Скандал зі звинуваченням директора школи на Волині в садизмі: версії сторін

Скандал зі звинуваченням директора школи на Волині в садизмі: версії сторін
Директор Кременецькій ЗОШ Рожищенського району Леонід Трачук відкидає звинувачення в садизмі та каже, що на нього наговорюють.

Сюжет про цей інцидент з'явився в ефірі каналу ICTV. Щоби з’ясувати, чому таке трапилося, журналіст Волині-нової вирушив до Кременця.

Нагадаємо, нещодавно у Кременці розгорівся скандал: директора школи звинуватили в садизмі. Мовляв, він змусив в дощ дітей бігати навколо школи, щоб дізнатися хто підпалив державний прапор.

Біля місцевої школи стоїть кілька автомобілів, один із них — міліційний. Прапор уже замінили, й нове полотнище вітер обкрутив навколо флагштока.

"З четверга на п’ятницю пошкодили прапор: зірвали і підпалили полотнище. Прикро, звісно, що таке сталося. Це звичайне хуліганство, а пошкодження прапора і біг другокласників пов’язали штучно. У п’ятницю, 13 вересня, був робочий момент. Такі трапляються в кожній школі. Можливо, не зовсім досконалий. Я просто запропонував дітям побігати на майданчику, а не в класі. Ніхто їх не силував. І тим більше ніхто не згадував їм про прапор, про який говорили на лінійці аж у понеділок. Як їх можна звинуватити, якщо вони навіть до шнурка на флагштоці не дістануть? Вікторія пробігла півкруга. Тарасик їздив на велосипеді. Діти зайшли в школу, і жодних скарг не було. Хіба якби дівчинка плакала, я не звернув би уваги?", - описує свою версію подій директор школи Леонід Трачук.

Не зауважила в дітей якихось ознак застуди й Наталія Троцюк, яка викладає у другокласників християнську етику, логіку та образотворче мистецтво і того дня вела третій, четвертий та п’ятий уроки. Понад те, разом із Тарасом та Вікторією, дітьми, які лягли в лікарню після пробіжки, йшла додому, і вони ні на що не скаржилися.

"У понеділок відбулася нарада в райдержадміністрації, в якій взяв участь і головний лікар районної лікарні. Із його слів, діти в нормальному стані, і великої потреби класти у лікарню не було. Мовляв, їх госпіталізували під тиском батьків", - продовжує Трачук.

На думку вчительського колективу, телевізійний сюжет вийшов однобоким, а події розвивалися інакше. Так, твердження про дощ 13 вересня викликало в них сміх. Усі одноголосно запевнили, що того дня в Кременці не дощило.

Учителі розповіли, що коли працівники райвідділу освіти вивчали ситуацію, то з’ясувалося, що того дня під час перерви Тарас катався на велосипеді. І загалом усі переконані: директор не зробив нічого крамольного, він просто запропонував дітям замість класу побігати на вулиці.

"Комусь хтось не подобається і його треба звільнити? А нам депутати Верховної Ради не подобаються. Причому всі! То і їх звільняти?" — запитує вчителька історії Світлана Кухарчук.

Емоційною вийшла розмова з батьками другокласників. Вони в один голос стверджують, що Тетяна Кравчак, мати хлопчика, якого госпіталізували, часто конфліктувала з вчителями та директором. Щодо скандального випадку, то передають слова дітей, що ніхто їх бігати не змушував, бігали, скільки хотіли, а Тарас таки катався велосипедом.

Одна з присутніх жінок розповіла, що ще одну маму підмовляли покласти дитину в лікарню, але та не захотіла. Звісно, підтвердження чи спростування цієї інформації багато значило б для з’ясування суті справи. Варто зауважити, що говорити більше на цю тему співрозмовниця відмовилася.

Попри звинувачення Тетяни Кравчак та Людмили Репецької, мами дівчинки, і вчителі, і батьки учнів дуже позитивно відгукуються про директора.

"Одна дитина поступила до лікарні в понеділок вранці, друга — в обід. Дівчинка скаржилася на головний біль та в ділянці серця, хлопчик — на біль у горлі. Таке поняття, як скарги на біль у ділянці серця, в малої дитини суб’єктивне. Але ми мусимо обстежувати. А болить воно чи не болить — я сказати не можу. Дитина може бути надто емоційною, може через якесь навантаження так відреагувати. В обох — ознаки застуди. Нині є позитивна динаміка, вони видужують", — розповів завідувач дитячого відділення Рожищенської центральної районної лікарні Святослав Соловей.

На момент розмови другокласники Тарас Кравчак та Вікторія Репецька перебували в лікарні. Їхні мами розповіли свою версію подій. Вони переконані, що директор дає неправдиві свідчення. Мовляв, у кременецькій школі неодноразово травмувалися діти, але про це навіть не повідомляли лікаря. Тетяна Кравчак каже, що директор хоче помститися їй за попередні конфлікти.

