Рахункова палата: мільярд на вибори витратили даремно

Рахункова палата: мільярд на вибори витратили даремно
У Рахунковій палаті України вважають, що мільярд гривень, які витратили на вибори до парламенту витратили неналежно.

Зокрема, відомство поставило під сумнів доцільність використання відеокамер на виборчих дільницях, - пише ЛІГАБізнесІнформ.

"На створення і функціонування системи відеоспостереження... неефективно витрачено 955,3 млн.грн. За даними ЦВК, отримані відеоматеріали практично не використовувалися" , - йдеться в повідомленні.

У Рахунковій палаті зазначають, що подальша доля системи відеоспостереження залишається неясною, оскільки застосування відеокамер під час наступних виборчих кампаній законодавством не передбачено.

На сьогодні її технічні компоненти вартістю 195,9 млн.грн. передані на зберігання до місцевих державних адміністрацій.

Крім того, Рахункова палата констатувала, що ЦВК неналежним чином виконував функції головного розпорядника коштів, виділених з держбюджету на забезпечення діяльності комісії, на підготовку і проведення виборів, - допущено завищення планових обсягів видатків на 7,4 млн.грн. та неефективне використання 15,7 млн.

Одна з причин цього полягає в нереагування ЦВК на висновки та пропозиції колегії Рахункової палати.

На підготовку і проведення чергових виборів народних депутатів використано 1011 млн.грн. із затверджених 1042,4 млн.

При цьому, в результаті використання в розрахунках завищеної кількості виборчих дільниць вже на початковому етапі підготовки до виборів потреба ЦВК в бюджетних коштах була завищена на 5,6 млн.грн., в тому числі 4,5 млн. - на виплату заробітної плати членам дільничних комісій і залученим працівникам. Витрати на виготовлення понад потребу 1320 ящиків для голосування склали 1,1 млн.грн.

"Недоліки в плануванні видатків, створення не передбаченого законодавством резерву на виплату заробітної плати членам виборчих комісій у сумі 40,2 млн.грн. Та безсистемного перерозподілу видатків виборчих комісій призвели до формування значних залишків бюджетних коштів. Тому в кінці 2012 року до державного бюджету було повернуто 201,4 млн.грн. Сюди входять і 323,3 тис.грн. які призначалися на оплату праці членів виборчих комісій та залучених працівників, але не були виплачені через відсутність належного обліку цих осіб. Тим самим створено підстави для звернень цих осіб до суду", - зазначили у Рахунковій палаті.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори, ВР
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.