Губернатора просять «посприяти» з ремонтом монастиря на Волині

Губернатора просять «посприяти» з ремонтом монастиря на Волині
Упорядкуванням Новозагорівського монастиря, де 70 років тому відбувся героїчний бій упівців та німецьких фашистів, мають зайнятися на Волині.

Відповідне рішення прийняли під час чергового пленарного засідання 20-ої сесії облради 30 вересня.

Під час обговорення питання його ініціатор, депутат Олександр Пирожик запропонував гідно вшанувати пам’ять 42 бійців УПА, які у монастирі в селі Новий Загорів у Локачинському районі 70 років тому вбили 540 і поранили 700 гітлерівців, обороняючись. Мовляв, хоч річниця вже відбулася, але цим треба зайнятися до кінця 2013-ого року.

«Про цей героїзм має знати увесь світ. Мабуть, такого не знайдеш більше в історії. І це трапилося на Волині», – зазначив Пирожик.

Зокрема, депутат запропонував забезпечити прокладення під’їздів до Новозагорівського монастиря до вересня 2014 року. Також у планах - внесення вцілілих залишків споруди до переліку туристичних об’єктів Волинської області.

Окрім того, він прохав забезпечити проведення у волинських школах тематичних виставок та виховних годин з інформуванням про героїчний бій УПА поблизу села Новий Загорів.

Ініціативу підтримав і депутат Борис Загрева. Мовляв, аби не було закидів від московських, «совєтських» шовіністів щодо того, що Волинь – не той край, де гнали окупантів, потрібно їм дати відсіч навіть на рівні облради, вшанувавши пам’ять героїв і оголосивши про це.

Загрева попрохав Бориса Клімчука як голову Волинської ОДА і людину, «спроможну це питання зрушити з місця», посприяти тому, щоб реставрацію монастиря внесли в програму державного фінансування.

У відповідь на це губернатор зазначив, що підтримує рішення про відзначення 70-ї річниці героїчного бою УПА. За його словами, бій дійсно мав місце, і це історично доведено.

«Я не буду говорити про велику геополітику, але вона складається з маленьких рішень, які приймають територіальні громади в тому числі. Треба шанувати себе, свою історію», – додав Борис Клімчук.

А от щодо ремонту дороги до монастиря, губернатор Волині зазначив: «Президент не обіцяв грошей на всі дороги».
«Це наша місцева проблема. Це приймається до роботи», – зазначив очільник ОДА.

За словами депутата Михайла Скопюка, для початку потрібно вирішити питання щодо виділення 250 тисяч гривень на «консерваційний» дах на монастирем, а потім вирішувати інші проблеми.

Врешті, після обговорення, депутати підтримали проект рішення більшістю голосів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Губернатора просять «посприяти» з ремонтом монастиря на Волині
30 вересень, 2013, 16:01