Українцям радять готуватися до землетрусів. ВІДЕО

Українцям радять готуватися до землетрусів. ВІДЕО
На півдні Україні можливі нові землетруси, тому сейсмологи радять укріплювати помешкання.

Як відомо, землетрус, силою в три бали, зранку в неділю, 7 жовтня, пережили жителі кількох районів Одещини, - йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Трусило вночі, і не надто сильно, тому встигли злякатися не всі. Поштовхи тривали близько 30 секунд та найбільше відчувалися в багатоповерхівках поблизу моря. Від паніки людей врятувала ніч: більшість одеситів просто міцно спали і не помітили, що трусить.

"Я нічого не відчувала... А от знайомі стверджують, що дуже сильно потрусило, що ручки падали, чашки дзвеніли. Знайома жінка працює на митниці. Каже, що вони просто звідти всі тікали, там дуже сильно їх трусило, саме біля моря", - розповіла одеситка.

Як відомо, до Одеси долетіли хвилі землетрусу з румунської зони Вранча – це сейсмічно активна територія поруч з Україною.

"Цей землетрус, він записався всіма нашими сейсмостанціями. Він відчувався на верхніх поверах будинків. ...Можна оцінити як 2-2,5 бали. Той землетрус не був сильним дуже, але він був найпотужніший з 2004 року. Зараз магнітуда підкорового землетрусу була 5,4", - повідомив сейсмолог, заступник директора інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера.



Землетруси в румунській зоні – норма. Недільний поштовх був найпотужнішим за останні вісім років, але ні людських жертв, ані значних руйнувань у Румунії не було. Потужні землетруси в зоні Вранча траплялись у минулому столітті двічі.

Так, 1977-го в Бухаресті загинули 15 тисяч людей. Спрогнозувати землетрус неможливо. Учені здатні лише визначити, на яких територіях і з якою максимальною силою штовхатиме.

Водночас сейсмологи закликають не боятися землетрусів, а зводити надійні будинки. За допомоги сейсмоізоляторів укріпити можна будь-який дім, переконують в інституті будівельних конструкцій.

"Сам ізолятор – це гумове кільце. І ще один шар гуми - його вставляють під фундаментну плиту будівлі. Можна під сваї і тоді верхня частина будинку отримує значно менший сейсмічний вплив, ніж без застосування цих сейсмоізоляторів", - пояснив завідувач відділу сейсмостійкості будівель і споруд Інституту будівельних конструкцій Олександр Хавкін.

Він запевняє, що застосування таких рішень дозволяє знизити коливання для конкретної будівлі на 1 бал.

"Будівля на цих ізоляторах може вільно переміщатись в будь-якому напрямку без руйнувань", - запевняє Хавкін. Також, на думку вченого, в Україні давно потрібно перевірити всі старі будівлі на сейсмостійкість. Особливо школи та дитсадки.

Як повідомлялося раніше, Одесі загрожують руйнівні землетруси до 8 балів, адже сейсмологічна активність в зоні Вранча в Румунії набирає обертів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хрєново:(
Відповісти
Останні новини
Українцям радять готуватися до землетрусів. ВІДЕО
08 жовтень, 2013, 09:45