Штраф за неправильно викинуте сміття може зрости в 10 разів

Штраф за неправильно викинуте сміття може зрости в 10 разів
У селах масово спалюють і захоронюють не перероблені відходи, що дуже шкодить довкіллю, тому штрафи за це необхідно збільшувати, вважає нарожний депутат з Волині Сергій Мартиняк.

Верховна рада розгляне законопроект, яким передбачено, зокрема, десятикратне збільшення штрафів за забруднення навколишнього природного середовища. Це – проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за забруднення навколишнього природного середовища».

«У нашій країні забруднюються водні об’єкти, ліси засмічуються побутовими та промисловими відходами, руйнуються русла річок. Нові підприємства та цехи не забезпечують обладнанням, яке запобігало б шкідливому впливу на ліси, знешкоджувало токсичні препарати… Усе це – не повний перелік статтей, відповідальність за які у нашій державі потрібно посилити», - зазначив Сергій Мартиняк.

За його словами, діюча система штрафів – не ефективна. У містах, де вивезення побутових відходів у визначені місця хоч якось налагоджена, то у сільській місцевості громада ще не готова до самоорганізації та не розуміє доцільності об’єднуватись задля вирішення питання вивезення сміття.

«Там практикують інші методи «утилізації» - спалення або захоронення не перероблених відходив, що наносить невідворотну шкоду довкіллю. Найбільше гнітять самовільні звалища у лісосмугах Волині та України, - наголосив Мартиняк парламентар.

«На мою думку, система штрафів, які ми пропонуємо збільшити в десять разів, і для фізичних осіб, і для посадовців та суб’єктів підприємницької діяльності, змусить дотримуватись вимог законодавства, а представників сільських громад – шукати альтернативні шляхи», - вважає депутат.

«Я готовий у цьому допомогти. На Волині вже розробили та протестували механізм самоорганізації населення задля вирішення питання вивезення побутових відходів. Маємо перші напрацювання, якими готові ділися. Це – реальних шлях виходу із проблемної ситуації», - каже Сергій Мартиняк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Мартиняк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Штраф за неправильно викинуте сміття може зрости в 10 разів
17 жовтень, 2013, 12:15