Освітяни голосують за євроінтеграцію, - проректор луцького вишу

Освітяни голосують за євроінтеграцію, - проректор луцького вишу
Із позиції вищої освіти, лише європейський зовнішньополітичний вектор держави здатен забезпечити фахову конкурентоспроможність студентства та наблизити українську освіту до світових стандартів, вважає проректор Луцького національного технічного університету, доктор економічних наук, професор Ірина Вахович.

Про це Ірина Вахович говорила у програмі «Громадський вектор» на Волинському телебаченні, де аналізувалися шанси України в підписанні Угоди про асоціацію з ЄС.

Відповідаючи на запитання про ставлення волинської студіюючої молоді до задекларованої Президентом Віктором Януковичем та урядом європейського вектору розвитку зовнішньополітичних відносин України, проректор ЛНТУ Ірина Вахович заявила: для волинських студентів євроінтеграція є безальтернативною. "Адже молодь навчається, мислить і мріє про майбутнє виключно з огляду на європейські стандарти", - додала Вахович.

Тому не випадково провідні європейські вузи самі ініціюють навчання українських студентів у Європі, каже Вахович. Більше того, за її словами, університети Польщі, Іспанії, Великобританії навіть зголошуються оплачувати навчання нашої молоді.

«Надаються стипендії, які, фактично, покривають усі побутові витрати волинських студентів за кордоном. Наш університет бере участь у таких програмах. Примітно те, що після навчання за кордоном студенти мають можливість отримати подвійні дипломи. Про що це свідчить? По-перше, про високий рівень освіченості українських студентів, неабиякий потенціал нашої молоді. По-друге, цей факт підтверджує прагнення як українців, так і європейців до тісного партнерства в царині науки та освіти. Приємно й те, що після навчання за кордоном 97 відсотків українських студентів повертаються на батьківщину. І тут розпочинають розбудовувати нашу економіку», - розповіла проректор ЛНТУ.

За словам науковця, якщо простежити динаміку організації міжнародних конференцій, стажування викладачів і студентів за кордоном, то стає очевидним, що ця динаміка невпинно нарощується. Найбільший поступ у цій справі дала державна програма, яка діє з 2011 року. Вона передбачає стажування студентів, аспірантів, професорського-викладацького складу за кордоном за кошти держбюджету.

«Луцький національний технічний університет бере активну участь у цій державній програмі, - каже Ірина Вахович. - Хоча досі не так багато українських університетів доєдналися до програми. Можливо, ми зголосилися в числі перших, бо Волинь – прикордонна область. І нам це актуально. Відтак, за три роки ЛНТУ одержав близько 5 млн. грн. на те, щоб студенти і викладачі підвищували свій рівень знань і кваліфікацію в Європі. Тобто, держава реально з 2011 року активізувала роботу з євроінтеграції вітчизняної освіти. І приємно, що влада й надалі підтримуватиме волинські вузи. Скажімо, на цей навчальний рік нам виділено понад 2 млн. грн. для стажування студентів і викладачів у Великобританії, Іспанії та Польщі».

Для прикладу: за сприяння та підтримки Волинської облдержадміністрації 4-5 жовтня в Східно-Європейському національному університеті імені Лесі Українки відбудеться масштабна міжнародна наукова конференція. До Луцька запрошені не лише ректори та проректори провідних вузів України, але й сусідніх європейських країн. Мова йтиме про перспективи вітчизняної вищої школи у європейському контексті.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.