Нардеп з ВІП-лекторами вчитиме лучан української

Нардеп з ВІП-лекторами вчитиме лучан української
Народний депутат України Олесь Доній долучив Луцьк до мережі міст, в яких він відкриє курси української мови.

«Зараз я разом з однодумцями ініціював проведення всеукраїнських безкоштовних курсів української мови. У нашій мережі вже працюють курси в таких містах : Луганськ – Херсон – Кіровоград – Кременчук – Житомир – Калуш – Київ», - цитує нардепа з посиланням на ЛІГАБізнесІнформ Волинська правда.

«На черзі: Севастополь, Черкаси, Донецьк, Вінниця, Хмельницький, Луцьк, Суми і так далі. Ми знаходимо приміщення, даємо лекторів, розробляємо освітню програму. Залучаємо ВІП-лекторів: готові їздити з відкритими лекціями для слухачів курсів письменники брати Капранови, Матіос, Жадан, Шкляр, Лірник Сашко, музиканти, журналісти, інтелектуали. Це позитивна ініціатива, і недарма гасло, яке я запропонував для цього проекту, звучить так: «Навчи друга розмовляти українською!». Ми показуємо, що готові протягувати руку дружби всім, хто хоче вивчити українську мову. Це непартійний і взагалі не політичний проект. Це проект підняття рівня культури нації та створення єдиного культурного простору», – розповів Доній.

«Звертаю увагу – це лише одна ініціатива одного депутата. А якби кожен з опозиціонерів, окрім критики влади і один одного з телеекранів, зайнявся чимось подібним – реалізував якийсь позитивний проект, то ми могли б говорити про культурну та ідейної сили опозицію. Люди б нам більше вірили», - додав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Доній, мова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вчи української москалів на сході і півдні України,а в Луцьку українською розмовляють 99,9%людей.
Відповісти
справді,тут все гаразд з українською,за винятком пенсіонерів-москалів привокзального району і двох братів-придурків-комуністів.
Відповісти
Доній,,не 99.9,,,,,,багато суржику в нас,,,через те що в дитинстві приходилось дивитись дибільні російські канали, вилітають дибільні російські слова(
Відповісти
Українські канали від того, що вони дурниці несуть українською, не є менш дебільнішими, ніж російські.
Відповісти
і справді - починати варто з тележурналістів, які нещадно насміхаються з української мови, таке враження, що вчились усі в російських школах! і наголоси, і суржик, - все звучить з екранів телевізора щодня і в джостатній кількості! і вони - зразок для багатьох. А реклама? це просто суцільний жах! "ну що, жаримо?", "і жоден волос не впаде!" і т. д.
Відповісти
Олесь,не сміши !волиняни всі розмовляють рідною українською,за винятком ваєннава гарадка у Володимирі,кількох сотень червоних недобитків в Луцьку і популярних останнім часом братів-придурків з компартії в обласному центрі.Горбатих може виправити лише могила.
Відповісти
мешканці поліської зони, що зараз проживають в Луцьку, найбільші носії суржика - драстє, прівєт, капєц, стірати, вапщє, пасіба, поняла, кашильок, дєньгі, тіпа, сдєлала і т.д.. А ще - серед них ще тьма Альон, саме так - АлЬоНа!скільки ж треба викорінювати цю рабську покору перед сусідом? і казатимуть, що хтось зараз їм забороняє розмовляти рідною мовою!
Відповісти
Та невже це щось погане? Навчитись говорити правильно, а не суржиком! Хадив, рабив, Алег, гаварив))))))
Відповісти
Теоретично, 99,9% розмовляють українською - це правда. Але ті, хто так стверджують, спробували б хоч раз поцікавитися, якою українською, ви розмовляєте? Це - не українська, це покруч, який треба викорінювати з мови. І не треба сміятися з таких слів як "підойма", "етер", "зайвина", "летовище", тому що ці слов більш українські. Слово "підіймати", а у "ліфт" звук і буква "ф" не природні українській мові. Тому кажуть "катедра", замість "кафедра". "Зайвина" від "зайвий", "летовище" від "літати" - місце для літаків. Ці слова - відродження українського правопису 1928 року. Той, який існує нині, свого часу дуже наблизили до російського, тому сучасна українська літературна мова потребує відродження, не кажучи вже про суржик. Тільки чому викладачів у Луцьк возити. Де-де, але грамотні тут-таки є.
Відповісти
Та на тих братів і ображатися неварто - в них ДІАГНОЗ вже встановлено, хвороба невиліковна...
Відповісти
Дибілізм?
Відповісти
"Да","Канєшно","Зонтік","Етаж","Уже час(тобто перша година)","без пяти три"(тобто за п'ять хвилин третя),"носкі","нівєста","мужик"-так розмовляє більшість...На жаль...
Відповісти
Прекрасна ініціатива, якщо втілиться так, як про те розповідають. З того, що везтимуть спеціалістів, якось мимоволі думається, що це просто для використання більшої кількості грошей. Але з іншого боку привезений товар видається принаднішим і кращим за "свій". Напишіть, де ж будуть заняття і як туди записатись.
Відповісти
Повірте, хоча і 90% лучан розмовляють українською, це не значить, що вони роблять це грамотно. Правильно пишуть в коментарях, що використуовується багато русизмів. Однак і сам по собі волинський діалект далекий від еталонів грамотності. Але те, як розмовляють в Луцьку, - це півбіди, прислухайтесь, які мовні конструкції видають приїжджі із провінційних міст і селищ - це і сміх, і гріх.
Відповісти
Він напевно свого однопартійця Вітіва почув, як той українською говорить, і вирішив, що в Луцьку все таки треба вчити мову)))
Відповісти
Останні новини
Нардеп з ВІП-лекторами вчитиме лучан української
26 жовтень, 2013, 12:38