У Луцьку вчили організовувати кризові комунікації та перевіряти інформацію із соцмереж

У Луцьку вчили організовувати кризові комунікації та перевіряти інформацію із соцмереж
Центр готовності цивільних від Благодійного Фонду Сергія Притули спільно з волонтерським штабом Ангар влаштували у Луцьку лекцію «Кризові комунікації та фактчекінг під час війни».

Спікерками були комунікаційниця «Ангару», волонтерка, маркетологиня Ірина Новосад та журналістка, головна редакторка ІА ВолиньPost, голова громадської організації «Інформація в чистому вигляді» Іванна Рудишин.

Спочатку Ірина Новосад розповіла про кризові комунікації.

Поговорили про розробку кризової стратегії, реагування на критичні ситуації. Було обговорення різних новин, розгляд негараздів, недопрацювань та успішних кейсів у цій площині багатьох державних установ та інших організацій до, під час і після 24-го лютого минулого року.

«Ми бачимо що наш ворог використовує інформацію як інструмент, як зброю. Ми повинні розуміти, як нею керувати. Коли людина не проінформована, вона перебуває у стані розгубленості та не розуміє, що робити.

Коли ви маєте план, ви мислите ефективно, ви більш корисні», – каже комунікаційниця.



Другу частину лекції проводила Іванна Рудишин.

Мова йшла про телеграм-канали, які масово поширюють дезінформацію, групи у фейсбуці, які маніпулюють нашими почуттями, набиваючи собі аудиторію і навіть втягуючи нас у секту, а також про білоруську та кремлівську пропаганду. Обговорили, як можна уникати їхнього негативного впливу на себе та як боротись із цим.



Окрім того, учасники і учасниці лекції переконались, що релігія є надпотужним інструментом пропаганди, який можна використовувати в різних цілях.



Після лекції Іванна поділилась трьома основними правилами щоби зменшити шанс піддатись фейкам:

«Найперше треба постійно підвищувати рівень своєї медіаграмотності. Коли ми маємо своєрідний «скафандр» через своє критичне мислення і вміння розрізняти інформаційні вкиди в інформаційному просторі від правди, то нами дуже важко маніпулювати.

Друге правило: коли ми бачимо у соцмережах інформацію, яка викликає у нас емоцію, то ми маємо дати собі час перед тим, як прийняти рішення про її поширення.

Третє правило: періодичне генеральне прибирання інформаційної бульбашки (чистка каналів, з яких ми черпаємо інформацію) та підписка на офіційні джерела, офіційні каналі ЗМІ та фактчекерські проєкти.

Текст Владислава КАЛЕНЮКА
Фото Сергія МАТВІЙЧУКА



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку вчили організовувати кризові комунікації та перевіряти інформацію із соцмереж
20 березень, 2023, 11:20