Політична кав’ярня, майже клуб. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!

Політична кав’ярня, майже клуб. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!
Багато чого не вистачає Луцьку, але точно не кафе й кав’ярень. Їх багато, причому геть різних: і хороших, і бридких.

Кожна з них «ловить» клієнта по-своєму: кухнею, іменитими кухарями, запашною кавою, оригінальною концепцією, дизайном…

А деякі з них (цілеспрямовано чи й геть випадково) сформували собі імідж закладів для певного кола відвідувачів. Такі заклади, де є більш-менш чітка категорія гостей, я б назвав клубами.

Такі клуби – вкрай важлива складова життя цивілізованої людини. (Пам’ятаєте анекдот про англійця на безлюдному острові: це клуб, куди я ходжу, а це – який я ігнорую).

* * *

У місцевих депутатів й решти політиків є «свої» кав’ярні. Не у сенсі власності (хоча буває й таке), а просто - вони там полюбляють посидіти.

Популярні серед політиків кав’ярні можна розділити на три категорії: «дорога» - для вождів, сірих кардиналів і учасників vip-переговорів; «середня» - там, де зручно, економно, близько до чиновницьких кабінетів; «майже середня» - на вулиці, під деревами, близько до народу (чит. - виборців).

Яку категорію обирає конкретний політик у конкретний момент, залежить від сезонності, політичної орієнтації, політичної кон’юнктури в місті (області/країні/світі/галактиці) привабливості цін на деякі напої і близькості/віддаленості чергових виборів.

* * *

Сьогодні ділитимуся враженнями про один із таких клубів – кафе «Кава Клуб», що на Кривому Валу, 24а.

Місце, безперечно, вдале. Що не могло залишити байдужими наших політиків. Судіть самі: декілька хвилин ходу до приміщення міської ради, на хвилину більше – до сесійної зали (і/або кабінету міського голови), десять-дванадцять хвилин – до інших політичних клубів міста («Карамель-кафе», кав’ярні з неофіційною назвою «Під соснами» тощо).

Дві зали, достатня кількість столиків: чотири в першій залі – всього на 16 персон, вісім в другій – на 24-27 персон. Така кількість столиків зручна для проведення сеансів одночасних переговорів – коли переходиш від одного столика до іншого.

Але! Столики стоять настільки щільно, що учасники переговорів змушені постійно контролювати голосовий режим.

Дизайн закладу нагадує добру пору історії Луцька – його польський період між двома світовими війнами. За ті двадцять років у місті з’явились одні з кращих будівель, Луцьк став жити культурним життям провінційної столиці. Світлини з історії міста і його жителів, а також старожитності, якими обставлений «Кава Клуб» де треба і де не треба, нагадують відвідувачам, що все рано чи пізно займе своє місце в музеї або на смітнику. Таке життя…



Все ж дизайн кафе – стільці, столи, барна стійка, дивани (з’явились в другій залі нещодавно) – створюють затишну атмосферу кав’ярні часів кінця 19 – початку 20 століття.

Елементи дизайну проглядаються навіть в туалеті, вхід до якого – в куточку зліва від барної стійки. Висить тут світлина поважного пана з величезною люлькою, який за столиком в оточенні стосів книг думу думає (певно, хтось із попередників наших депутатів). Однозначно, таке фото спонукає до роздумів…



Але мені, як зовсім необізнаному в дизайнерських таїнах, не зрозуміла естетика змарнілих від іржі труб. (Може, так зараз модно, або це якийсь таємний символ для відвідувачів?)



* * *

Обслуговування приємне, навіть трошки приятельське. Усмішка – не в дефіциті. І підказують, і відмовляють, і жартують. Саме так і поводяться в клубі, де всі свої.

Меню якесь чудернацьке: дощечка, на ній - різнокольорові сторінки.

Меню «Кава Клубу»
Меню «Кава Клубу»


Весь асортимент – в малюнках. Чому? Версії:

1) Через основну категорію відвідувачів – депутатів і мам із дітьми. Комусь із них, певно, важко дається читання… Діти?.. Але ж вони з мамами. Версія неправильна!

2) Автор меню цю ідею вже продавав: в китайський ресторан і в 5-6 закладів міста. Дизайнерське рішення напрацьоване. Виглядає мажорно, «по-багатому». А ще є вирізані дощечки – з уроків прикладної праці. Не викидати ж ?.. Версія заслуговує на увагу!

