Телефонний лохотрон у Луцьку: розводять довірливих

Телефонний лохотрон у Луцьку: розводять довірливих
До лучан телефонують невідомі «міліціонери», і повідомляють про буцімто нещастя, які сталися з їх рідними. Після цього просять перевести велику суму грошей, аби рідних врятувати

Такі випадки – непоодинокі, пише прес-секретар прокуратури Луцька Віта Лучко у газеті Волинь-нова.

Кілька прикладів

Дзвінок на мобільний о 3-й годині ночі змусив лучанку-пенсіонерку не на жарт розхвилюватися. Жінці повідомили, що її син скоїв дорожню аварію. Чоловік назвався працівником міліції і сказав, що ситуацію можна залагодити, переславши на банківський рахунок 9 тисяч гривень, які потрібні, щоб не розпочинати кримінальне провадження.

Лучанка, не роздумуючи, перерахувала потрібну суму, адже на кону було майбутнє її дитини (принаймні вона так вважала). Згодом з'ясувалося, що син потерпілої жодної ДТП не чинив і рятувати його від тюремних буднів (та ще й таким методом!) не було сенсу.

Інший приклад. Пізно ввечері на мобільний телефон лучанки-пенсіонерки подзвонив чоловік, який, назвавшись міліціонером, запевнив, що її внук збив автомобілем дитину. Старенька передала трубку сину, який почув тремтячий схвильований голос, що попросив допомоги.

За ті кілька секунд батько не встиг усвідомити, що розмовляє з чужою людиною. Чоловік перерахував дві тисячі доларів, які були необхідні на те, щоб надати медичну допомогу нібито постраждалій дитині й залагодити справу із ДТП.

Хто розводить?

Такі випадки непоодинокі. Довірливі волиняни, попри застереження правоохоронців, знов і знов потрапляють на гачок вигадливих шахраїв, які в більшості випадків перебувають у місцях позбавлення волі.

Інформацію ж про жертви вони беруть у своїх співкамерників, а також черпають з газет – із рубрики «Оголошення», вибираючи телефони з повідомлень про надання послуг та продаж майна.

До речі, зафіксовані випадки, коли зловмисники називалися журналістами, які нібито опинилися на місці події, винуватцем або жертвою якої став чийсь родич. Шахрай може назватися ким завгодно.

Дзвінок із невідомого номера зловмисники часто пояснюють тим, що в близької людини розрядився телефон, або вона не може розмовляти, бо перебуває в лікарні. Ще одна версія – телефон вилучили працівники міліції.

Чому ведуться і як не повестися?

А те, що люди «ведуться» на дії шахраїв, психолог-практик Ольга Лазаренко пояснює панікою, яка охоплює їх, щойно вони чують неприємну звістку. Жінка каже, що, аби не втрапити на гачок зловмисників та не позбутися кревних, потрібно опанувати себе та зробити наступне:

- уповільнити темп розмови (зазвичай вона відбувається у пришвидшеному темпі, аби не дати людині опам’ятатися);

- поставити співрозмовнику запитання, які стосуються віку чи особливих прикмет вашого «постраждалого» родича (шахраям не відомі ці подробиці);

- проаналізувати отримані відповіді (якщо вони будуть);

- спробувати зв’язатися якимось чином із людиною, про яку вам повідомили неприємну звістку;

- зателефонувати тим, хто, на вашу думку, може знати про його місцезнаходження;

І найголовніше — у жодному разі не переказувати і не віддавайте нікому грошей, одразу телефонуйте в міліцію на номер 102.

Шахраїв ловлять

Зауважимо, що «телефонні шахраї» не залишаються безкарними. Скажімо, до кримінальної відповідальності цьогоріч притягнули мешканця смт Іванків Київської області, який вирішив підзаробити, «розвівши на гроші» жителя Ратнівщини.

Як повідомив прокурор Ратнівського району Володимир Хилюк, цей зловмисник, відбуваючи покарання у Білоцерківській виправній колонії №35, зателефонував потерпілому та запевнив, що його син потрапив у ДТП. Для залагодження питання з міліцією та потерпілими попросив перерахувати на банківський рахунок 5 тис. гривень.
Той швиденько виконав прохання. Наступного дня у райвідділі міліції чоловік дізнався, що ДТП не було.

Шахрая судили у режимі відеоконференції. Згідно з вироком суду, за скоєння нового злочину під час відбування покарання йому додали ще півтора року позбавлення волі.

Потерпілому повернули його кошти, якими заволодів шахрай.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
до мене так дзвонили також...
Відповісти
мою знайому так розвели на 2500 грн.
Відповісти
в 3 часа ночи перечислить деньги?!ай да пенсионерка!умеет пользоваться 24приват!уважуха!
Відповісти
ЫЫЫ дык она по телефону смс на 7708 =)))
Відповісти
Останні новини
Телефонний лохотрон у Луцьку: розводять довірливих
26 жовтень, 2013, 09:04