«Західінкомбанк» хоче вирішити свої проблеми руками Волиньради, – депутат

«Західінкомбанк» хоче вирішити свої проблеми руками Волиньради, – депутат
У «Західінкомбанку» хочуть «перекласти з хворої голови на здорову» вирішення своїх проблем з позичальниками, залучаючи до цього вкладників та місцеві ради, – вважає депутат облради Володимир Навроцький.

Про це він заявив під час засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю 31 жовтня.

НАЦБАНК МАЄ ПЕРЕВІРИТИ ДІЯЛЬНІСТЬ «ЗАХІДІНКОМБАНКУ»

Депутат Волиньради Сергій Слабенко ініціював проект рішення, в якому облрада рекомендує управлінню Нацбанку в області провести додаткову, позапланову перевірку «Західінкомбанку», адже банк є діючим, утім, не може повернути гроші своїм вкладникам.

За словами заступника начальника управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в області Анатолія Клеха, в управлінні юстиції також є пропозиції щодо ініціювання перед Нацбанком питання позачергової перевірки «Західінкомбанку». Загалом же зауважив, що виконавча служба не може виконувати рішення судів щодо повернення вкладів громадян, бо вони зупинені іншими рішеннями судів.

Так, Сергій Слабенко у проекті рішення також рекомендує прокуратурі, іншим правоохоронним органам перевірити, як сталося так, що суди припинили виконання попередніх рішень судів виконавчою службою щодо повернення грошей клієнтам «Західінокмбанку».

Така ситуація, на думку Слабенка, може нести небезпеку для держави, адже таким чином виконавча служба не отримує своїх 10% за виконання примусового виконавчого збору, а на державний фонд гарантування вкладів покладається відповідальність за повернення вкладів громадянам, якщо банк визнають банкрутом.

«В Україні започаткувався дикий процес, коли твоє майно забрали, а тепер, прикриваючись тим, що не можуть віддати, можуть не віддавати його роками. Сьогодні це перший банк, завтра так може вчинити інший банк», – переконаний Слабенко.

«ЗАХІДІНКОМБАНК» У ЗМОЗІ РОЗРАХУВАТИСЯ, - НАЦБАНК

Заступник начальника управління Національного банку України у Волинській області Тетяна Севко зазначила, що «Західінкомбанк» вже перевірили у травні-червні цього року. Мовляв, перевірка стосувалася періоду діяльності тимчасової адміністрації з 1 лютого 2010-ого по 1 травня 2013-ого року, в тому числі й щодо своєчасності розрахунків з вкладниками та кредиторами.

«На сьогоднішній день питання підстав для позапланової перевірки відсутнє. Наявність скарг не є підставою для позапланової перевірки», – зауважила вона.

«Аналізуючи показники і оцінюючі показники діяльності банку, управління Нацбанку може сказати, що акціонери в змозі забезпечити проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банку. Тому, за результатами перевірки банком, розробляються заходи, які дадуть змогу розрахуватися із вкладниками та кредиторами», – додала вона. Так, банк має вжити ці заходи до 1 січня 2014 року.

Також Тетяна Севко заначила, що «Західінкомбанк» досягнув певних позитивних результатів. Так, за її словами, балансова заборгованість установи зменшилася на 109 мільйонів гривень. «Акціонери в змозі розрахуватися зі своїми вкладниками», – ще раз зауважила вона.

«Ви так описали ситуацію, що нібито там глобальне потепління А воно не буде до 1 січня. Якщо за декілька років не виконано зобов’язань банку. Я не вірю в те, а вкладники тим більше. Кількість скарг лише збільшується. Я не уявляю такої ситуації», – відповів на це Володимир Навроцький.

«ЗАХІДІНКОМБАНК» ХОЧЕ ПЕРЕКЛАСТИ З ХВОРОЇ ГОЛОВИ НА ЗДОРОВУ?