Одним словом, я б це меню викинув і зробив нормальне, доросле.

Але – в сторону вигляд меню, глянемо на його зміст. На що налаштований відвідувач кав’ярні? На каву, чай, тістечка. Ну, може трошки коньячку.

У «Кава Клубі» - не той варіант. До вашої уваги: гарячі сандвічі (до 15 грн), салати (від 25 до 47 грн), млинці (від 12 до 19 грн), млинці в категорії «Новинка» з авокадо, з червоною ікрою, з сьомгою (до 22 грн), млинці солодкі (від 16 до 18 грн), омлети і яєчня (від 10 до 14 грн).

З традиційного «кав’ярного»: тости, торти та тістечка – 27 видів, десерти – 9 видів, кавова карта, чайна карта, алкогольні напої: горілка, віскі, ром, джин, коньяки і бренді, лікери, ігристі вина, вина, алкогольні і безалкогольні напої, фреші, глінтвейн.

«І це все у вас є!?» «Так», - офіціант Валя випромінює впевненість.

Але де це все зберігається? Може, кафе має ще три поверхи під землею?

Хочу підловити Валю на чомусь. А заодно зрозуміти: чим в перервах між засіданнями сесій і комісій, візитами в чиновницькі кабінети і зустрічами з виборцями підкріплюються гості кафе? Гортаю меню, роблю замовлення.

Салат з тигровими креветками під соусом «Песто», 47 грн. Дорого, з претензією. Вибрав, зокрема, тому, що чекав від Валі розчарованого «Креветок нема». Хоч більше хотілося салату «Туз» - назва спокуслива, так і віє владою й імперативним мандатом.

До салату – 25 грам п’ятизіркового «Арарату». Аби увійти в роль депутата всім тілом (і печінкою).

Офіціант Валя заявляє: тигрові креветки є, салат зроблять. Взула!

Все ж міркую: асортимент наїдків (зокрема салатів) завеликий як на таку кав’ярню. Адже салати готують тут, на місці. А кухня маленька – не більше восьми метрів. Працює дві особи – кухар і помічник.

Припустімо, замовили одночасно 4-6 салатів, 3-4 види млинців, сандвіч. Скільки часу готуватимуть це замовлення? А скільки продуктів треба зберігати для підтримки такого асортименту? А як часто замовляють салат з тигровими креветками чи з авокадо?..

* * *

Доки готують салат, гортаю кольорове фото-меню. Знаходжу додаткові докази про кафе як клуб політиків і депутатів. Вслухайтеся в назви салатів: «Туз», «Кучерявий», «Дежа вю».

А як вам назва чаю «Антистрес»? Пропоную додати до асортименту напоїв назви «Передсесійний», «Післясесійний», «Питання пройшло», «Повний провал» тощо.

Принесли замовлення. Салат мене зовсім не вразив: по-домашньому покроєні овочеві складники, прикрашені креветками.

Салат «З тигровими креветками під соусом «Песто». Інгредієнти: тигрові креветки, листя салату, сир Пармезан, помідори, авокадо, соус «Песто»
Салат «З тигровими креветками під соусом «Песто». Інгредієнти: тигрові креветки, листя салату, сир Пармезан, помідори, авокадо, соус «Песто»


Коньяк добрий (що ж чекати від «Арарату», крім витримки?) Заплатив 58 грн.

* * *

Довелося гостювати в «Кава Клубі» й наступного дня. Така ж гостинна атмосфера, більшість столиків зайнята. За сусіднім – компанія з трьох іноземців.

Вибираю млинці з червоною ікрою, «Моршинську» 0.3л, і рістретто. (22 + 18 + 8 = 48 грн.)

Мимоволі чую розмову за столиком поряд. Приємна фонова музика не заважає підслуховувати (а то раптом це шпигуни антиасоціативного руху?).

Принесли замовлення за 6-7 хвилин.

Млинець з червоною ікрою
Млинець з червоною ікрою


Ікра надто солена, проте свіжа. Смакує так собі. Доїв тільки від жадібності. Більше таких млинців собі не дозволю.

Кава добра.

Кава рістретто
Кава рістретто


* * *

Підсумовуємо.

