Грибник із Волині заробляє по 12 тисяч в сезон. ФОТО

Грибник із Волині заробляє по 12 тисяч в сезон. ФОТО
Андрій Афанасьєв з села Брище на Волині торгує грибами на Ковельській трасі.

Літрову банку маринованих білих продає за 80 грн, 1 кг сушених ‒ за 350 грн. Має корзину, ящик і два відра свіжозібраних маслюків, 1 кг яких продає за 20 грн. Вдома гриби чистить, сушить і консервує його дружина Валентина, ‒ пише Gazeta.ua.

«Цього року заготівельники опустили ціни на все. Чорницю і гриби лисички ще в липні приймали на 20 % дешевше, ніж торік. Ніхто не розуміє, з чим це пов’язано, бо врожаї не були великі. Зараз гриби приймають за копійки, бо в лісі їх стільки, хоч косою коси. Білий гриб закупівельники беруть по 30 гривень за кілограм, але люди їм здають неохоче. На базарі його можна вдвічі дорожче продати», ‒ розповів Афанасьєв.
Каже, вчора назбирав 2 кг білих і продав водію, який їхав з польського Хелма до Луцька по 60 грн/кг. Раніше з дітьми щоліта збирав у лісі чорниці, чорноплідну горобину, шипшину, лисички і білі.

«Свіжозібрані гриби і ягоди везли заготівельникам. За літо заробляли до 20 тисяч гривень. Коли долар був по 5 гривень, за ці гроші зять беушного Mercedes купив. За цьогорічний грибний сезон ледь 12 тисяч гривень заробив. До зими хочемо за ці гроші поставити вдома нові пластикові вікна», ‒ зазначив Афанасьєв.

За його словами, цього року багато хто робить бізнес на грибах.

«На вихідних зятю заправили машину. Поїхали п’ятеро по гриби на Полісся. Думали, що через дощ ми там будемо самі, але помилялися. Боялися в ліс заходити, бо під лісом стояло зо 30 легкових авто і чотири автобуси. Зустрів знайомого лісника, він за 100 гривень водить групу хлопців і дівчат по грибних місцях, підказує, який гриб отруйний, а який їстівний. Ще одну пару розпитував, звідки вони приїхали. Виявилося, їх по гриби, як на екскурсію привезли. Заплатили кожен по 120 гривень за дорогу і 5 годин перебування в лісі. Грибів усі набрали по відру ‒ польські, маслюки, кілька білих і красноголовців. Дешевше було їх у Ковелі купити, ніж у лісі змокнути. Але для городян це як розвага, як полювання», ‒ пояснює грибник.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це хто ж купуватиме маслята по 20 грн за кільо? Їх в лісі збирати швидше ніж вдома чистити
Відповісти
А маслюки і не треба чистити
Відповісти
поліщуки чистять, дивіться на двох нижніх світлинах. не знаю, може, москалі й нечищеними їдять. від них ще й не такого можна чекати.
Відповісти
У тебе комплекс неповноцінності перед москалями? Сам москалів ображаєш, а потім дивуєшся, чого тебе так вони не люблять.
Відповісти
не знаю як можна маслюки нечищені їсти. Якщо ніколи в ліс не ходили, то краще мовчати.
Відповісти
Біля маслюків, тобто біля лісу живу, збираю гриби з дитинства. Маслюки можна і не чистити, але для кращих смакових якостей, естетичного вигляду - краще чистити. По ій шкірці і слимаки лазять, блискучі сліди лишають, інша нечисть...якщо грун пісчаний - пісок прилипає, його не відмиєш ніяк. Краще потрудитись і почистити. Смак неперевершений, гарненький, біленький колір в банці, з легким хрустом.
Відповісти
Останні новини
Грибник із Волині заробляє по 12 тисяч в сезон. ФОТО
24 вересень, 2013, 17:53