Біометричний паспорт може коштувати 500 гривень

Біометричний паспорт може коштувати 500 гривень
Кабмін вніс до парламенту законопроект про біометричні паспорти, відповідно до якого в Україні будуть діяти власне біометричні паспорти і посвідчення громадянина України.

Про це пише Сегодня.

Документ передбачає, що в паспорті, крім імені, прізвища, статі, дати і місця народження, будуть міститися оцифровані фото і підпис громадянина (ця інформація плюс відбитки вказівних пальців обох рук будуть також міститися на безконтактному електронному носієві – чіпі).

А ось штампів про шлюб та прописку там не буде. Причому паспорт буде відігравати роль як внутрішнього, так і закордонного.

Якщо закон набуде чинності, паспорт перестане бути обов'язковим документом.

Громадяни, які не мають наміру нікуди виїжджати, зможуть обмежитися «посвідченням громадянина України» (по суті і формі – нинішній внутрішній паспорт). Його видаватимуть, як і зараз, з 16 років, замість оцифрованого фото туди вклеюватимуть звичайну картку, підпис оцифровувати не стануть (як і зараз).

Посвідчення буде діяти на правах паспорта: по ньому можна буде здійснювати банківські операції, підписувати договори. Воно буде безстроковим – треба буде тільки переклеювати фото.

Тоді як біометричний паспорт видаватимуть на 10 років, а тим, хто не досяг повноліття, - на п'ять. Можна буде мати і обидва документи – і паспорт, і посвідчення.

Закон може вступити в силу вже в цьому році. Чиновники обіцяють не влаштовувати ажіотажу і кардинальних змін: документи, які є на руках у громадян зараз, чинності не втратять.

Нагадаємо, минулоріч депутати вже приймали аналогічний закон, але президент його заветував. Головна причина – монополія: передбачалося, що документи повинна буде друкувати приватна компанія ЄДАПС (тільки у неї є відповідне обладнання). І в руках цієї компанії опинялися особисті дані всіх українців.

А 9 лютого Верховна Рада скасувала закон «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України», яким передбачалося впровадження біометричних паспортів.

У нинішньому законі не прописано, хто буде друкувати документи.

«Цим може займатися державний поліграфкомбінат «Україна». Правда, для цього йому треба буде докупити обладнання на 20-25 мільйонів доларів», - каже правозахисник, голова громадської ради при МВС Едуард Багіров.

За його словами, ціна паспорта залежатиме від апетиту чиновників і закладеної комерційної вигоди самої фірми.

«Вартість може бути від 130 гривень до 500 гривень. Але якщо віддати процес в монополію комерційній структурі, то через півроку паспорт може коштувати і 3000 гривень», - інформує правозахисник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Біометричний паспорт може коштувати 500 гривень
22 лютий, 2012, 12:12
У Турії гине риба
22 лютий, 2012, 11:23