До лікаря – через інтернет: на Волині хочуть комп’ютеризувати медзаклади

До лікаря – через інтернет: на Волині хочуть комп’ютеризувати медзаклади
У медичних закладах Волині планують встановити комп’ютерні системи, які зроблять обслуговування пацієнтів швидшим та зручнішим.

Презентація двох інформаційних систем відбулася 23 лютого під час наради в облдержадміністрації.

За словами начальника управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігоря Ващенюка, створена робоча група, метою якої є покращення обслуговування людей у медичних закладах Волині. Зокрема роботу закладів планують перевести на комп’ютерну основу.

«Проводиться робота зі створення електронної системи для єдиного інформаційного простору медичних закладів. Це набагато спростить та прискорить обслуговування пацієнтів», – заявив Ващенюк.

Під час заходу презентували дві системи.

Директор литовської компанії «Skaitmeninės Lankos» Егідіюс Діра розказав, що їхня компанія вже 15 років працює в ІТ-сфері і розробляє спеціальні програми для медичних закладів. Система «Med.I.S.» їхньої компанії уже працює в більш ніж 30 медичних закладах Литви.

За словами Діри, «Med.I.S.» передбачає зникнення паперового обігу в лікарні: вся діяльність має вестися через комп’ютер. Мовляв, це гармонізує роботу всіх підрозділів лікарні, а також стандартизує та автоматизує роботу всього закладу.

«Це програма для комп’ютеризації внутрішніх процесів медичних закладів. Те, що раніше було на папері, тепер буде в електронному вигляді. Це зменшить витрати на обслуговування пацієнтів. Реєстрація, виписка рецептів, результати аналізів лабораторії, особові медичні картки пацієнтів, документація між підрозділами лікарні буде збиратися і передаватися в онлайн-режимі по лікарні. Від цього зникнуть черги, паперова бюрократія, зменшиться імовірність помилок», – розказав Егідіюс Діра.

Директор литовської компанії зазначив, що система дає можливість реєструватися на прийом до лікаря через інтернет.

«Коли пацієнт записався до якогось лікаря, це одразу вноситься в систему, і тому, коли наступний пацієнт захоче зареєструватися на прийом, він зможе вибрати вільний час, куди себе можна вписати. І для цього не треба буде їхати в лікарню чи телефонувати лікарю, щоб узгодити час прийому», – пояснив Діра.

Іншу програму презентував присутнім директор української компанії «МедСистема» Валентин Горєв.

За словами Горєва, їхня програма працює у 186 медичних закладах України.

«Наша система має економіко-статистичне спрямування для аналітичної роботи керівників закладів. Але тут також передбачена електронна карта пацієнта, куди вводиться інформація з документації реєстратури чи приймального відділу», – заявив Горєв.

За словами директора «МедСистеми», їхня програма дає можливість зібрати всю медичну інформацію про пацієнта і оперативно передати її в будь-який відділ медичного закладу.
Як зазначив начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, немає конкретних термінів, коли медики мають вибрати ту чи іншу систему. Також, за його словами,не обов’язково вибирати із цих двох.

«Мабуть, будуть і інші презентації, адже треба вибрати найзручнішу програму для всіх», – додав Ващенюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про це вже говорили, якщо не помиляюсь, років три назад. І що? Віз і нині там. Думаю, наша медицина, персонал якої переважно старшого віку, в принципі не здатна на такі кроки.
Відповісти
Звідки така думка про місцевих медиків?? Повірте, сучасний медик добре знає, що таке Інтернет і вміло викоритовує його можливості.
Відповісти
прям вижу свою бабульку, круто шарящую мышкой, записываясь на прием к окулисту)))))) конечно, это услуга не для пенсионеров - они без очередей жить не смогут, где же им еще общаться.
Відповісти
Останні новини
До лікаря – через інтернет: на Волині хочуть комп’ютеризувати медзаклади
24 лютий, 2012, 11:44