Волинь чекає повені

Волинь чекає повені
Синоптики прогнозують, що поки що рівень води у річках Волині – у межах норми, втім запевнити в тому, що жоден район Волині не буде підтоплений, не береться ніхто.

Нагадаємо, минулого року, починаючи з кінця січня, на Волині через різке танення снігів і великі дощі від води постраждали понад тисяча садиб, 250 господарських будівель та майже 63 тисячі гектарів території. Головною причиною тоді називали погодні умови та захаращеність меліоративних каналів.

Найбільше водопілля припаде на другу половину березня, – синоптики

Цього року, зі слів начальника відділу гідрології Волинського гідрометцентру Любові Жайворонок, рівень вод у річках нижчий, ніж у минулому. Хоча й весняне водопілля очікується дещо вищим за середнє багаторічне значення.

«На річках області зараз утримується ще льодостав. З сьогоднішнього дня (24 лютого – ред.) пішли незначні підйоми рівнів води. Суцільний льодостав на річках змінюється на льодостав з ополонками. Ґрунт поступово відтаює. Ми очікуємо, що у другій половині березня буде проходити максимальний рівень водопілля», – пояснює Жайворонок.

(Весняне водопілля — фаза водного режиму річки; повінь, яка припадає на весну і спричинена, в основному, надходженням талих снігових вод - Вікіпедія).

На думку спеціаліста, рівень води на Волині на сьогодні досить низький. Якщо ж порівнювати з минулим роком, то рівень води у річках ще восени 2010 року був високим, що також суттєво вплинуло на минулорічне підтоплення.

Погода поки що на нашій стороні, – гідрометеоцентр

Зі слів Любові Жайворонок, прогноз щодо інтенсивності водопілля залежить від природних умов. Починаючи з понеділка, по області очікуються нічні заморозки. Це є стримуючим фактором, аби сніг не танув занадто швидко.
«Втім очікується випадіння у вигляді дощу і снігу. Багато залежатиме від того, скільки цих опадів буде, але прогнозу щодо їх кількості дати поки що неможливо», – додає спеціаліст.

Згідно із прогнозами, в районі Любешова рівень підняття вод можливий до 60 сантиметрів порівняно з 20 лютим. У річці Стир, очікується, вода підніметься до метра, а в деяких районах – до півтора метра.

«Але ці дані не катастрофічні», – запевняє начальник відділу гідрології.

Найбільш небезпечна ситуація, зі слів Любові Жайворонок, можлива у поліських районах.

«Може досягнути вода небезпечного рівня в межах Ратнівського, Любешівського і Маневицького районів. Можливе ускладнення ситуації через фактори неприродного характеру: аварійні скиди ставків, водосховищ, прориви дамб, захаращеність русел, якщо вона є, відсутність водовідведення, тобто життєдіяльність людини», – каже спеціаліст.

Гарантій залишитися сухим ніхто не дає, – водгосп

Серед факторів, що можуть спричини складну повінь, начальник обласного управління водного господарства В’ячеслав Лавренюк називає значні опади та різке потепління, внаслідок якого річки швидко вийдуть на заплаву.

«Поки, якщо буде так, як є, вночі заморозки, а вдень розставання, то ніяких складних ситуацій очікувати не варто. Але не треба забувати, що у нас є Любешівський, Маневицький райони, де річки знаходяться півроку на заплавах», – стверджує Лавренюк.

«Це залежить від багатьох факторів. Десь може забитися потік води, викидають сміття у нас в канали. Відтак підтоплення може виникати протягом лічених годин», – каже посадовець.

Він додає: «Підтоплення будуть, адже ще потрібно зробити багато роботи. Але в яких вони будуть масштабах - важко сказати».

Чиновник розповідає, що минулого року з резервного фонду уряд виділив 22,5 мільйона гривень на заходи по забіганню надзвичайним ситуаціям, спричинених підтопленням. Гроші зокрема пішли на будівництво дамби у Любешові.

Однак, як стверджує Лавренюк, цих коштів і досі недостатньо, аби виконати усі роботи для запобігання паводку. А тому в 2012 році з державного бюджету очікуватимуть 17 мільйонів гривень на протиповеневі заходи та кошти з обласного фонду захисту навколишнього середовища.

Гроші необхідні для очищення річок Вижівка, Прип’ять, Осина, Стохід, а також лісової меліорації та очищення каналів. Значну роботу в цьому напрямку повинні зробити місцеві ради та громади.

На селекторній нараді 20 лютого директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук повідомила, що станом на 15 лютого з початку року в області було розчищено лише 78 із запланованих 450 кілометрів меліоративних каналів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: повінь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як і минулого року порозтає все, скрізь плаватиме г...но, бо порядку в луцьку як не було так і нема.
Відповісти