Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)

Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)
У середу, 25 вересня, депутати Луцької міської ради зібралися на 45-ту сесію.

10:00 Цього дня луцькі обранці на сесію сходяться дуже мляво. Деякі прийшли заздалегідь, а деякі один за одним підтягуються без поспіху.

10:02 Ті, хто прийшли раніше, тусуються в кулуарах. Схоже, раді один одного бачити Олег Чернецький та Євгеній Ткачук. На радощах обіймаються.

Після того, як помічають, що за ними спостерігає ВолиньPost охоче позують. А потім продовжують балакати з депутатом Сергієм Григоренком і з радником міського голови Борисом Сорокою.

10:04 Тим часом Василь Гриб і Богдан Шиба про щось серйозно говорять.

10:05 Прийшла керівник Європейської партії України в області Олена Голєва.

10:12 Сесія повинна була розпочатися о 10-й годині ранку. Але мер Микола Романюк прийшов тільки щойно. Депутати зареєструвалися. У залі їх - 34.

10:13 Лунає Державний Гімн. Як годиться, гімн слухають стоячи, дехто навіть підспівує.

10:16 В сесійний зал пспішає ще один депутат - Микола Яручик. Як завжди, моргає до журналісток ;)

10:17 Міський голова взявся узгоджувати з депутатами порядок денний.

10:19 Слідом за Яручиком прибув Роман Бондарук. Цікаво, хто ще спізниться...

10:24 А от нагодився і Артур Василевський. Не поспішає. Та й нема куди, порядок денний ще не прийняли.

10:27 Порядок денний зі змінами та доповненнями затверджений.

10:29 Депутати працюють. На черзі - депутатські запити. Першим взяв слово депутат Микола Яручик. У нього - чотири запити. Колеги підтримали тільки три запити.

10:30 Поки Яручик розповідає про проблеми мешканців, які до нього звернулися з проханням допомогти, деякі депутати вислизнули із зали. Але одразу ж один за одним повертаються. Деякі вийшли поговорити по телефону. Деякі - хтозна куди :)

10:33 Депутатські запити озвучує Василь Гриб. Вс

10:35 Запити має і депутат Тарас Бас. У залі шумно. Не всім, мабуть, цікаво.

10:37 Із запитом до мера звернувся депутат Олександр Плісецький. Мова про міські зупинки.

10:39 Запит озвучує Юрій Вега. До нього звернулися машканці, яким заважає гучний звук від гальмування маршруток у пізню пору. Просить звернути на це увагу перевізників.

10:44 Депутатка Олена Голєва піднесено озвучує запит, який стосується соціальних виплат. Приймається!

10:50 Петро Савчук обурюється проблеми із освітленням окремих вулиць у Луцьку. Цей його запит підтримано. Ще один запит - прохання затвердити зупинку на вимогу на вулиці Потебні. Колеги Савчука підтримали.

10:55 Савчук, окрім запитів, має ще й депутатське запитання. Після емоційного обговорення з міським головою таки дійшли до згоди.

10:56 Про жахливу дорогу на вулиці Кременецький, на якій розташований дитсадок № 7 і поліклініка № 1 разом з пунктом швидкої допомоги, говорить депутат Андрій Козюра. Обранці підтримують запит Козюри.

10:58 Запит Аскольда Пекарського стосується колишнього "Альфа казино" на проспекі Волі.

11:02 Депутатські запити має і балакучий Анатолій Бірюков. Ремонт тротуарів, правила утримання тварин тощо.

11:06 Андрій Осіпов теж активний - озвучує кілька депутатських запитань. Одне з них стосується діяльності громадської організації "Волинське товариство захисту тварин".

11:08 Депутат Роман Романюк сформулював кілька депутатських запитань міському голові. За його словами, вчора, 24 вересня, у новинах на телеканалі "Аверс" повідомили, ніби в Луцьку найнижчі витрати в Україні на харчування школярів. Також, розповів Романюк, що, за інформацією телеканалу, кошти на розчистку русла Сапалаївки були використані лише поряд з "Сіті-парком", а також, що нині проводиться приватизація ДКП "Луцьктепло".

