«Покращення» в аптеках: тиск «зашкалює», а ліки – лише за рецептами

«Покращення» в аптеках: тиск «зашкалює», а ліки – лише за рецептами
Ліки від підвищеного тиску в аптеках відтепер не продають без рецептів, а лучани-гіпертоніки, яким потрібні ці медикаменти, бідкаються, що через «нововведення» муситимуть півдня «вистояти» в черзі до лікаря.

Із цією проблемою на «Гарячу лінію» ВолиньPost’у звернулася лучанка Лідія І.

За словами жінки, в аптеці їй сказали, що рецепт на ліки від гіпертонії має виписати лікар. «І що тепер робити? Рецепт треба взяти в лікаря. А щоб до нього потрапити, треба півдня простояти в черзі. А ліки потрібні вже», – нарікає Лідія.

Як пояснив начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради Федір Кошель, продаж ліків від гіпертонії за рецептами – не нововведення. Так, відповідна програма почала діяти ще з січня цього року.

«Раніше аптеки трохи зловживали, відпускали без рецептів. Це категорично неправильно. Тому що такі препарати мають багато побічних дій. Можуть і шкоду зробити. Треба, щоб препарати тільки лікар підбирав. І не купувати такі, які сусідка п’є», – зазначив головний медик Луцька.

Окрім того, пілотний проект щодо відшкодування коштів на ліки хворим на артеріальну гіпертензію, у межах якого і відпускають ліки лише за рецептами, забезпечує здешевлення медикаментів.

Зі слів Кошеля, спочатку 2013-ого препарати від гіпертонії були на 10% дешевшими і програмою не дуже користувалися. А з 10 вересня, згідно з наказом МОЗ, суму відшкодування збільшили до 60-90%. І, оскільки це передбачено держпроектом, «дали команду аптекам, що це – рецептурний відпуск ліків».

«Якщо будуть аптеки порушувати закон, то в них заберуть ліцензію. То вони теж переживають і бояться», – додав посадовець.

Так, отримати рецепт можна в поліклініці. Але не лише в свого сімейного лікаря, – стверджує Федір Кошель.

«Ми пішли на те, що черг на виписку рецептів на ліки абсолютно не повинно бути. Тож, якщо в реєстратурі сказати, що лише до лікаря треба задля виписки рецепту, то без черги заввіділення, начмеди і головний лікар виписують рецепти», – розповів начальник управління охорони здоров’я міськради.

Також Федір Кошель додав, що є чотири види препаратів від тиску, які в аптеці можуть відпускати без рецепту: «Папазол», «Андипал», «Дибазол» і «Пумпан». «Але ці ліки не дуже ефективні», – зауважив посадовець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров'я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
значить,в аптеках треба ставити кабінет лікаря. так буде правильно???
Відповісти
Я прийшла в аптеку на вулиці Львівській і попросила дати мені таблетки від тиску,які мені прописала лікар саме ці таблетки ,а рецепта не було хоча б планшетку ( це була неділя ) і в мене закінчилися таблетки ( я тільки в п"ятницю приїхала з відрядження ) тиск був 170-120 на що фармацевт яка була в аптеці категорично відмовила мені в реалізаціїї таблеток .!!!! Це людина яка працює в галузі медицини !!! А де ЛЮДЯНІСТь !!! Мені що вмирати!!!бо в мене нема рецепта та неділя !!!!!! ЦЕ ЖАХ !!! Це не ЛЮДИНА ДАЖЕ НЕ ТВАРИНА !!!! Мені що в НЕДІЛЮ КУДА ЙТИ !!!! ДЕ БРАТИ РЕЦЕПТ НА ВУЛИЦІ ЛЬВІВСЬКІЙ ПРИ ТИСКУ 170-120!!!!!!ЧИ ПОДИХАТИ !!!!!! БО В НАС ТАКІ ЗАКОНИ!
Відповісти
"Треба, щоб препарати тільки лікар підбирав". Компетентність наших лікарів насправді під ДУЖЕ великим питанням. Ваші лікарі, пане Кошель, в більшості випадків не знають елементарних речей. Що 20-30 років тому в інституті почули, то те може па"ятають, а що прогуляли, того й до цього часу не знають і вчитися не хочуть. Вони як ДАІшники тільки й ждуть хабаря. А за що?
Відповісти
Що він бреше? Приходиш в 1 поліклініку за тим рецептом, а в реєстратурі кажуть, що приходьте завтра, бо талонів нема. Без талончика на прийом виписувати не хочуть. Одного дня ідеш за талончиком, наступного півдня через це потім сидиш у черзі. Жах!
Відповісти
Жах! Особливо хотілося б побачити, як головний лікар/начмед/заввіділенням буде виписувати рецепт бабусі. Цей чиновник взагалі розуміє, про що говорить? Мені доводилось чути, що згідно цих програм різних лікарям дано негласний приказ виписувати лише певну категорію ліків від тиску, які (на думку совісних лікарів з досвідом) навпаки шкодять і мають негативну дію. А якщо лікар не виписує ті припарати, то буде мати проблеми. Хтось чув про таке?
Відповісти
Згідно кабмінівської постанови виписується лише 7 міжнародних найменувань. Серед них Еналаприл - препарат, який уже кілька років як виключений Всесвітньою організацією охорони здоров’я з переліку ефективних. Чому в списку немає Раміприлу, який визнаний "золотою серединою" з-поміж інгібіторів АПФ в лікуванні гіпертонії? Також чому Лізиноприл лише від Астрафарм (фабрики з півсотнею працівників). Метопролол за рецептами відпускають лише у тартраті, тоді коли існують офіційні рекомендації щодо ефективності його виключно у формі сукцинату. Насправді вибору аптеки не дають, а пропонують лише конкретний препарат конкретного вітчизняного виробника.
М"яко кажучи, цей проект нав’язує далеко не найкращі препарати ненайкращих вітчизняних виробників.
Відповісти
Уявляєте "логіку" й "мудрість" цього нововведення. Як вам така ситуація - людині зле, вона зайшла в аптеку, виміряла тиск (багато аптек надають таку послугу) і бачить, що він високий. Хворий знає, що тут є ліки які він звик вживати і які йому можуть допомогти але не може їх придбати. Працівник аптеки, якому загрожує втрата ліцензії повинен спокійно дивитися на страждання хворого і відмовляти у придбанні необхідного препарату. Нехай вирушає за рецептом, як пощастить, то дійде. Незабаром стане холодніше, почастішають випадки простудних захворювань, ГРЗ іт.д. Як лікарі будуть справлятися з чергами? Вся надія на заввідділень, начмедів, головних лікарів. Але ж у них є й свої службові обовязки. Коли вони їх виконуватимуть, якщо займатимуться виписуванням рецептів (у що мало віриться)?
Відповісти
Завдяки такому підходу кількість хворих (а їх зараз офіційно 12000000) зменшиться не внаслідок кращого лікування, а з причини переходу в інший світ. Можливо й економічний ефект буде досягнутий - неефективні ліки будуть реалізовані, а кількість тих, хто отримує пенсії скоротиться.
Відповісти
Останні новини
На Волині ‒ новий прокурор
21 жовтень, 2013, 18:21
«Покращення» в аптеках: тиск «зашкалює», а ліки – лише за рецептами
21 жовтень, 2013, 17:41