У ремонтах луцьких доріг знайшли «лазєйку» для зловживань, - ЗМІ

У ремонтах луцьких доріг знайшли «лазєйку» для зловживань, - ЗМІ
У Луцьку у 2012 році під час замовлення робіт з ремонту доріг не дотримувалися законодавчих норм: проектно-кошторисна документація була складена так, що стали можливими зловживання, стверджує видання Комунальний патруль.

Під час підготовки до проведення робіт серйозне значення має виготовлення проектно-кошторисної документації. Це затверджена фахівцями чітка схема: що, де, коли і за які гроші має робитися. Кабінет Міністрів постановив: тільки на об’єкти, які мають затверджену в установленому порядку проектно-кошторисну документацію, можна давати державні гроші.

Водночас визначено: «проектна документація – це текстові, графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об’ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні та технологічні рішення, а також кошториси об’єкту будівництва».

Кошторисна ж документація – це кошториси та інші документи, пов’язані зі складанням (розрахунки, обґрунтування, пояснення, відомості про ресурси тощо) і необхідні для визначення кошторисної вартості будівництва і договірної ціни.

У департаменті ЖКГ Луцької міської ради, який є замовником робіт з ремонту вулиць та доріг, міста проектно-кошторисну документацію складають так, що вона не містить графічних матеріалів, з яких було б зрозуміло, яку саме ділянку ремонтувати, пише "Комунальний патруль".

Іншими словами, в документації сказано скільки грошей потрібно на ремонт вулиці. І не уточняється, які саме ділянки дороги треба ремонтувати. Немає й схеми, за якою ці ділянки можна визначити.

Це реальна можливість для зловживань, пише видання.
Адже гроші на ремонт доріг ллються комунальникам аж з трьох джерел: державного, обласного та міського бюджетів. Не фіксуючи, які саме ділянки дороги ремонтуються, їх можна повторно «ремонтувати» знову – за гроші з інших бюджетів. Новий асфальт лежить, прозвітуватися про проведену роботу – не проблема.

Окрім того, за інформацією видання, проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт перехрестя вулиць Наливайка і Карбишева (який закінчився 1 листопада 2012 року) закінчили виготовлялти лише 26 липтопада. «Цікаво, куди дивляться посадовці, відповідальні за виділення грошей з бюджету, та з якими кошторисами вони проводили звірку виконаних робіт?», - пише видання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ні про що, завжди люди які нічого не тямлять намагаються щось знайти...
Відповісти
Дійшло вже до того в Луцьку, що дороги просто землею засипають (Набережна). А гроші кому? Догадайтесь з трьох раз...?
Відповісти
пишуть не маючи навіть уявлення про що! Якщо замовити проект з графічою частиною то він буде коштувати 30% від загальної суму віділеної на ремонт дороги.



















Відповісти
Їм байдуже про що писати і розбиратись ніхто ні в чому не хоче, так аби "виплюнути" новину в маси і все, це більше проблема журналістів.
Відповісти
У діях луцьких журналістів "знайшли лазєйку"
Вони не одноразово пишуть про новини в яких нічого не тямлять, роблять дуже багато помилок, висвітлюють не правильно інформацію( насаджуючи особисту думку)
тут би ще розтягнути на 2 абзаца і я міг би працювати у вас)
Відповісти
Важко змагатись з тими, хто має уявлення про тих, хто немає уявлення, бо святість українських дорожників полягає в тому, що спочатку з'явились на світі вони, потім чиновники, і разом вони придумали як будувати і утримувати дороги, по яким неможливо їздити. А якісь без уявлень і без тями ще щось намагаються казати цім творцям.
Відповісти
тут все просто, як 2+2=5
Відповісти
Працюй, а я хочу працювати або чиновником у ЖКГ, або дорожником! Ніхто нічого не тямить, тому я зроблю дорогу або вулицю за 300 тис., а потім ще за 300 тис. ту саму догору. Загадка як у казці - кои та де я робив?
Відповісти
Останні новини
У ремонтах луцьких доріг знайшли «лазєйку» для зловживань, - ЗМІ
10 жовтень, 2013, 19:10