Місце – логістично виправдане, спокійне, є wi-fi.
Дизайн – спонукає до історичних діянь і кроків.
Асортимент страв і напоїв – багатий, аж занадто, як для кухонних габаритів кав’ярні.
Обслуговування – вправне і терпляче.
Ціни – середні.

Як для клубу політиків і депутатів, є мінус – трапляються й інші відвідувачі. Але все ж це чиїсь виборці…

Чи прийду ще раз? Тільки після того, як допрацюють деякі недоліки при вході (див. фото внизу). Смачного Луцька!



Петро ВЕРЗУН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 38
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Там було прокурено вже 8 рокiв тому.
Ситуацiя змiнилась?
Відповісти
На першому фото з млинцями: там на столi (на скатертинi) млинець лежить чи хустинка? )))
Відповісти
кав’ярня посередня, дивно, що вам посміхалися і були терплячими офіціанти, бо скільки разів з друзями туди приходили,стільки й обслуговування там було жахливе, напевно ставляться там до кожного по-різному, а так не має бути... не найгірший заклад, але далеко не найкращий.
Відповісти
сто пудово... обслуживание-гаФно, когдато была там(ниче особенного) так вот попросила трубочку к томатному соку, мне ответили"до томатного соку ми не подаем трубочок(типа, пришла тут)"(мллляяя, пАчИму?), кароче я вышла в вопак купила упаковку трубочек, и принесла им, и сказала если меня еще раз когда нибуть сюда занесет, что бы трубочки мне давали вместе с блинчиками (:
Відповісти
У них на кухні висить фото Верзуна, от вони і посмілалися))))
Відповісти
Неприємна і язвлива стаття! Правда, не розумію чому. Заклад досить пристойний. Часто там буваю. І до чого тут політична тема. Ще жодного разу не зустрічала там чоловіків у краватках і з портфелями, переважно парочки та невеликі компанії (3-4 чол.) молодих людей.
Відповісти
підтримую, заходжу в кавярню років з 8, все ок. жодного разу не бачила ЖОДНОГО депутата, а от якраз студентів досхочу.
Відповісти
заюзане кафе. всередені настільки тісно, що не відчуваєшь комфорту, поруч хтось сидить завжди, мусиш чути сторонні історії, про своє не поговориш як замчашкою кави, на любителя той клуб..кава.
Відповісти
про своє говорять вдома, або в інтимній обстановці, а це громадське місце
Відповісти
про своє - це також говорити з однодумцями про хоббі, захоплення, а не про сімейні баталії чи секс.
ви обмежена людина, мабуть.
Відповісти
"Як для клубу політиків і депутатів, є мінус – трапляються й інші відвідувачі. Але все ж це чиїсь виборці…" - Тобто краще людям, які не депутати туди не йти? Типу ці вищі, а ті нищі. Мда... якась зверхня фраза. А бізнесмени туди теж ходять. І політик і депутат - це не для всіх показник. Так що...
Відповісти
Ну, це ж такий жарт! Шкода, що ви не зрозуміли іронії...
Відповісти
Все статьи пишутся очень правдиво, комфортно и без оскорблений. Однозначно, оценка луцких заведений намного проффесиональнее и интереснее, чем заангажеванной Фреймут. Успехов.
Відповісти
Стаття дійсно язвлива! Чи це автор такий писака чи це йому сказали так написати. Але мені ось тільки одне цікаво яка користь від цієї статті якщо автор ні експерт по логістиці, ні відомий кухар і навіть ні політолог. Все що тут написано сутто ваша думка(звертаюсь до автора)а не об*єктивна оцінка. Тому шкода що ви витратили свій час на таке "дослідження"але краще б прочитали цікаву книжку чи просто вибрали щось інше.
Відповісти
Так і хочеться сказати - не подобається не читайте...
Я, наприклад, читаю ці статті для порівняння зі своїм власним відношенням до того чи іншого закладу. А стосовно того, що тут суб*єктивна думка автора- ну так із самого початку на цьому наголошувалось.
Відповісти
Цікаво виходить якщо ви читаєте статті які написані людьми які не є експертами в тому чи іншому питанні. Даю пораду запитайте просто у школярів чи інших людей що вони думають на рахунок цієї кав*ярні і тоді будете мати більш обгрунтовану оцінку.
