ЗМІ: власники «Епіцентру» купують «Нову лінію»

ЗМІ: власники «Епіцентру» купують «Нову лінію»
Власники мережі гіпермаркетів «Епіцентр» планують придбати головного конкурента - «Нову лінію».

Цю інформацію Forbes підтвердили два джерела - інвестбанкір, який знає про перебіг переговорів, і топ-менеджер однієї з мереж.

«Про операцію вже було оголошено ключовим співробітникам «Нової лінії», а з 1 листопада в компанії з'явиться новий директор, який представлятиме інтереси «Епіцентр К», - уточнив співрозмовник Forbes.

Засновник Dragon Capital (основного акціонера «Нової лінії») Томаш Фіала не підтвердив, але і не спростував цю інформацію. Гендиректор «Нової лінії» Євген Баранов сказав, що йому про угоду нічого не відомо.

«Нова лінія» - друга за величиною мережа формату DIY (Do It Yourself - «зроби це сам») в країні. Перший супермаркет будівельних матеріалів засновники Олег та Ігор Шандар відкрили в 2001 році. Через кілька років залучили до числа акціонерів інвесткомпанію Dragon Capital і шведський фонд прямих інвестицій East Capital.

У 2012 році «Нова лінія» зафіксувала чистий збиток обсягом 32 мільйони гривень, виручка 16 магазинів мережі досягла 2,5 мільярди гривень (без ПДВ). Це в п'ять разів менше, ніж у «Епіцентру», у якого до кінця 2012 року було 40 гіпермаркетів, чистий прибуток за підсумками 2012-го - 581 мільйон гривень.

Інвестбанкір, що спеціалізується на рітейлі, влітку розповідав Forbes, що Dragon Capital запропонував одній з власниць «Епіцентру» Галині Герезі придбати «Нову лінію» ще під час кризи. Однак, тоді переговори нічим не закінчилися. Основна причина, за словами співрозмовника Forbes - наявність інших акціонерів.

Торік засновники мережі - брати Шандар - продали свою частку Dragon Capital. Що сталося з часткою шведського фонду, поки не відомо. Як писав Forbes, в серпня 2013 Dragon Capital отримав дозвіл Антимонопольного комітету України на придбання контрольного пакету «Нової лінії».

Що дасть Герезі злиття з «Новою лінією»? За інформацією «Епіцентру», серед шести основних гравців ринку DIY в 2012 році продажі мережі № 1 досягали 73,9%, а «Нової лінії» - 13,2%. Формат будівельних супермаркетів нетиповий для стратегії рітейлера. У вересні Олександр Герега розповідав Forbes , що, крім гіпермаркетів, почав розвивати невеликі «Епіцентри» в районних центрах площею до 8000 кв. м.

Магазини «Нової лінії», як мінімум, в 1,5-2 рази більші, та розміщені в обласних центрах і Києві. Під час інтерв'ю Герега відмовився коментувати питання про можливі переговори з Dragon Capital. При підготовці матеріалу зв'язатися із співвласником «Епіцентру» не вдалося.

«Можливо, мережа просто продавалася так дешево, що Герега не міг відмовитися. Що робити з супермаркетами, переформатувати або просто закривати, він вирішить потім. Як варіант, потрібні різні формати для майбутнього публічного розміщення», - пояснив Forbes топ-менеджер однієї з роздрібних мереж.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.