Луцький притулок для собак переніс морози без втрат

Луцький притулок для собак переніс морози без втрат
«Вихованці» луцького притулку для бездомних собак, що на Мамсурова, 9 без особливих проблем пережили сильні морози останніх тижнів - приміщення, де утримуються тварини, постійно опалюється, а сіном і паливом допомогли небайдужі лучани.

Притулок працює уже дев’ять місяців. Сюди не тільки звозять на утримання, а й лікують поранених чи хворих собак з усього міста.

Завідувач собачого притулку Галина Недогода розповіла, що їхній заклад створив певні умови для тварин, аби ті пережили люті холоди.

«У нас є великий ангар, де в сильні морози собачки зимували. Наші благодійники допомгли утеплити приміщення. Вони привезли багато сіна та матеріали для опалення. У нас працювали і досі працюють печі, якими опалювали приміщення. І таких теплих приміщень у нас не одне», - зазначила завідувач притулку.



За словами Недогоди, під час морозів небайдужі лучани привозили до притулку підібраних на вулиці собак. У цьому закладі їх відгодовували та надавали медичну допомогу.

«У нас є окрема ветеринарна кімната з медикаментам та операційним столом. Звичайно цього недостатньо, але певний мінімум для лікування ми маємо», - заявила Недогода.

За її словами, собаки загалом добре переносять холод, тому в невеликий мороз без перешкод можуть бігати на відкритому повітрі.

«А якщо світить сонце, то їм взагалі добре. Вони сядуть під забором і гріються. Найголовніше це те, що під час морозів жодна собака не замерзла», - хвалиться Галина Недогода.

Як розповіла завідувач притулку, Волинське товариство захисту тварин вже робило спроби започаткувати притулок для собак. 4 роки тому був створений притулок в районі села Промінь. Потім було приміщення на вулиці Кафедральній. З червня 2011 року притулок працює на Мамсурова, 9.

За словами завідувача притулку, з початку 2012 року ведеться фінансування з міського бюджету згідно з Програмою охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у Луцьку на 2011-2016 роки.

У штаті - семеро працівників: директор, ветлікар та 5 годувальників. Інколи підключаються волонтери. Хтось в літній період, хтось на вихідних, ти після роботи – каже Галина Недогода.

«Левову частину коштів займає зарплата працівників та оплата комунальних послуг. На утримання собак на рік іде близько 90 тисяч гривень».

За словами директорки притулку, є дуже багато людей, які допомагають матеріально. Хтось дає гроші, хтось привозить господарські речі, харчі, матеріали.

«Попри це поки що територія притулку ще не обладнана. Багато чого не вистачає. Нема частини огорожі. Не вистачає вольєрів», - розповідає Недогода.

На початку роботи притулку на Мамсурова були проблеми з сусідами. Вони категорично не хотіли, щоб біля них був притулок. Але згодом звикли і зараз не конфліктують.

«Вони не стільки на гавкіт, як на антисанітарію скаржилися. Раніше носили там від сусідів відрами воду. Бувало таке, що вони нам забороняли і ми були без води. Але зараз маємо свій водопровід завдяки благодійникам», - хвалиться завідувач.
За словами Недогоди, основна мета діяльності закладу – зменшення кількості безпритульних собак в місті, стерилізація, лікування ранених собак та догляд за ними. Частину собак випускають назад на вулиці. Загалом у місті на даний час знаходиться близько 3 тисяч безпритульних собак.

Є в Луцьку мережа опікунів, які підгодовують собак.

«Ми спілкуємося з ними і якщо знаємо, що такий опікун буде підкормлювати собак, то ми випускаємо їх в той район, де він проживає.»

Частину собак у притулку віддають безкоштовно. Кожен за бажанням може прийти і вибрати собі собаку. Більшість людей, розказує завідувач, хочуть малих собак, щоб виховати їх під себе. Але вибирають і дорослих. Зазвичай – для охорони підприємств.

«Як правило, люди, які забирають собак, залишають чисто символічний благодійний внесок для притулку. Це вважається правилом хорошого тону», - зазначила Недогода.

В Луцьку працює бригада для відлову собак. Галина Недогода розказала про її роботу.

«На телефон міської ради люди сповіщають про великі групи собак. Тоді на те місце виїжджає бригада, в яку входять 2 представники притулку та працівники спецкомунтрансу. І ловлять собак. Якщо якихось тварин не можна відловити вручну, то застосовують літаючий шприц, який присипляє собаку. Після цього її забирають».

З початку 2012 року з притулку забрали 16 собак. А потрапляє до закладу приблизно 30 собак щомісяця.

Доброволець Ніна розказала, що разом зі своїм чоловіком вони привозили газові балони, плитку, миски. На залишається байдужою Ніна і до собак, яких бачить на вулиці.

«Буває, що ми побачимо якусь ранену чи хвору собаку. Кладемо її в машину і привозимо сюди на лікування. Привозимо собак на стерилізацію за власний рахунок. Ми просто любимо тварин», - каже пані Ніна.

«Без таких людей ми не змогли б працювати», - завідувач про благодійників притулку.

Більшість собак директор називає на ім’я. Каже, запам’ятати всіх неважко, адже хто любить тварин, ніколи не сплутає їхні імена.

Галина Недогода розказала, що в процесі спостереження за собаками помітила ознаки організації. Так дуже часто собаки нападають на слабшого свого "брата". Тому хворих, малих і немічних собак тримають окремо.

За словами завідувача, собак треба групувати за статтю, віком та агресивністю, але поки що повністю це зробити неможливо, бо не вистачає вольєрів.

«Буває, що собака така весела і життєрадісна раптом забивається в куточок і ніде не з'являється. Це для мене вже тривожний дзвоник, що її хтось гнобить. Був один такий випадок, коли я ледве встигла врятувати собаку. Почула якісь дивні звуки, підійшла до вольєра, а там лежить одна собачка, а на неї інші накидаються. Я її винесла, і зараз вона вже нормально бігає», - зазначила Недогода.

Завідувач притулку Галина Недогода закликала небайдужих лучан допомагати бездомним тваринам.

«Звертаюся до всіх небайдужих, повідомляю: ми віддаємо собак. Хто хоче, може прийти і вибрати собі собаку на утримання та виховання», - каже Недогода.

«Крім того, ми дуже потребуємо волонтерських та благодійних рук. Нам будь-яка допомога потрібна. Навіть якісь дрібні речі, миски, відра, матеріали – за все будемо вдячні», - звернулася завідувач до усіх небайдужих.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ПЕРЕПРОШУЮ,А МОЖНА ЗДАТИ СОБАЧАТ,ЯКИХ Я ЗНАЙШЛА НА ВУЛИЦІ?
Відповісти
Ви краще самі постарайтеся знайти їм господарів,подавши оголошення.Моя знайома таким чином знайшла господарів двом собачкам.
Відповісти
Ви краще самі постарайтеся знайти їм господарів,подавши оголошення.Моя знайома таким чином знайшла господарів двом собачкам.
Відповісти
ми хочемо привести до вас у притулок бездомне цуценя.і постараємся знайти на це кошти:)це можливо?
Відповісти
а можна у вас взяти цуценя????
Відповісти
візміть в мене собаку Лабрадор
Відповісти
Рома, а чому віддаєте собаку? І детальніше про неї напишіть, будь-ласка!
Відповісти
Якщо ти хочеш віддати Лабрадора,я б могла взяти собі) дуже мрію про Лабродора
Відповісти
я хочу взяти у вас цуценя лабрадор.я не знаю але чи потрібно щось платити і де знаходиться ваш притулок
Відповісти