Волинські рятувальники показали свій автопарк. ФОТО

Волинські рятувальники показали свій автопарк. ФОТО
На службі у аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС Волині є чимало спеціальної техніки – всього 23 автомобілі.

Аварійно-рятувальну частину, де розмістився загін, створили у 2007-ому. Тут цілодобово несуть варту четверо людей: рятувальник, фельдшер, водій і начальник рятувального відділення, - пишуть Волинські новини.

Як тільки на пульт до чергового поступає сигнал тривоги, команда за одну хвилину має бути готова до виїзду на місце надзвичайної ситуації.

Кухня
Кухня
Кімната для відпочинку
Кімната для відпочинку


Найчастіше група виїжджає на ДТП. Також не рідкістю стали випадки, коли рятувальникам доводиться відкривати двері будинків, де зачинилися діти тощо.

Окрім того, група займається знешкодженням вибухонебезпечних предметів часів Другої світової. У складі частини є інженерне відділення: його працівники, наприклад, розбирали завали будинку по вулиці Рівненській, а також ліквідовували наслідки зимових снігопадів.

Також тут працює відділення хімічного захисту – в наш час воно займається знешкодженням ртуті. Є серед працівників частини і не зовсім звичайний «колега» - собака з кличкою Штаб, який за своє життя вже встиг стати «сином полку».



Не дивлячись на те, що ця частина – єдина на всю Волинську область, її рятувальники допомагають не тільки сусіднім регіонам, але й країнам.

Як розповів заступник начальника аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Сергій Драганчук, його бійці допомагали ліквідовувати наслідки повені у Польщі декілька років тому, а також їздили допомагати людям на Закарпаття.

Підтримку надають за допомогою спеціальної техніки, якої у волинських рятувальників – цілий автопарк.



Серед інших «важковиків» – БАТ-2, яким взимку очищали дороги від снігу. Його вага – приблизно 40 тонн. «Прокормити» цього гіганта – задача не з простих, оскільки на 100 кілометрів йому потрібно приблизно 300 літрів пального. Власне, мастила в автомобілі – приблизно 500 літрів.



Є в автопарку і ГАЗ-66 – дезинфекційно-душова установка, за допомогою якої автономно можна забезпечити людей гарячою водою та душем.



До того ж, в частини є можливість за дві години розкласти автономне наметове містечко розміром до 100 на 100 метрів, зі всіма умовами: душовими кабінами, електрикою, прямим зв’язком з Києвом та губернатором області, комп’ютерами, кухнею.

Фактично, вся частина може мобільно переїхати в такий табір. Розміститися в ньому може більше 200 людей.

Всього у складі частини – 49 осіб. Як розповідає начальник сектору зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Володимир Нестеров, зарплати не надто високі – це бюджетна сфера.

Але менше двох тисяч гривень тут не отримує ніхто. «Звичайно, зарплати хотілося би більші, бо люди ризикують власним життям. Останнім часом є тенденція збільшення оплати праці людей, які безпосередньо виїжджають на виклики: не апаратним працівникам, а саме рятувальникам», - зазначив Нестеров.

З його слів, за грошима в рятувальники не йдуть – тут працюють люди, які отримують моральне задоволення, допомагаючи людям.
Взагалі, чоловіки, які тут працюють, до професії ставляться по-філософськи. Кажуть, що до всього звикаєш – до небезпеки, в тому числі.

На запитання, чи кожному під силу така небезпечна та відповідальна робота, заступник начальника аварійно-рятувальної частини Сергій Драганчук відповідає: «Ризик є скрізь – навіть у побуті. А стати рятувальником, напевне, може кожен. Лише потрібно налаштувати себе внутрішньо, та мати бажання допомагати людям – це, я вважаю, головне».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну прям "сучасний" автопарк!:))) Made in USSR!:)))
Відповісти
Останні новини
Волинські рятувальники показали свій автопарк. ФОТО
08 вересень, 2013, 12:54