Дружині екс-нардепа від Луцька дали 5 років

Дружині екс-нардепа від Луцька дали 5 років
66-річну Галину Жулинську визнали винною у привласненні грошей членів кредитної спілки «Турбота», яку вона очолює. Їй дали п’ять років в’язниці з випробувальним терміном на три роки.

Вирок виніс 19 вересня столичний Шевченківський райсуд, ‒ пише Gazeta.ua.

Галина Жулинська ‒ дружина колишнього віце-прем’єр-міністра і народного депутата двох скликань 73-річного Миколи Жулинського. Вперше міліціонери затримали її 2010-го за шахрайство, підробку документів, викрадення грошей. Слідство і суди тривали три роки. Цей час вона перебувала на підписці про невиїзд.

«На суди я ходив, як додому, ‒ розповів письменник 64-річний В’ячеслав Прилюк. Він вклав у спілку 500 тис. грн. ‒ Суддя поводилася дуже упереджено, безпідставно переносила засідання. Наприклад, зробила перерву, щоб Жулинська з’їздила в санаторій. У вироку написано, що мені все виплатили, хоча я не отримав ні копійки. Хохма!»

Кредитну спілку «Турбота» створили 1996 року при Міжнародній організації «Жіноча громада». Установа приймала депозити під 24% річних, кредити видавала під 35-40 %. 2009 року сума депозитів склала майже 20 млн грн, позик ‒ стільки ж, резервний капітал становив 1,3 млн грн. Головою спілки була Галина Жулинська, спостережну раду очолювала дружина поета Івана Драча ‒ Марія. Гроші в установу вклали актори Володимир Задніпровський, Олексій Пєтухов, Олексій Вертинський, Володимир Соляник, поет Василь Герасим’юк.

«Коли я вирішував, куди вкласти кошти, думав: «Краще віднесу Жулинським, аніж віддавати якомусь банку». Тепер сильно шкодую. Мені й дружині треба гроші на ліки, а їх не віддають. Жінці кожні два місяці потрібно проходити курс лікування, а один аналіз на нирки коштує 500 гривень, ‒ каже В’ячеслав Прилюк. ‒ У ту спілку мене загітувала вдова письменника Ярослава Стельмаха ‒ Людмила.

Проблеми з виплатами почались 2008-го. Наступного року провели ревізію, не дорахувались 8,6 млн грн. Галина Жулинська написала розписку, що поверне все протягом 24 місяців. Слова не дотримала, тому вкладники надіслали листа тодішньому президентові Вікторові Ющенку та генпрокуророві. В’ячеслав Прилюк із дружиною першими звернулись у міліцію. За ними ‒ ще 28 вкладників.

«Турбота» ‒ класична піраміда, ‒ говорить він. ‒ Відсотки і депозити віддавали за рахунок нових вкладників. Тоді ж поспливало, що спілка роздає кредити невідомо кому, підробляє підписи. У Броварському відділенні міліція знайшла порушень на 3,5 мільйона гривень, але справи не порушили. Голову полтавської філії арештували й ув’язнили на сім років».
Галина Жулинська щодня відмічається в міліції. Суд розглядає ще одну справу, де її звинувачують у шахрайстві.

«До кінця судів я коментарі не даватиму», ‒ каже вона у слухавку.

Довідка

Микола Жулинський ‒ літературознавець, критик, академік Національної академії наук України (1992), лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка (1992).

Народився 25.08.1940 (с. Новосілки, Демидівський р-н, Рівненська область). Закінчив Дубнівське педагогічне училище (1962); Київський університет ім. Т. Г. Шевченка, факультет журналістики (1968); аспірантуру Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка АН УРСР (1971). Кандидатська дисертація «До питання про історичний оптимізм радянської літератури» (Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка АН УРСР, 1972); докторська дисертація «Художня концепція людини і проблема характеру у сучасній радянській літературі» (Київський університет ім. Т. Г. Шевченка, 1981).

