У Луцьку відбудеться фестиваль «Берегиня»

У Луцьку відбудеться фестиваль «Берегиня»
У Луцьку всьоме відбудеться фестиваль «Берегиня», в якому візьмуть участь українські колективи з восьми країн світу.

Фестиваль відбудеться 27-29 вересня.

Захід організовують Управління культури Волинської облдержадміністрації, Обласний науково-методичний центр культури, за підтримки Волинської облдержадміністрації, обласної ради та Міністерства культури України.

В оргкомітеті кажуть, що мета фестивалю - популяризація українських традицій, обрядів, звичаїв, відродження народних весільних дійств, звичаєво-обрядової автентики літньо-осіннього циклу, якими в усі віки славилася наша земля.

До участі запрошені фольклорні колективи від українських громад Росії, Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Естонії, Румунії та Іспанії, а також із майже всіх областей України та районів Волині.

Спільна молитва учасників фестивалю у Свято-Троїцькому кафедральному соборі покладе початок дійству, яке продовжиться традиційною святковою ходою до Луцького замку, де й відбудеться урочисте відкриття «Берегині» та українське народне дійство «Обереги пам’яті», приурочене 200-літтю від дня народження Т.Г.Шевченка.

У Волинському музично-драматичному театрі експонуватиметься виставка весільних костюмів, рушників, короваїв та калачів «На щастя, на долю», на сцені відбуватимуться дійства «Просили мама, просили тато до нас на волинське весілля», огляд справжніх весільних музик, ігри та забави у виконанні дитячих фольклорних колективів «Забавлянки» та «Котилася торба з високого горба», обжинкове народне дійство «Жнії молодії, серпи золотії!» та «Щоб нам жито родило!», самобутні народні українські пісні у виконанні фольклорних колективів з України – «Народна спадщина» та колективів з-за кордону – «Золота квітка», торжество народного танцю «Ой, заграйте мені, замузичте мені!», весільні автентичні обряди з усіх куточків України.

На вулицях древнього Луцька можна буде побачити народне життя Волині і Полісся через призму етнографічних майданчиків. Райони Волинської області відтворять обійстя гончаря, кузню, лісничівку, старовинний шинок, млин, ґуральню, рибальське подвір'я. Пасічники обіцяють почастувати справжнім бджолиним медом.

Вінцем фестивалю стане обрядове дійство «Українське весілля» на сцені Волинського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Навіщо відтворювати - вийдіть ввечері на вулиці. Луцьк і так на дві третіх із представників Полісся складається.
Відповісти
Останні новини
Янукович у Луцьку. ВІДЕО
13 вересень, 2013, 10:36
У Луцьку відбудеться фестиваль «Берегиня»
13 вересень, 2013, 10:32