Хто забруднює повітря у Луцьку

Хто забруднює повітря у Луцьку
З року в рік у Луцьку збільшується кількість відходів на підприємствах, а повітря забруднюють викиди шкідливих речовин від транспорту.

Про це повідомив начальник відділу екології Анатолій Гламазда 29 жовтня під час засідання постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження.

Головний еколог міста звітував про виконання комплексної програми охорони навколишнього природного середовища міста на 2010-2015 роки.

За даними обласного управління статистики, протягом 2012 року від стаціонарних та пересувних джерел забруднення в атмосферу міста потрапило 12,4 тисяч тонн шкідливих речовин, що на 2,2% менше, ніж у 2011 році.

«На кожного жителя в середньому припало по 58 кілограмів шкідливих речовин проти 59,7 кілограмів позаторік», – зауважив Анатолій Гламазда.

Майже 93% забруднюючих речовин потрапили у повітря від транспорту, каже чиновник. А це – 11,5 тисяч тонн шкідливих речовин, що на 2,5% менше, ніж у позаминулому році.

Переважна частина з них – від автомобільного транспорту (11,3 тисяч тонн), а також від виробничої техніки. Основними токсичними інгрідієнтами, якими забруднювалось повітря під час експлуатації транспортних засобів, були: оксид вуглецю (72%), сполуки азоту (13%), неметанові леткі органічні сполуки (10%). Решта викидів припало на сажу, діоксид сірки, метан, бенз(а)пірен (4,1% або 0,5 тисяч тонн)

Як розповів Анатолій Гламазда, торік 45 підприємств та організацій міста в атмосферне повітря викинули 0,9 тисяч тонн забруднюючих речовин, що на 1,4% більше, ніж у попередньому році. Серед них 92% загального обсягу – від підприємств промисловості. Основними забруднювачами були ПАТ «Гнідавський цукровий завод», ТзОВ «Західна теплоенергетична група» та ДПМОУ ЛРЗ «Мотор», на які припадає майже 49% викидів у місті.

У сумарній кількості шкідливих речовин викиди оксиду азоту та метану, які належать до парникових газів, становили відповідно 101,7 тонн та 39,3 тонн або 1,1% загального обсягу. Крім того, від всіх джерел в атмосферу потрапило 533,2 тисяч тонн діоксиду вуглецю, який також впливає на зміну клімату.

На підприємствах міста протягом 2012 року утворилось 340 тисяч тонн відходів. Загальна кількість відходів з року в рік зростає, констатував чиновник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
при чому тут це?
Відповісти
Останні новини
Хто забруднює повітря у Луцьку
29 жовтень, 2013, 12:52