Волинянка повернулася з «аматорських Каннів»

Волинянка повернулася з «аматорських Каннів»
Режисер-аматор Світлана Федонюк (на фото) повернулася з фестивалю некомерційного кіно UNICA, який називають Каннами для аматорів.

Фільм волинянки цьогоріч не посів призового місця (торік вона привезла для України "бронзу"), але українські кіношники за стрічку "Мама" з Адою Роговцевою у головній ролі зайняли третє місце, - пише Слово Волині.

"У журі засідали представники семи країн, переважно німецькомовних чи німецькомислячих: голова - з самої Німеччини, двоє з Австрії, бельгієць, естонка, француз і чех (чехів ще називають слов’янськими німцями). Це попри те, що учасниками цього найстарішого на планеті кіноклубу, заснованого у 1934 році, є десять країн, які розуміють російську, або є вихідцями з колишнього СРСР. Тому представник Вірменії Арташес Хованесян заявив про дискримінацію культурного насліддя держав Східної Європи і... несподівано отримав золоту медаль (це друге вірменське золото і одночасно лише друга золота медаль за кілька десятків років участі в UNICA як самого СРСР, так і теперішніх незалежних республік). Україна наразі вище бронзової медалі тут не підіймалась", - описує враження від фестивалю Світлана Федонюк.

Волинянка привезла на фестиваль фільм "Чудо Господнє" про сільського інтелектуала, колекціонера знань Петра Бриняка.

"Петро працював усього-на-всього підвожчиком кормів у місцевому колгоспі, поки той не "гигнув". Проте своєму захопленню українською книгою, яку називає Господнім чудом, не зраджував ніколи. Саме на книжки він і витрачає усі зароблені гроші – свої і спонсорські, чим викликає шалене здивуваня і нерозуміння як з боку рідних, так і односельчан. В усіх кутках ще дідівської хати Бриняка стоять височенні, у людський зріст, стоси ексклюзивних фотоальбомів і каталогів – на шафи для усіх словесних скарбів у сільського букініста не вистачає коштів. Від вимираючого хутора Підбереззя до кордону з Євросоюзом усього 25 кілометрів... ", - розповідає про стрічку Світлана Федонюк.



"Я прагнула розповісти про особисту трагедію людини, яка відірвалась від землі, від села, але, в силу життєвих обставин, так і не "доросла" до міського рівня освіченості, до так званої інтелектуальної богеми. Петро має долю "інакшої" людини, не вписується в існуючі в Україні стереотипи. Мій герой - звичайний дядько, позбавлений зовнішнього блиску, але, як не дивно, найскладніша людина – проста. Тому тішуся, що завдяки UNICA змогла поділитись своїми кінороздумами зі Світом", - каже режисер.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кіно
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Светланка, а ти що, телефон змінила?
Відповісти
Останні новини
Волинянка повернулася з «аматорських Каннів»
20 вересень, 2013, 08:47