Школярів навчать розбиратися у наркотиках

Школярів навчать розбиратися у наркотиках
Українських учнів 1-11 класів навчатимуть розрізняти наркотики.

Міністерство охорони здоров'я розробило програму, згідно з якою має навчати всіх учнів та навіть їхніх батьків розрізняти наркотичні речовини, розуміти наслідки їхнього вживання, - пише Коммерсантъ-Украина.

На уроках дітей ознайомлять з видами наркотиків і наслідками їх вживання, пояснять, що таке ВІЛ, навчать протистояти впливу "поганих компаній". Старт програми заплановано на 2014-2015 навчальний рік.

Програму розробляв Український медичний та моніторинговий центр з алкоголю та наркотиків МОЗ спільно з Академією педагогічних наук. На думку авторів, програма "підвищить рівень особистісної захисту учня в ситуаціях, пов'язаних з ризиком вживання алкоголю, наркотиків та ВІЛ-інфікування".

"Проект розроблявся з 2009 року і вже був випробуваний у більш ніж 20-ти школах по всій Україні. Програму планується ввести з 2014-2015 навчального року", - повідомив головний нарколог МОЗ Анатолій Вієвський.

Курс розрахований на чотири спеціалізованих уроки для учнів 1-4-х класів і вісім уроків для учнів 5-11-х класів.

"Уроки буде проводити класний керівник. За бажанням на урок можна запросити лікаря-нарколога або інших фахівців. Крім вчителів, починаючи з 7-го класу, до викладання залучатимуться тренери, яких відбиратимуть з числа учнів", - додав Вієвський.

Для вчителів автори склали кілька науково-методичних посібників, а для учнів - 11 робочих зошитів (по одній на кожен рік навчання).

Знайомити дітей з шкідливими наслідками вживання наркотиків автори пропонують у формі, яка відповідає віку. Так, першокласникам в ігровій формі запропоновано пояснювати, що "шкідливі речі, які загрожують здоров'ю - це алкоголь, тютюн, аерозолі та засоби побутової хімії".

За статистикою МОЗ, 25,4 % школярів, старших 15 років, мають досвід вживання наркотичних речовин. Найбільш поширеними є марихуана і гашиш (16 %). Діти вперше пробують їх у 13-16 років з цікавості, причому більше 12 % школярів хоча б раз вживали марихуану.

"У процесі підготовки програми ми з'ясували, що 32 % батьків не хочуть, щоб з їх дітьми говорили про наркотики ні за яких обставин, але діти живуть не в акваріумі і бачать, що відбувається навколо", - додав Анатолій Вієвський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікавий проект. "підвищить рівень особистісної захисту учня в ситуаціях, пов'язаних з ризиком вживання алкоголю (Закушуйте!), наркотиків (Акуратно вдихайте/Правильно коліться) та ВІЛ-інфікування (А про пози камасутри роказувати будуть?)" А понюхати їм давати будуть? А покурити? А фраза "Крім вчителів, починаючи з 7-го класу, до викладання залучатимуться тренери, яких відбиратимуть з числа учнів" - це взагалі щось. Тренери чому будуть вчити? І як буде їх відбір проводитись? "Васю, ти вже пив/нюхав/курив/коловся/тр****ся? Ок, навчиш нас!" "Знайомити дітей з шкідливими наслідками вживання наркотиків автори пропонують у формі, яка відповідає віку" - непогано, але от мені цікаво якими словами ви хочете донести до малих дітей 1-3 класів ці самі наслідки і чи не стане це причиною збільшення кількості учнів, що "мали досвід"?
Відповісти
Відомо, що людьми (а особливо дітей)рухає цікавість, викликана незнанням і забороною. А дітей малих в церкву водити можна? Релігійну освіту давати теж? Вони ж не розуміють цього.
Відповісти
''згідно з якою має навчати всіх учнів та навіть їхніх батьків розрізняти наркотичні речовини, розуміти наслідки їхнього вживання''
навіть не уявляю як)
Відповісти
так не всіх же діте й ще навчили вживати наркотики.
давайте їх проінформувати як це робиться, про ВІл можна зрозуміти, але такі програми - це навчання як вживати наркотики.
Відповісти