Волинські селяни не хочуть обстежуватися, – лікар

Волинські селяни не хочуть обстежуватися, – лікар
Ситуація із серцево-судинними захворюваннями як в Україні, так і на Волині дуже складна, адже близько 67% смертей в Україні – саме від серцево-судинних недуг.

Про це 27 вересня розповів керівник Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології, керівник програми «Волинькард», доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський (на фото).

Цього дня біля входу у Волинську обласну клінічну лікарню розмістили намет із відеозв’язком, завдяки якому відбувся телеміст усіх регіонів України із міністром охорони здоров’я України Раїсою Богатирьовою.

Як відомо, впродовж 23-29 вересня в Ураїні відбувається Всеукраїнський тиждень серця. За ініціативи Всесвітньої федерації серця, підтримки ВООЗ та ЮНЕСКО щорічно 29 вересня відзначається Всесвітній день серця. Вперше цей день відзначили у 2000 році.

«Ми – одні з перших в Україні проводили Дні здорового серця в Луцьку. Зараз в межах програми «Волинькард» діємо більш системно, намагаємося працювати регулярно», – розповів Андрій Ягенський.

З року в рік зростає рівень діагностики кардіологічних захворювань.

«Програма по боротьбі з гіпертонією була запущена у 1999 році. І з цього часу виявлення збільшилося. В Україні, і на Волині зокрема, близько третина дорослого населення має гіпертонію. Ця хворобо виявляється добре», – зазначив медик.

За словами Андрія Ягенського, нині найбільша проблема у тому, що люди не цінують своє здоров’я і неохоче йдуть на обстеження.

«Особливо люди в селі не розуміють важливості обстежень. От поїхали ми на Маневиччину. Приїхав автомобіль. Але люди відмовляються від безкоштовного обстеження. А загалом воно коштує більше як 200 гривень. Попередньо попрацювали з головами сільрад, з фельдшерами. Це не був експромт. І понад 60 % чоловіків просто відмовляються йти обстежуватися», – повідомив він.

Нарікання на екологію і неякісні ліки Андрій Ягенський вважає відмовками. Якби українці відповідальніше ставилися до свого здоров’я, то і тривалість життя була б довшою. Нині ж середня тривалість життя в Україні становить 68 років, натомість у європейців – понад 80.

«Зараз є пілотний проект, в якому компенсація на вітчизняні ліки сягає до 90%. Тобто лікування гіпертонії може коштувати одну-дві гривні у місяць. Це абсолютно не фінансове питання. Але ми не можемо змусити людей приймати ліки. І коли люди розповідають, що ліки дорогі, то це неправда. Люди просто відмовляються, не хочуть лікуватися. Вони не розуміють», – зауважив лікар.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські селяни не хочуть обстежуватися, – лікар
27 вересень, 2013, 16:00