Міський голова пояснив, що інформація, озвучена "Аверсом" щодо Сапалаївки, не відповідає дійсності. Більше того, каже мер, навпаки інвестор, власник "Сіті-парку", вклав чимало власних коштів у благоустрій території. Теж саме мер зазначив і щодо приватизації "Луцьктепла", мовляв, нічого подібного. Щодо харчування школярів, то Микола Романюк пояснив, що дійсно з міського бюджету на харчування школярів дійсно виділяється найменше коштів, але разом з тим учні луцьких шкіл харчуються добре, відповідно до нормативів.

11:13 Свободівець Сергій Сівак має запити, які стосуються комунальних проблем. Зрештою більшість депутатських запитів традиційно мають саме таку тематику.

11:21 Депутат Євгеній Ткачук говорить про потребу облаштування дитячих майданчиків, ремонт тротуарів і доріг у районі ДПЗ.

11:26 Луцькі обранці розпочали розглядати питання порядку денного. Хоча мер не був цим задоволений, але розпочали із питання Андрія Козюри, який запропонував звернутися до центральних органів влади з проханням підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Богдан Шиба додав, що треба додати пункти про звільнення Тимошенко. Але Шибу не підтримали. Загалом рішення прийнято.

11:35 Обговорюють схоже питання, але депутата Анатолія Пархом'юка. Тільки він, на відміну від проекту Козюри, пропонує звернутися до міст-партнерів Луцька, аби ті своєю чергою підтримали Україну в підписанні Асоціації з ЄС. Але депутати голосувати не хочуть, оскільки Пархом'юк на сесії відсутній.

11:39 Як працюють луцькі депутати прийшов подивитися народний депутат, очільник ВО "Свобода" на Волині Анатолій Вітів.

11:43 Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт каже, що сумнівається у правдивості слів міліції. Як відомо, раніше Пустовіт заявляв про те, що на нього вчинили замах, зламавши гальмівну систему службового автомобіля. Пустовіту дивно, що "шланг перетерся рівно, як по лезу".

11:50 Скоро перерва, але деяким депутатам, здається, терпець уривається. Аякже, працівниці їдальні вже принесли перекусити :)

12:00 Після обговорення депутати приняли рішення щодо змін у виконавчому комітеті Луцької міськради. Згідно з ним, замість колишнього очільника луцької міліції Романа Крохмаля членом виконкому стане нинішній керівник Луцького МВ УМВС України в області Василь Марчишак.

12:02 Мер оголошує, що зараз за регламентом повинна бути перерва. Власне перерву оголосили. Депутати вільні до 13:06. Але перед цим Андрій Осіпов розкритикував низьку явку депутатів на сесії. Каже, треба, аби колеги звітувалися про те, чому пропускають сесії.

13:03 Перерва добігає кінця. Депутати тусуються в кулуарах. Збираються поволі.

13:05 Журналістка інтернет-видання "Волинська правда" Олена Кузьмич балакає по телефону із чоловіком. Наче відпочиває, а насправді пильно спостерігає за обранцями ;)

13:09 Олег Чернецький обідав за межами міськради, повертається задоволений.

13:10 Андрій Козюра і Сергій Григоренко дорогою на третій поверх міськради щось жваво обговорюють.

13:13 Трохи спізнилися, але роботу таки розпочали. Мер відразу повідомив про ліквідацію міжфракційного об'єднання Об'єднаної опозиції ВО "Батьківщина".

13:15 Начальниця міського управління бюджету та фінансів Лілія Єлова доповідає про зміни до бюджету, які необхідно внести. Слухають, потім розпитують, мудрують.

13:43 Депутати продовжують "допит" Лілії Єлової. На деякі питання відповідає начальник департаменту ЖКГ Іван Кубіцький.

13:50 Поки у залі триває дискусія з приводу внесення змін до бюджету, журналіст ВолиньPost фотографує депутатів.