Працював учителем, брався за різні робочі спеціальності. З 1968 року ‒ в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка: аспірант, молодший науковий співробітник, учений секретар, заступник директора з наукової роботи. З 1991 р. ‒ директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України, 3 2009 р. ‒ академік-секретар Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України.

Упродовж 1992 року ‒ Державний радник України з питань гуманітарної політики. У 1992-1994 роках ‒ віце-прем’єр-міністр України. У 1994-1998 роках ‒ народний депутат України від м. Луцька, голова підкомітету з питань творчої діяльності, мистецтва, мовної та культурно-просвітницької політики Комітету з питань культури й духовності Верховної Ради України. У 2002-2006 роках ‒ народний депутат України, виборчий блок Віктора Ющенка «Наша Україна», голова підкомітету з питань охорони історико-культурної спадщини Комітету культури і духовності Верховної Ради України. З 2006 р. ‒ Голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України, Радник Президента України.

Член Спілки письменників України (1977). Нагороджений: орденом «За заслуги» І-ІІІ ступенів, медаллю Св. Володимира за видатний внесок у наукову та політичну діяльність. Лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка за книгу «Із забуття ‒ в безсмертя», Республіканської премії ім. О. Білецького в галузі літературно-художньої критики, премії Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів.

Президент Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мерзота и ганьба! І це - духовні авторитети? Письменники - совість нації????????І ця роздовбана проститутка жулинський - при всіх режимах смокче свій зиск... Блювота!
Відповісти
нема слів...повний моральний розпад цих "письменників"
Відповісти
Микола Жулинський інтелігентна і чесна людина. Навіщо таке писати. А дружина видно влізлі в якісь схеми. Знаючи Жулинських скажу, що живуть вони скромно і нічого вони не крали. А зараз вигідно взяти за горло, щоб нічого проти цієї влади і не пискнули і ніякої критичної статті чи виступу не провели. Будьте розумніші і думайте що пишете. Якби Жулинські щось крали, то їх би точно посадили з реальним терміном.
Відповісти
Мовчи краще!!! Подивись сюжет ТСН від 27.09 !!!
Відповісти
отримати три роки умовно і залишитися з мільйонами гривень. Оце суди в Україні.
Відповісти
Валік ти наївне людисько...Ти тільки глянь на цю вгодовану мордяку Жулинського...
Відповісти
Позорисько і ганьба СНУ, ВНУ... що пригріли такого ...я!!! Там ще і "друган" Драч замішаний!!! Це інтелигенція нації??? Ганьба!!!
Відповісти
драч жулинський яворівський костенко тощо - все це лайно,яке служило кпрс - всі були членами злочинної організації...тому ганьба і ганьба!
Відповісти
все добре а як же черновецький?чи попов не останній ригінал та кузьмін ошиблись по 6-8 мільярдах гривень.а аделаджо,,.,ВСІ ГАНДБОЛІСТИ МАЮТЬ СИДІТИ ВСІ- А ТАК ПЕСИКАМ КІСТКА.
Відповісти
Ти хоч Костенко сюди не вплутуй. Чи ти, може, не розрізняєш Ліну Костенко від Юрія Костенка. Так це не тільки різні люди. а різні вікові категорії. Ліна Костенко - справжня шістдесятниця. Вона 16 років не писала в протест тогочасній політиці, незважаючи, що це єдиний її хліб. Ти зможеш протестувати нинішній владі, не ховаючись за ніком в коменті? Ні! Тож заткнися!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
переферійна нікчемо!Мовчи і не заздри. Зиск ... не сміши краще! Стрибай не стрибай всерівно не дострибнеш.
Відповісти
Ця гнида жулинська замість того, щоб працювати придумала різні гидкі слова,які дуже люблять канадійські діаспори: гелікоптер, пательня,пилосмокт,доляри, етер(замість ефір),філіжанка,фіранка,родзинка, корки(замість затори)..., а потім накрала грошей в своїх же і жирує в котеджах за високим забором: відкупився сволота!!!
Відповісти
Останні новини
Дружині екс-нардепа від Луцька дали 5 років
28 вересень, 2013, 10:30