Вузи мають бути автономними, - радник Яценюка

Вузи мають бути автономними, - радник Яценюка
Реформа вищої освіти повинна базуватись на автономії вищих навчальних закладів, а кошти на навчання мають розподілятись принципом «гроші за людиною» - вважає перший директор Українського центру оцінювання якості освіти Лілія Гриневич.

Про це Гриневич заявила 10 лютого в Луцьку під час прес-конференції.

«Той законопроект, який був внесений урядом і пропонував так звану реформу вищої освіти, на нашу думку – це виклик суспільству, який спрямований виключно на централізацію управління вищою освітою і ручне керування ректорами і в цілому університетами напередодні виборів», - сказала Лілія Гриневич.

Також вона повідомила, що за останні три роки держава виділила 2,6 мільярди гривень на 49 тисяч випускників вузів. Ці студенти навчались за державним замовленням і після закінчення університету не знайшли роботи за спеціальністю.

Потому Лілія Гриневич розповіла про альтернативи, які прописані в «опозиційному» законопроекті про вищу освіту. Закон розроблений Арсенієм Яценюком та Лесею Оробець – народними депутатами України від партії «Фронт Змін»

«Ми переконані, що реформа вищої освіти має базуватись на автономії вищих навчальних закладів. Без їх розвитку не має розвитку системи вищої освіти в цілому. Автономія, академічна свобода викладачів і студентів – це фундаментальні цінності розвитку університетського життя. З цим наш законопроект надає реальні механізми автономії для вузів: фінансову, академічну, кадрову», - сказала вона.

Також «опозиційний» законопроект мінімізує втручання держави в справи вузів і забирає певні повноваження у Міносвіти до колегіальних органів, які складатимуться з провідних фахівців сфери вищої освіти та науки і роботодавців.

Зокрема питання акредитації вузів і атестації науково-педагогічних кадрів, за словами Гриневич, пропонують передати незалежній від влади освітньо-ліцензійній палаті, яка підпорядковуватиметься Верховній Раді.

Окрім того, передбачає зовсім інший механізм розподілу державних коштів на навчання. «Щоб більшість коштів розподілялась системою державних грантів на навчання, за принципом гроші за людиною. Людина за результатами зовнішнього незалежного оцінювання отримує свій державний грант, який несе до того університету, який сама обирає. За такою системою іде еволюційне форматування системи вищої освіти», - зазначила вона.

Також під час прес-конференції йшлося, що «опозиційним» законопроектом передбачається введення лише 50% обов’язкових предметів у вузах, а решту - вибирає сам навчальний заклад. Дають свободу вибору і студенту: 20% предметів він самостійно може вибрати.

«Реформа має бути комплексна, а не «реформа» в лапках. Це так, як ремонтувати будинок, який в аварійному стані, а ми робимо лише косметичний ремонт», - зазначила Лілія Гриневич.

Довідка

Лілія Гриневич – радник Арсенія Яценюка з питань освіти, екс-начальник управління освіти міста Київ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.