13:52 Олександр Семенюк просить сфотографувати його "на аву" :)

13:53 А Василь Гриб дорікає, мовляв, журналістки фотографують лишень молодих депутатів. І поки Лілія Єлова намагається пояснити депутатам бюджетні питання, ті веселяться. Найдосвідченіший і найбалакучіший депутат Анатолій Бірюков непомітно для депутата-театрала Василя Гриба "поставив ріжки". За цим спостерігають депутати, що сидять позаду. А Микола Яручик виявився найкмітливішим - фіксує все це на телефон! :)

14:05 Нарешті зміни до бюджету ухвалені. Взялися говорити про внесення змін до рішення ради щодо утворення постійних депутатських комісій. Олена Голєва висловлюється проти того, аби новоприбулий депутат Ігор Поліщук був у "регламентній" комісії. Каже, що, за повідомленнями ЗМІ, на нещодавніх проміжних виборах до міськради він "скуповував голоси". А така людина не може бути в комісії, яка завідує законністю, переконана депутатка.

14:07 Натомість Андрій Осіпов каже, що все законно.

14:11 Вперше бере слово Ігор Поліщук, який називає слова Голєвої неправдою. Каже, підстав звинувачувати його у скуповуванні голосів нема.

14:13 Депутат Павло Данильчук підтримує Осіпова й каже, що депутати мають право працювати у будь-якій комісії, однак його турбує, що невдовзі деякі комісії можуть лишитися малочисельними, а це, мовляв, негативно позначиться на роботі депутатів.

14:24 Рішення прийнято. Тепер у складі комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту буде ще й Анатолій Бірюков, Ігор Поліщук та Віталій Кварцяний.

14:25 Мова йде про внесення змін у регламент Луцькради. Григорій Пустовіт каже, що треба розробити механізм розміщення депутатів у сесійній залі.

14:32 Регіонал Іван Смоленг просить припинити обговорення. Каже, що громада дивиться трансляцію сесію в прямому ефірі і бачить, як обранці не можуть порозумітися, як поділити крісла у залі. Мовляв, йому соромно, що депутати не можуть знайти спільної мови у такому простому питанні.

14:35 Телеканал "Аверс" таки транслює сесію. Робота в операторів не менш важка, аніж в депутатів :)

14:48 Найнепосидючіший депутат Володимир Никитюк найчастіше виходить із сесійної зали: то справи якісь, то покурити, то по телефону переговори веде.

14:54 Депутат Павло Данильчук обурений тим, яку краватку одягнув його колега Микола Дендіберін. Своїми міркуваннями поділився із журналістом ВолиньPost'у.

Сам же Дендібеерін розповів, що колекціонує краватки. І нічого поганого не бачить у тому, що його галстук у російській символіці. Також додав, що сьогодні забув депутатський значок. Зрештою, каже він, не завжди його носить.

На наступну сесію Дендіберін пообіцяв одягнути вже американську краватку. Любить він це модне діло :)

14:57 Прийняли програму зайнятості населення на період до 2017 року.

14:59 Директор КП "Ласка" Дана Новарчук намагається пояснити депутатам, чому важливо реєструвати домашніх тварин. Собача тема традиційно обговорюється надемоційно.

15:04 Найбільше сперечається з Даною депутат керівник фракції ВО «Батьківщина» Юрій Корольчук. Він не розуміє, для чого реєструвати собак, мовляв, є важливіші проблеми. Каже, що Дані Новарчук треба писати дитячі казки.

"Ви така гаряча, як мій собака молодий", - заявив Корольчук.
Натомість Дана Новарчук обурюється, що на кожній сесії собача тема «перетворюється у якесь сміхотворне шоу».

«А мої люди кожного дня ризикують життям, рятуючи не тільки тварин, а й людей», - говорить вона.

15:14 Міський голова теж не може стримати емоцій, просить не «насідати» на Дану. І навіть запропонував депутатам виявити сміливість й зайняти посаду директора КП "Ласка". Мовляв, нічого критикувати, бо робота надто важка, але не всі депутати це розуміють й чомусь ображають Дану.

Діалог мера і Юрія Корольчука, після якого зал «вибухнув» реготом:
- У вас собака зареєстрована?
- Канєшно !
- Де?
- У моєму паспорті!

15:21 Рішення про утримання тварин нарешті ухвалили. І пішли на перерву. Домовилися відпочити 20 хвилин.

