимир Жгутов каже, що загалом на будівництво мають витратити більше 5 мільйонів, а проект розробили ще у 2008 році. Після цього його, щоправда, допрацьовували.

- П’ять мільйонів 200 тисяч це кошторис садка в цінах 2012 року, - каже очільник міста Ківерці. - Цього року, наскільки мені відомо, кошти мають бути виділені. Але це має бути чи постанова Кабміну чи розпорядження голови ОДА. Все інше – то мої фантазії.

Сам проект будівництва садка був розроблений ще у 2008 році. Він доповнювався трохи. Це буде приміщення на чотири групи, де буде передбачено гімнастичний зал, допоміжні приміщення. Два поверхи. Ті приміщення, що були, вони залишаться теж.

Деякі зрушення, після розмови із журналістом, в Ківерцях таки сталися. На місці будівництва позрізали дерева та почали обгороджувати територію парканом. Щоправда сам садок, за словами тамтешніх мешканців, нібито з’явиться не у тому місці, де закладали капсулу, а за десяток метрів звідти.

Міський голова Ківерець каже, що у райцентрі ситуація із дошкільнятами складна. За його словами, якщо близько 500 дітей ходить в садки, то приблизно така ж кількість не має доступу до дошкільної освіти. Володимир Жгутов також розповів, що під садочок ще хочуть переобладнати колишнє приміщення Пенсійного фонду. Цього року влада замовила проект реконструкції цього приміщення під садок. Вартість проекту склала 75 тисяч. Посадовець сподівається, що цього року проект завершать, а тоді будуть звертатися до районної, міської влади.

Садок у Турійську має найбільше шансів на оновлення ще цього року

Найкраща ситуація із дитсадком у селищі міського типу Турійськ. Тут, за словами селищного голови, будівництво триває на повну. До приміщення дитячого садка здійснюють двоповерхову добудову, яка буде розрахована на дві групи дітей.

«В минулому році проведені земляні роботи і зроблено фундамент. На це пішло 300 тисяч. Сам проект робився позаминулого року за кошти селищної ради. Минулого року та частина робіт зроблена, а цього року близько трьох мільйонів через обласні структури і тендер там проводився. Ці роботи розпочаті десь два-три тижні тому і на сьогодні закінчений перший поверх, це двоповерхова добудова. Досить активно і швидко будується. Якщо буде йти такими темпами, то цього року воно буде завершене», - каже голова селища міського типу Турійськ Олексій Безсмертний.

За словами посадовця, у добудованому приміщенні будуть спальні та ігрові кімнати для кожної групи. Якщо будівництво буде завершене, то питання кількості місць у садочках в Турійську буде вирішене.

Як розповідає Олексій Безсмертний, після президентських виборів 2010 року приїжджав в Луцьк нинішній голова Верховної Ради Володимир Рибак і зустрічався із активом сіл, районів. Тоді він і сказав, що якщо громади підготують проекти, то будуть виділені кошти на будівництво шкіл, садочків. Турійськ на проект витратив 50 тисяч гривень.

Зараз у садок ходить близько 130 дітей. Ще близько 40-50 дітей не мають можливості відвідувати дошкільний навчальний заклад.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: дитсадки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як на Волині піаряться на дитсадках. ФОТО
05 вересень, 2013, 09:49