«Кайдашева сім’я» з Дніпропетровська «переїхала» в Луцьк. ФОТО. ВІДЕО

«Кайдашева сім’я» з Дніпропетровська «переїхала» в Луцьк. ФОТО. ВІДЕО
У Луцьку дніпропетровський академічний театр показав виставу «Кайдашева сім’я».

Як відомо, цей твір написав Іван Нечуй-Левицький, - пишуть Волинські новини.

Вистава розпочалась появою Кайдашихи в залі і зверненням до глядачів.

Героїня розповідала про свою сім’ю, а також зверталась до нас, сучасників, з коротким монологом про Івана Нечуя-Левицького та його описом її самої: «Кайдашиха була рівною, казав він. Та яка ж я рівна, скажіть мені? Люди милії, та що ж це в мене нічогісінько нема ні спереду зі ззаду?!».

Більшість з глядачів, розповідають, прийшли подивитися те, що із задоволенням свого часу читали, порівняти книжку та постановку.

«Книжка глибока із насиченим сюжетом, цікаво, що режисер вирішила показати глядачу, які саме моменти повісті наочно презентувати гостям..», - роздумує перед початком вистави лучанин Олексій.

До слова, уся зала Палацу Культури була наповнена глядачами, серед яких - величезна кількість школярів.

Щоправда, дехто з них зізнався, що у школі сказали прийти. «Добровільно-примусово», - усміхнувся ліцеїст Олександр. Але 2,5 години хлопчак з місця не вставав, із захопленням спостерігаючи за тим, що відбувається на сцені.

***

Глядачі досить тепло прийняли Кайдашиху, розмовляли з нею, давали відповіді на запитання, що стосувалися твору й письменника, за це отримували смачні калачі від баби Марусі.

Особливу увагу режисер, народна артистка Лідія Кушкова, звернула на сватання Карпа до Мотрі. На сцені розвивалося дивовижне дійство: село співало, танцювало, гомоніло, святкувало. Мова акторів - чиста й милозвучна, попри те, що проживають вони на Сході. Багатьма українськими гумористичними фразами доповнила виставу й режисер, а публіка тільки схвалювала та захоплювалась ними.

Кайдашиха у монолозі до глядачів в сатирично-гумористичному тоні висвітлила глибокі сучасні соціальні проблеми.

Особливо вона звернула увагу на теперішнє виховання, нецензурну лексику, яку тепер багато хто вживає, порівнює кохання в «Кайдашевій сім’ї» з коханням сьогоднішнім.

«А сім'ї наші помирилися, розкопали ми ту гору, що за хатою нашою... Але, знаєте, не повністю. І вам, любі мої, раджу свою розкопати. Бо у всіх вона є - тая гора... Гора непорозумінь і розбрату», - резюмувала зі сцени Кайдашиха.

«А от Мотря таки права! Навіть наймудрішу невістку можна довести такою поведінкою. Гонорова дівчина, з книжки дещо не такою уявляв її», - ділиться враженнями Олексій.

«А от Кайдаш - саме такий, яким його бачив. Щоправда, Маруся - жінка його, бачилась мені худою й злішою. А так - вистава тільки посилила в мені симпатію до цієї повісті», - додає наостанок лучанин.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: театр
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Кайдашева сім’я» з Дніпропетровська «переїхала» в Луцьк. ФОТО. ВІДЕО
11 вересень, 2013, 13:59