Рятувальники не встигнуть: чим небезпечні паркани та шлагбауми у дворах Луцька

Рятувальники не встигнуть: чим небезпечні паркани та шлагбауми у дворах Луцька
Паркани, півкулі, шлагбауми та клумби: лучани дедалі частіше беруться обставляти свої будинки різними обмежувачами руху. Хтось – аби чужі в дворах не ходили, а хтось – щоб автівки не ганяли. І якщо всі ці люди думають, що ці конструкції їх убезпечать, то пожежники твердять інакше.

Про це пише 12 канал.

“Чим більше ми витрачаємо часу на прибуття, тим більші розміри пожежі ми застаємо на момент прибуття”, – пояснює заступник начальника ГУ з реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Віктор Милостивий.

Річ у тім, каже він, що через встановлені у дворах будь-які обмежувачі руху автівка ДСНС не може під’їхати ні до місця пожежі, ні до потрібного часто гідранта. Тоді ж рятувальники змушені шукати вихід із ситуації. А поки вони їздять колами, хтось може задихнутися чадним димом чи й взагалі згоріти живцем.

У Луцьку таких проблемних для екстрених служб дворів, каже Віктор Милостивий, майже шість десятків. Один з таких – на Липинського, 4. Під’їжджаючи до будинку, впираємося у паркан. Пожежники кажуть: вручну відкрити такі ворота – неможливо. Єдиний вихід – просити про це жильців будинку. Самі ж мешканці будинку переконують: як зустрічати екстрену службу – знають.

“Коли я мешкаю в цьому будинку, викликаю якусь екстрено-рятувальну службу, то я завжди зумію відкрити ворота”, – переконує місцевий мешканець Ігор.

А ось голова ОСББ цієї багатоповерхівки пояснює: паркан – це вимушена міра, адже декілька років тому із подвір’я поцупили дві автівки. Водночас, переконує вона, заїхати у двір як рятувальникам, так і працівникам інших екстрених служб реально.

І якщо з парканом все зрозуміло – його хоч якось можна відкрити, то півкулі, якими обмежили заїзд у сусідній двір, кажуть рятувальники, так швидко не прибереш.

Ще складніше – із найдовшим у світі будинком, що тягнеться вздовж проспектів Соборності та Молоді. Будівля складається із 40-ка окремих будинків, з’єднаних між собою арками. Тут крім обмежувачів руху проблемою стають ще й щільно припарковані авто.

“Мусимо зупинятися, беремо своє обладнання і рухаємося вже пішки. У той час водій автомобіля готує рукавну лінію магістральну, особовий склад бере теж рукава, апарати, інше обладнання. Це все тягнуть, буває, на 100 і більше метрів”, – розповідає старший помічник начальника чергової зміни оперативно-координаційного центру Андрій Кучерук.

Часто густо водії паркують свої автівки на пожежних гідрантах. Якщо найближчий гідрант заблокований машиною – пожежникам доводиться шукати інший.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому Липинського 4? Бо це напроти скандальної хвіртки, якою було перекрито прохід половині мешканців кварталу
Відповісти
Не треба багато говорити. У співробітників ГУ ДСНСУ у Волинській області та муніципальної варти достатньо повноважень для наведення порядку в цьому питанні. Просто треба робити свою роботу. І ВСЕ!
Відповісти
Провести рейди, оштрафувати порушників які стоять на гідрантах та не залишають, 2 метра для проїзду пожежної чи екстреної служби
Відповісти