"Минулого тижня у школі спалили державний прапор. Після того ніхто не став розбиратися. Дітей у п’ятницю, 13 вересня, на великій перерві заставили бігати. Директор сказав: "Виходьте надвір, пробіжите п’ять кругів. Будете бігати, поки не зізнаєтеся, хто спалив державний прапор". Моя дитина витримала тільки три круги і почала плакати. Коли прийшла зі школи, поскаржилася на головний біль та в серці. Пережили ніч помаленьку і звернулися в суботу до лікарів. У дитини виявили підвищений тиск. Діагностували вегето-судинну дистонію за кардіальним типом — від перенавантаження. Все чітко й зрозуміло. Сказали приїхати в понеділок. Дало ускладнення на нирки. Хто його знає, чим то закінчиться, хоча раніше ми ніколи у лікарні не були. А тепер серце, тиск, нирки. А потім взагалі…", — каже Людмила Репецька.

"Сказав директор бігати, доки не скажемо, хто спалив державного прапора України. На четвертому крузі мені боліли горло і голова. Потім був урок. Ми працювали. Затим директор знову сказав бігати…", — розповів Тарас Кравчак, не відриваючи погляду від маминих очей.

"Хто сказав? Це ж на великій перерві було", — перебиває його мама.

"Віка плакала. На п’ятому крузі їй боліло серце. Решта дітей далі бігли. Директор стояв і дивився", — продовжує Тарас.

На запитання, чи правду кажуть однокласники, що він їздив у п’ятницю велосипедом, хлопчик твердо відповідає: «Брешуть». Тетяна Кравчак розповіла, що того дня сина до школи чоловік відвіз автомобілем, бо падав дощ і було дуже брудно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Директору потрібно було відразу викликати правохоронців, хай би провели розслідування по всіх правилах і впаяли мамаші з папашою тих засранців, що це зробили по повній програмі. Дике бидло, а не діти і не люди - тьфу!
Відповісти
Сільські розборки дивують.
Відповісти
А по-моєму, журналісти передали куті меду.
Відповісти
ДОРОГЕНЬКІ МОЇ МАМОЧКИ!Я ТОЖЕ МАМА,АЛЕ ЧОМУСЬ , В ДАНОМУ ВИПАДКУ,БІЛЬШЕ ВІРЮ ВЧИТЕЛЯМ,ХОЧ ДО ЇХ ВІДНОШЕННЯ НІЯКОГО НЕ МАЮ (Я НЕ ВЧИТЕЛЬ).Краще приділіть більше уваги своїм дітям,не вчіть їх обманювати, бо колись і самі раді цьому не будете.Що посієте , те пожнете.
Відповісти
А причом тут 2 клас, як це зробили вночі, а ти мамочка бажаю щоб і твої діти були втакій ситуації, а тоді будиш судити(А я вчитилька)і ще такого небачила, І я за мамами, бо за знущання над дітьми потрібно відповідатти....
Відповісти
Вчителька, чого така неграмотна. Хто над ким знущався?
Тобі ж кажуть: дощу не було, хлопець їздив на велосипеді, а не бігав. А село є село, може межу , не поділили з директором,
а тепер наказують його.
Відповісти
А ви бачили?
Відповісти
ВчитИлька? ну тоді не дивно, що в нас такий рівень знань в школярів деяких - якщо їх ВчитИльки вчать :)
Відповісти
Яка ти ВЧИТИЛЬКА, якщо не мієш написати без помилок свою професію?
Відповісти
Всім привіт. Я живу у тому селі і запевняю вас, що все що розказують мами брехня, а своїх діте вони видресирували що казати. Логічно подумати, дитина у 6 років знає що таке лімфовузли та що таке біль у серці...
Відповісти
Підримую. Ті діти не можуть речення скласти самотійно.
Відповісти
А я не вчитель....Але в цій ситуації підтримую директора школи, тому що діти- як діти,самі до такого б не додумались, а от "мамаши"......Тут не має слів...Бути некомпетентним у медицині та спонукати власних дітей до брехні....Ганьба ! А як далі жити у цьому селі? А як же дивитись у очі не лише директору, а й усім вчителям, знаючи, що все село підтримує саме сільську інтелігенцію?Пане директору, ви молодець! Бо сьогоднішнє покоління потрібно виховувати так, як в радянські часи-заставляли бігати, так росли здоровими й не жалілись батькам....
Відповісти
А цікаво.....Дійсно, якщо коментатор 0000000000 - "вчитилька"- за її словами, хоч і пишеться вчитЕль, цікаво, що викладає в школі такий безграмотний педагог??? Адже не знати правопису рідної української мови (не іноземної!)- це стидно!!! Якщо вона ще й підтримує "мамочок ображених діточок", то, можливо, вона сама вчить дітей лише оббріхувати дорослих, зганьбивши їх репутацію? Я вважаю, що таких педагогів з "таким" інтелектом також не можна до дітей допускати.. Тому що люба розумна людина у такій ситуації підтримала б позицію директора....Сучасні покоління треба виховувати ще з садочків....Невеликий спорт ніколи не приведе до таких наслідків, як у нашої горе-героїні, а навпаки - сприяє зміцненню імунітету іт.д, іт.п...... І не бажайте нікому такої ситуації. Вірити потрібно своїм дітям, але не завжди ставати на їх сторону- потрібно, все ж таки вірити нашим наставникам!!!!!
Відповісти
Останні новини
Скандал зі звинуваченням директора школи на Волині в садизмі: версії сторін
24 вересень, 2013, 09:45