Дитяче дозвілля в Луцьку: куди і за скільки «подіти» школяра

Дитяче дозвілля в Луцьку: куди і за скільки «подіти» школяра
У Луцьку є чимало можливостей, щоб зайняти дітей в позаурочний час корисною та цікавою справою.

Де і за скільки можна організувати позашкільне дозвілля дитини з'ясовували Відомості.

Розпочнемо з Палацу учнівської молоді (на фото), позаяк саме там найбільший вибір гуртків і творчих об’єднань. Як розповів директор закладу Степан Сидорук, послуги позашкільної освіти надають за п’ятьма напрямками: декоративно-прикладне мистецтво, музична студія, пізнавально-розвивальний, гуманітарний, туристсько-спортивний і танцювальний.

"Серед наших гуртків — різьба по дереву, художній розпис, бісероплетіння, фітодизайн, паперова пластика, в’язання, сучасна вишивка. В музичній студії навчаємо вокалу, хоровому співу, грі на баяні, бандурі та фортепіано, є й оркестр духової музики. Охочі стати акторами можуть займатись у театральному колективі, діти з художніми задатками — у гуртку образотворчого мистецтва. Також є секція спортивного орієнтування і туризму та шаховий гурток. Наша гордість — танцювальні ансамблі, бо всі вони мають звання "Народний художній колектив". Тож запрошуємо діток займатися народною хореографією в ансамблі "Радість", сучасними танцями — в ансамблі "Міраж", спортивними — в ансамблі "Троянда" і бальними — в колективі "Ритм", — розповідає Степан Сидорук.

У Палаці учнівської молоді можуть займатись діти від 5 до 18 років. За всіма правилами, навчання в закладі мало б бути безкоштовним, але, як повідав його директор, існує система благодійних внесків до благодійного фонду "Духовна скарбниця".

Сума внесків за навчання на кожному з гуртків різна, скажімо, за місяць занять народними танцями потрібно заплатити 60 гривень, навчання в гуртку образотворчого мистецтва обійдеться у 90 гривень, а от усі гуртки декоративно-прикладної творчості взагалі безкоштовні.

В Луцькій художній школі навчання у початкових і підготовчих групах можна починати з 8 років, а от уже до першого класу візьмуть лише з 10 років і за умови успішного складання екзамену з рисунку та композиції.

"Основний курс навчання триває чотири роки. Ще два можна навчатись у класах зі спеціалізацій: "Дизайн", "Художній текстиль", "Графіка", "Загальна підготовка". Вартість навчання в підготовчій групі — 150 гривень на місяць, а уже починаючи з першого класу школи, вона становить 80", — каже заступник директора з навчальної частини школи Людмила Салинська.

Крім цього, у Луцьку є ще арт-студія "П’ятерня", де образотворчому мистецтву навчають альтернативними методами. Керівник студії Тетяна Мялковська розповіла, що дітвора у них може займатись, починаючи з чотирирічного віку, відповідно до цього існує три вікових навчальних групи.

Відвідування арт-студії обійдеться дещо дорожче, ніж художньої школи: найменшеньких беруться учити малювати за 200 гривень у місяць, а старших — уже за 300.

Для охочих здобувати позашкільну музичну освіту в місті діє три музичних школи. Скажімо, в Луцькій музичній школі №1 навчають грі на фортепіано, духових та ударних, струнно-смичкових і народних інструментах, також можна опановувати хоровий та сольний спів. Найдорожче опановувати фортепіано - 100 гривень за місяць, грати на гітарі вчать за 80 гривень, на скрипці за 70, стільки ж коштують й уроки сольного співу, а от хоровий обійдеться на 10 гривень дешевше, навчання грі на всіх інших інструментах коштує 50 гривень на місяць.

Чи не найширший вибір у місті різноманітних спортивних секцій. Крім безлічі приватних тренажерних залів і клубів, є чим зайнятись і у спортивних школах. У ДЮСШ №2 розповіли, що приймають дітей у сім секцій.

Так, на бокс і греко-римську боротьбу беруть із 10 років, та лише хлопців, а от дзюдо з восьмирічного віку можна займатись усім. Із семи років приймають у секцію настільного тенісу, а з шести — у футбольну та хокейну, теж лише хлопців. Зате дівчаткам віком від п’яти років будуть раді у секції художньої гімнастики.
В ДЮСШ "Юний динамівець" при ФСТ "Динамо" можна займатись боксом, греко-римською боротьбою та велоспортом. У ФСТ "Колос" пропонують дзюдо, самбо, важку та легку атлетику, веслування на байдарках і каное. Причому заняття у всіх цих закладах є абсолютно безкоштовними.

Якщо традиційні види спорту для дитини не цікаві, то можна віддати й на щось більш "екзотичне", скажімо, на таке бойове мистецтво, як капоейра. У Луцьку є представництво школи капоейри Rabo de Arraia, займатись там можна, починаючи з п’ятирічного віку. Навчання афро-бразильському бойовому мистецтву з елементами танцю, музики й акробатики обійдеться у 150 гривень на місяць.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта, діти
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви тут далеко не про все написали
Відповісти
Правду пише "мама", в Луцьку Олександр Середюк навчає хлопців від 6 років бойовому гопаку в "Школі козацького гарту".
Відповісти
а про станцію юних техніків, що на вул. Чорновола біля дитячої поліклінікм взагалі не згадали...
Відповісти
А скільки коштує гурток бісеро плетіня
Відповісти
Ще є гуртки в Центрі науково-технічної творчості учнівської молоді (Палац учнівської молоді, 3-ій поверх)
http://lmcnttum.org.ua/
зокрема гуртки інформатики
https://bondar2012.wordpress.com/
Відповісти
Останні новини
Дитяче дозвілля в Луцьку: куди і за скільки «подіти» школяра
25 жовтень, 2013, 12:15
Пустовіт покине роботу
25 жовтень, 2013, 12:02