Окрім того, Володимир Навроцький додав, що, проаналізувавши всі матеріали, що стосуються «Західінкомбанку», він може зробити висновок, що банківська установа «хоче перекласти з хворої голови на здорову вирішення своїх питань із клієнтами банку в особі тих людей, які вклали свої гроші на депозит і ставить в основу вирішення цих питань повернення кредитів окремими особами».

«Є позичальники і є вкладники. І ставити в залежність виконання своїх зобов’язань перед вкладниками від повернення коштів позичальників не варто. Я вважаю категорично неправильною таку постановку питання. Треба вирішувати і одне, і друге паралельно», – зауважив Навроцький.

«А ви позичальників вже так навчили, що вони вимагають повернення кредитів, щоб ви повернули їм гроші», – звернувся депутат до голови правління «Західінкомбанку» Галини Скиби.

Загалом же Володимир Навроцький зауважив, що облрада постане на захист вкладників і розгляне питання, що стосується проблеми у «Західінкомбанку», однак, не буде вказувати прокуратурі та іншим правоохоронним органам, що їм робити у цій ситуації, адже депутати навіть і не мають права цього робити.

Із цим погодився й представник прокуратури Луцька Олег Юрченко. «Рекомендації виконуються. Говорити по конкретних справах не можу. Інформацією володіємо і проводимо дії, які від нас залежать», – висловився Олег Юрченко щодо роботи прокуратури у ситуації із «Західінкомбанком».

«ЗАХІДІНКОМБАНК» ПЛАНУЄ ЗАВЕСТИ «КРИМІНАЛ» НА ПОЗИЧАЛЬНИКІВ

Загалом же, вислухавши всі сторони, члени комісії порадили керівництву «Західінкомбанку» шукати інші варіанти вирішення своїх проблем, без залучення облради.

«Ви притягніть до відповідальності позичальників і у вас буде вирішене питання. Ви що хочете, щоб облрада притягнула до відповідальності, то ми не можемо цього зробити», – зазначив Володимир Навроцький.

Із ним погодився і присутній на засіданні комісії депутат Олександр Пирожик. «Давайте робити так, щоб юридично банк посилив свою роботу і вибивав гроші зі своїх боржників. Але облрада не буде це робити», – висловився він.

Голова правління ПАТ «Західінкомбанк» Галина Скиба зауважила, що не все так погано, як думають депутати.

«Ми ведемо колосальну претензійно-позовну роботу. Три роки банк не сидів, склавши руки. Не «перекладав з хворої голови на здорову». Відносини з боржниками з площини господарсько-судових відносин переходять у площину кримінальних відносин», – зауважила банкір.

Насамкінець Галина Скиба переконала, що «Західінкомбанк» працює і повертає гроші. «Це є факт, є документи, підтверджено Нацбанком. Банку буде і надалі працювати невпинно і наполегливо. І це є незворотній процес», – резюмувала вона.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скиба- брехуха від Іванющенка. Все це вона говорила в Рівному і рік назад на мітингу коло банку. А віз і нині там... 7 листопа 2013 року в Рівному ошукані вкладники проводять мітинг-пікет коло банку з блокуванням дороги Здолбунів- Рівне. Волиняни! Розберіться з цим злодійським банком. Борги позичальників банку зможуть вибити тільки "братки" Іванющенка...
Відповісти
Цей банк практично здох. Як тільки люди заберуть своі гроші- зразу розбіжаться. Ніхто не пробачить горе-банкірам 5 років знущань...
Відповісти
неправда, нічого не повертають, рішення суду вже майже 3 роки на руках, а воно не виконується. працівники банку прямим текстом кажуть, що якби в суд не подавали, то може щось би колись і отримали, а так "ждіть з моря погоди". скільки ж можна? мали б совість! хоча, про яку совість я кажу?
Відповісти
Останні новини
«Західінкомбанк» хоче вирішити свої проблеми руками Волиньради, – депутат
01 листопад, 2013, 13:49