На Волині родичі не можуть поділити дитину

На Волині родичі не можуть поділити дитину
Волинянку Олександру Сергеєву не можуть поділити між собою батьки дитини та її бабуся.

8-річну мешканку села Звиняче Горохівського району, за твердженням бабусі, силою вивезли у Російську Федерацію, ‒ повідомляє ТРК Аверс.

Як пише видання, з народження дівчинкою, яка народилася з безліччю вад, опікується її бабуся. Ні матір, яка, за її словами, пиячить і заради гульок покинула свою дитину, ні батько, який поїхав у Росію, не намагалися поставити маленьку Олександру на ноги. Тепер батьки хочуть силою забрати онучку в бабусі і вивезти її за кордон. Бабуся дівчинки каже, що рада б оформити опікунство над дитиною на себе, та от тільки не може, позаяк матір Саші не позбавлена батьківських прав. Окрім того, перешкоди для жінки, з невідомих причин, почала створювати голова сільської ради, не видаючи потрібні документи на опікунство.

Ольга Сергеєва дізналась про народження онучки, коли була за кордоном на заробітках. Та, повернувшись додому, знайшла дитину покинутою у неонатологічному відділенні пологового будинку. Всі спроби бабусі змусити піклуватись про маленьку Сашу її батьків були марними. Матір дівчинки постійно покидала дитину і зʼявлялася лише для того, аби отримати гроші на немовля. Потому знову зникала, розповідає бабуся. Каже, не раз бачила свою доньку Настю у нетверезому стані. Рік тому молода мати народила другу дитину, вже від іншого чоловіка. Позбавити ж батьківських прав Анастасію Сергеєву за вісім років так і не вдалося. Для опікунської ради на це чомусь виявилось недостатньо причин.

Бабуся дівчинки Саші Ольга Сергеєва розповіла: «Мені давали бумаги підписувати, ніби, дочка собі ще родить, а вам вона нащо, ви по-заробітках їздите! Я не оставила дитину, не підписала нічого і так осталася глядіти її… Сільська рада не дає довідки ні про склад сімʼї, ні на обстеження матеріально-побутових умов, оформити субсидію. Ото скільки зверталась, щоб оформити опікунство ‒ мені тоже перепони ставили… Коли я була в голови райдержадміністрації сказали, що ви ходите, мама не глядить ‒ заберуть в дітдом, якщо батько не забере, будемо викликати батька, дитина не ваша».

Ольга Сергеєва каже, коли розповіла про народження дитини батькові дівчинки, який проживає у Росії, то той лише посміявся і відмовився від дочки, мовляв, ще невідомо, чи виживе дитя взагалі. Згодом після її вмовлянь допомогти громадянин Росії Роман Мєшков спромігся за вісім років кілька разів вислати дочці гроші. Та цієї суми не вистачило б і на місяць, щоб прожити, каже жінка. Цікавитись своєю дочкою батьки раптово вирішили в листопаді минулого року. Тоді розповідає бабуся, вони силою забрали дитину, поселилися в односельчанки і протягом двох тижнів утримували її там, а спроби маленької Саші побачитися з бабусею дівчинці обходились стусанами від матері.

Дівчинка розповідає, що дуже любить свою бабусю. Почувши про тата та маму, перелякана Саша перестає говорити. Матір дитини каже, що вони з Романом Мєшковим, хоч не постійно, та піклувались про Сашу. Жінка впевнена, що за кордоном без бабусі дівчинці буде краще. І, вочевидь, без мами, бо й сама жінка виїжджати з України не збирається: «Я рахую, що в нього набагато краще їй буде. Є там і удобства, і все для дитини… Я від неї не відмовлялась, просто я в лікарні з нею не лежала. Я приїжджала, ну в лікарні не лежала з нею, бо грошей не було , тільки єдиний раз на 200 гривень їй купила капельниць і більше в мене тоді не було грошей», ‒ розповіла мати.

Такі дії батьків цілком підтримує голова Звинячинської сільської ради Тетяна Панасюк. До слова, опікунська рада вже підготувала пакет документів, необхідних для того, аби батько дівчинки зміг забрати її за кордон. Між тим, Тетяна Панасюк каже, причина того, що мати не піклується за свою старшу доньку, ‒ її бабуся, яка нібито виганяє дочку з дому. Також чиновниця запевняє, що мати дитини порядна і не вживає алкоголю, тому позбавляти її батьківських прав ‒ підстав немає. «Якшо випила бутилочку берміксу ‒ це все… Тепер Настя народила другого хлопчика, ну того хлопчика вона глядить. Як не є, півтора року, ми не можемо позбавити батьківських прав, того що вже треба позбавляти відносно двох, ну другу дитинку вона глядить», ‒ каже вона.

Не переймається сільський голова й тим в яких умовах житиме дитина за кордоном: «Оце документи, які вони предоставили в службу дітей, райдержадміністрацію, що Анастасія не проти, характеристика на батька, характеристика на сімʼю, акт обстеження, всі-всі нормальні документи», ‒ зазначила голова Звинячинської сільської ради Тетяна Панасюк».

Про такі дії сільського голови нічого не знають в Горохівській районній державній адміністрації. Мовляв, дозвіл перевезти дитину за кордон можуть надати лише після того, як перевірять, в яких умовах житиме там дитина, а одного лиш паперового підтвердження мало. Окрім того, рішення, чи відвозити дитину за кордон має прийматися на сесії райдержадміністрації, а не на виконкомі звинячинської сільської ради, на якому, між іншим жоден із членів опікунської ради присутнім не був. До слова, документи, які надали у звинячинській сільській раді, не були завірені ні печатками, ні підписами.

Голова Горохівської РДА Жанна Савчук щодо ситуації зазначила: «Якщо сільська рада надасть такий дозвіл, і буде звернення в опікунську раду, ми змушені будемо запросити батька, матір, сільголову, соціального фахівця і вивчити питання. Ми питанням про вивіз в Російську федерацію не займались, бо в нас такого звернення не було».

Окрім того, голова Горохівської РДА впевнена, що опікунство бабуся хоче оформити лише заради грошей, мовляв, виховувати дівчинку можна і без опікунства.

Як стверджує видання, дівчинку наразі силою відібрали у бабусі і вивезли до Російської Федерації без матері. На момент, коли дитину відбирали, дівчинка була хвора.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині родичі не можуть поділити дитину
09 вересень, 2013, 14:17