Відповісти
"це автор такий писака", аффтар може і не писака, а ось вам не завадить залишити спроби висловлювати свої думки письмово. "Даю пораду" - сядьте за підручники з мови.
Відповісти
Тільки весело те що я це я а "ви" це хтось хто навіть вміючи писати не може навести нормальний агрумент який заперчив би мою думку. тому дякую за вашу пораду але краще я буду "мати такого грамотЄя як ви" який мене випрвить в любу секунду і буде думати який він класний =)
а більшість прочитає і зрозуміє що саме я писав і хотів сказати.
Відповісти
КОМА - розділовий знак на письмі вживається в межах речення для відокремлення слів, словосполучень і частин складного речення.
Відповісти
а мій чоловік навпаки не хоче ходити в "дамське" кафе - як не прийдемо, одні баби! і мій сидить серед них як маківка.. тістечка жахливі і дуже дорогі - як на такий смак і ковгоспний вигляд!!!
Відповісти
Петре - респект, мені подобається. Можливо, не завжди погоджуюсь із твоїми висновками, але так і має бути.
Відповісти
Заклад був чудовий років 5 тому. Наразі власники нічого нового, окрім нових диванчиків, не оновили. Не знаю як зараз, але в залі, що зліва немає музики. Сидиш в тиші і шепчешся, а в тому,де барна стійка грає люкс фм. Потрібно в заклад вкладати і гроші і свіжі ідеї.
Відповісти
нормальна забігайлівка, чого ви)
Відповісти
Пєть або ти мажор крутий або недоумок тому що це далеко не забігайлівка...
Відповісти
сам ти Пєть
Відповісти
Петре!!! Як не соромно! Схоже, ви сноб. Які депутати і політики? Посередня кав'ярня з містечковими претензіями.
Відповісти
нормальна кав'ярня, добра кава, середні ціни, приємний інтер'єр, постійні клієнти, приємне обслуговування.
Відповісти
Колись полюбляв там бувати з дівчиною, атмосфера цивілізована, обслуговування на рівні і інтерєр стильний і затишний, правда трохи дорога як для звичайного студента...
Відповісти
Приплели політиків якихось... де ви в Луцьку бачили політиків - Романюка-колгоспника і Клімчука-старця? Не смішіть курей, бидло-бидлом, а не політики...
Відповісти
"Дизайн – спонукає до історичних діянь і кроків"
А це як? І як саме спонукає??
Відповісти
Читаю завжди з задоволенням та інтересом,але оці саркастичні мотиви виводять з себе.А, ще було б надзвичайно цікаво ( для порівняння ) побачити накритий стіл вдома у автора ( мабуть дружині достається на горіхи).
Відповісти
Якось дуже вже прискіпливо пан Верзун ставиться до кафе. І асортимент "за великий"; в салаті є всі сказані інгредієнти, а більш нічого; ікра смачна, але солона. Це найкраще кафе у Луцьку, а постійним клієнтам – взагалі рай. Приходимо, замовляємо "те, що завжди". І немає алкашні, що дудлить дешеве пиво, перемішуючи з горілкою. Кава клуб – оцінка 10 з 10-ти!
Відповісти
Про заклад написано щиро, відверто, а головне правдиво. Представлений заклад за останні 2 роки дещо зіпсувався, а так досить не поганий.
Відповісти
Петя, чекаю наступноъ п!ятниці. Цікаво.
Відповісти
Коли це журналісти писали просто так! Заказна стаття мабудь від конкурентів. Про погані заклади зазвичай не пишуть, бо вони нікому не цікаві. Всі погодяться це заклад №1. Але круто, що стільки емоцій та спілкувань від одного "..." журналюги.
Відповісти
А хто по-Вашому проплатив статтю про "стєкляшку" на вокзалі?
ПиСи: Не маю нічого проти Зустрічі.
Відповісти
Гарна кав'ярня, відвідуємо її з друзями завжди,смачні страви і до чого тут політика???
Відповісти
От лише тигрові креветки мусять бути або справді тигровими, або працівникам закладу варто прибрати претензійне "тигрові". Прогугліть що таке тигрова креветка і заодно ціною поцікавтесь.
Відповісти
Останні новини
Політична кав’ярня, майже клуб. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!
28 жовтень, 2013, 13:30