15:31 Поки триває перерва, у кулуарах міської ради говорять про кандидатуру на посаду директора КП "Ласка". Виявляється Андрій Осіпов написав відповідну заяву на ім'я міського голови. Звісно, жартома. Дана Новарчук каже, що не ображається.


15:40 Василь Гриб жартує з приводу "ріжок", які йому підставив Анатолій Бірюков. Каже, що така поведінка не личить депутату!

15:47: Перерва закінчилася. Обранці знову взялися за роботу.

15:54 Головний комунальник міста Іван Кубіцький доповідає про підготовку до роботи в осінньо-зимовий період. Питання важливе, депутати мають питання. Говорять про готовність котелень, про піщано-сольову суміш для посипання доріг тощо.

16:15 Досі мова йде про підготовку до зими.

16:45 Іван Кубіцький відповідає на запитання депутатів. Рішення про підготовку до осіннього-зимового періоду після тривалого обговорення прийнято. Зараз затверджують статут Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування у новій редакції.

16:50 Деякі депутати один за одним непомітно втікають із сесії. От, Валерій Бондарук взяв свого портфеля і пішов. Або нецікаво стало, або справи важливіші має.

16:55 Прийнято статут у новій редакції комунального автотранспортного підприємства "Луцькспецкомунтранс". Кубіцький вільний.

16:57 Про детальний план територій району вулиць Львівської і Станіславського доповідає головний архітектор Луцька Юрій Казмірук.

17:19 Питання Казмірука не прийняли. Довго обговорювали, намагалися "завантажити" архітектора і зрештою відмовили. Мовляв, питання має виключно комерційний інтерес.

17:21 Мова йде про затвердження закладів культури базової мережі міста Луцька. Виникла суперечка з приводу бібліотеки і будинку культури "Патріот Батьківщини", що розташовані на вулиці Драгоманова, 1.

17:23 Пояснити депутатам ситуацію прийшов перший заступник міського голови Святослав Кравчук, який завідує гуманітарними питаннями. Посадовець розповів, що цей клуб відносно недавно відновили. Нині ж для нього знайшлося місце на Драгоманова. Тим паче, що у місцевій бібліотеці є вільне місце і бібліотекарі не проти.

17:40 Питання прийнято позитивно.

17:41 Робочий день завершується, але роботи у луцьких обранців ще ого-го!

17:46 Депутат Андрій Осіпов доповідає про створення квартального комітету "Малоомелянівський". Як відомо, питання про надання дозволу на створення комітету вже не вперше виноситься на розгляд сесії Луцькради, але більшість обранців громади проти створення такого органу.

Осіпов наполягає, що міська рада мусиь піти на зустріч людям, тим паче, що вони мають на це право. Андрій Козюра наголошує, що закон зобов'язує раду надати дозвіл на створення квартального комітету.

18:00 Робочий день депутатів триває. Хоча в залі обранців суттєво поменшало.

18:07 Квартальний комітет "Малоомелянівський таки створено. Деякі обранці не стримали і стали аподувати.

18:12: Мер оголошує перерву у сесії до завтрашнього дня, 26 вересня. Початок - о 14:00. Зрештою розглянули близько 20 питань, лишилося - ще 80. Роботи не бракує, аби не лінувалися! :)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Але мер прийшов тільки щойно." - супер, це вже щось новеньке.
Відповісти
В сесійний зал пспішає ще один депутат - Микола Яручик. Як завжди, моргає до журналісток ;)

а було би темніше, ще й помацав би, як в студенські роки в общазі педухи))
Відповісти
Фу, що це за вислів у журналістки - "тусуються"... стидоба.
Відповісти
хай повіситься на тій краватці! Дурбецало!!!!
Відповісти
Цікаво, немаєш коли дивитись по телебаченню, а тут все в подробицях.
Мені сподобалось вцілому. Деякі депутати ну клоуни 100%. Осіпов молодець, але йому потрібна підтримка щоб щось зрушити з місця. Хоча із заявою на посаду директора КП "Ласка" перегнув палку.
Відповісти
Останні новини
Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)
25 вересень, 2013, 10:12